Læsetid: 2 min.

Blokkenes opgør

Blokpolitikken er vendt stærkt tilbage i valgkampens finale, hvor Naser Khader har været mærket af det pres, han har været under, og Helle Thorning-Schmidt har vist sig at være et troværdigt alternativ til Fogh
Efter en stærk valgkamp er der næppe tvivl om Helle Thorning-Schmidts formandspost.

Efter en stærk valgkamp er der næppe tvivl om Helle Thorning-Schmidts formandspost.

Thorkild Amdi

Indland
13. november 2007

Stik mod manges forhåbninger bliver valget i dag et blokkenes opgør, to til det sidste relativt jævnbyrdige blokke står over for hinanden, og midterpartierne, der forud for valget lovede oprør fra midten og fornyelse, er trængt i defensiven og presset til at slutte entydigt op bag hver sin statsministerkandidat.

Naser Khader er tydeligt rystet af det pres, han har været underlagt gennem valgkampen dels i form af en vedvarende smudskampagne om sort arbejde og dårlig økonomi, dels af et pres for at opgive sin særmelding om at pege på Fogh som "kongelig undersøger".

En presset Khader har mistet selvtillid og tabt overblik, så han har begået fejl og har optrådt usammenhængende og forvirret i valgdueller og ordførerrunder.

Ny Alliance er blevet svækket massivt i meningsmålingerne gennem det meste af valgkampen og vurderes nu til at stå svagere end ved valgkampens start.

Den svækkede Naser Khader kan næppe opretholde sit krav om en dronningerunde, efter at han søndag i DR's afsluttende partilederrunde ændrede ordvalg og pegede på Fogh som sin "statsministerkandidat", hvad der fik Fogh til at takke og erklære resten for et spørgsmål om "teknik".

Thornings succes

Tendensen i de seneste dages meningsmålinger har været, at regeringsblokken står stærkere, og et genvalg af VKO-flertallet er nu en sandsynlig udgang.

Men partilederrunderne på TV - hvoraf den sidste blev afviklet på TV 2 i går - har samlet en rekordstor seerskare, som stadig rummer mange usikre vælgere, og der skal ikke flyttes så forfærdelig mange procentpoint, før flertallet skifter.

Og selv om Helle Thorning-Schmidt ikke i denne omgang bliver Danmarks første kvindelige statsminister, har hun ført så overbevisende en valgkamp, at hendes formandspost i socialdemokratiet næppe kan anfægtes.

Ifølge gennemsnittet af meningsmålingerne står Socialdemokraterne til en tilslutning ikke meget forskellig fra, hvad der hyppigt betegnes som 'Lykketofts katastrofe-resultat' i 2005. Men Thorning har udrettet noget helt afgørende, der til det sidste har givet hende en realistisk mulighed for at "slå Anders Fogh".

Thorning har samlet sit parti om en midtsøgende kurs. Hvor Lykketoft ved sidste valg måtte aflevere mandater til de radikale, som under Jelved ikke var en realistisk eller troværdig samarbejdspartner for Socialdemokraterne, så har Thorning afleveret stemmer først og fremmest til SF, der i dag fremstår som et parti for den socialdemokratiske venstrefløj, som Thorning har skrællet af. Og SF er en stensikker støtte for en kommende socialdemokratisk regering, oven i købet en fleksibel partner, der er klar til indrømmelser på boligbeskatning, 24-årsregel og EU-politik.

Fløjkampe forbi

Med sin midtsøgende politik har Thorning formået at hente stemmer fra midten og reducere VKO-flertallet. Dermed er hun kommet i en realistisk vinderposition. Det understøttes af effektive og troværdige aftaler med de radikale og en personlig stærk kampagne med en overbevisende optræden i tv-duellen, hvor Thorning tvang statsministeren i defensiven.

Valget 2007 kan meget vel markere, at socialdemokraternes 'markedsandel' af vælgerne permanent er reduceret markant, men det betyder ikke, at partiets indflydelse er begrænset. Under Thorning-Schmidt har partiet for første gang i årtier fået en entydig partiledelse, der formår at lægge en strategi og forfølge den over tid - også gennem en valgkamp. Det kan være en stor fordel at have partiets venstrefløj parkeret i SF, frem for det alt for velkendte mønster af indre fløjkampe og usikkert lederskab i Socialdemokratiet.

Serie

Meiers valgdagbog 2007

Seneste artikler

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

EMC-analysen mangler helt det aspekt, at Khader og NA er købt og betalt af Saxo bank og Bavarian Nordic. Han er en marionet for de neo-liberale interesser. Men hans begrænsede politiske talent kan næppe levere.

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

Erik Meier Carlsen

"Tendensen i de seneste dages meningsmålinger har været, at regeringsblokken står stærkere, og et genvalg af VKO-flertallet er nu en sandsynlig udgang."

Ja, Erik Meier Carlsen siger det, så ved vi han er en fremragende analytiker, og han har sikkert ret. Og det ville da også få mig til at tænke, hvis jeg var borgerlig vælge, hvorfor skal jeg så spilde min tid med al det politiske tidsspild, når jeg kan foretage mig noget mere sjovt og spændende. De borgerlige klare den nok alligevel.

Så var jeg borgerlig vælger, så blev jeg hjemme, når sejren allerede er i hus.

TV2 annoncerer offentliggørelsen af en exit poll kl. 18 - er det virkelig lovligt??? Godt nok er det ikke 'rigtige' resultater, men kan vel påvirke dem der ikke har stemt endnu .....