Læsetid: 2 min.

Connie H.: Slut med olie, kul og gas i 2075

2075: Et Danmark, som har sagt farvel til fossile brændsler og kun bruger vedvarende energi. Det er miljøminister Connie Hedegaards vision
2075: Et Danmark, som har sagt farvel til fossile brændsler og kun bruger vedvarende energi. Det er miljøminister Connie Hedegaards vision
Indland
2. november 2007

Hvis teknologien er med os, kan Danmark have gjort sig uafhængig af de fossile brændstoffer og udelukkende bruge vedvarende energi i 2075. Det sagde miljøminister Connie Hedegaard (K) fredag på et miljøvælgermøde på Nationalmuseet i København.

- Mit bud er, at det kan ske i 2075. Som en vision kan vi stile efter en tredjedel vedvarende energi i 2025, to tredjedele i 2050 og tæt på 100 procent selvforsyning i 2075. Men jeg gør meget tydeligt opmærksom på, at det kommer an på teknologiudviklingen, og jeg har ikke givet nogen masterplan for, hvordan vi kan nå det, siger miljøministeren.

VK-regeringen har opstillet som mål at gøre Danmark uafhængig af fossile brændsler - dvs. olie, kul og gas. Dels af hensyn til klimaet, dels fordi den fossile energi ikke findes i ubegrænsede mængder og desuden kommer fra meget ustabile regioner i verden. Men hverken statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) eller Connie Hedegaard har hidtil villet sætte årstal på.

Miljøministeren mener, at verdens øgede fokus på klimaforandringerne gør, at der i fremtiden afsættes rigtig mange penge til forskning og udvikling.

Connie Hedegaard høstede dog ikke hæder fra oppositionen, som mener, at VK-regeringen er alt for passiv med hensyn til at få gang i den vedvarende energi, og at regeringens mål om mindst 30 procent vedvarende energi i 2025 er for slapt. Især blev Connie Hedegaard angrebet af Svend Auken (S) og Anne Grete Holmsgaard (SF) for ikke at leve op til det politiske energiforlig fra 2004, som siger, at over 900 små og gamle vindmøller senest i 2009 skal erstattes af 150 store møller med langt større effekt. Foreløbig er kun en tiendedel af målet nået.

Oppositionen vil have 40 procent vedvarende energi i 2025, og det er ikke spor urealistisk, sagde Svend Auken, da Connie Hedegaard beskyldte S og SF for overbudspolitik.

- Det er det mest gennemregnede forslag i energidebatten. Ingeniørforeningen, Teknologirådet og Aalborg Universitet har regnet på det, og det vil komme til at koste hver dansker omkring 300 kroner årligt. Men regeringen har sat udviklingen i stå, så vi er sakket helt agterud. Det giver os en utrolig dårlig baggrund for at have klimatopmødet i København i 2009, sagde Svend Auken.

Connie Hedegaard havde svære problemer med at overbevise forsamlingen om, at regeringen vitterlig er begyndt at tænke grønt, og et buldrende latterbrøl rystede salen, da hun fortalte, at også finansminister Thor Pedersens (V) hjerte nu banker for klimaet.

Tidligere miljøminister Lone Dybkjær (R) hudflettede både Connie Hedegaard og Venstres miljøordfører, Eyvind Vesselbo.

- Denne regering startede med at give Bjørn Lomborg seks millioner kroner, så han kunne lave et institut, der kunne modarbejde enhver klimadiskussion. Vi er nogle, der er forargede, fordi vi har mistet seks år. Man er nødt til at have ambitiøse målsætninger, ellers sker der ingen udvikling. Industrien må have sikkerhed for, at der er afsætning, sagde Dybkjær.

Vælgermødet på Nationalmuseet var arrangeret af Danmarks Naturfredningsforening, OVE og Det Økologiske Råd.
/ritzau/

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

"Hvis teknologien er med os...."

"Som en vision kan vi stile efter... "

"en tredjedel vedvarende energi i 2025...."

"tæt på 100 procent selvforsyning i 2075..."

"Men jeg gør meget tydeligt opmærksom på, at det kommer an på teknologiudviklingen...."

"jeg har ikke givet nogen masterplan...."

---

Hvor kan jeg bare blive trist over sådan en omgang ordgejl, der ikke er andet end et dække over slaphed, og at der mangler reel vilje til at trave den rigtige vej.

Hvis der i de sidste 6 år var blevet forsket ligeså meget, som under den foregående Socialdemokratiske regering, så kunne vi givet have trukket store fordele af det i dag.
Men selvom VK-Regeringen har været en tung klods om benet for dansk forskning og udvikling på området, så har vi alligevel i dag en gennemprøvet teknologi, som kan række meget længere på meget kortere tid, hvis der bare er politisk vilje til det.

Når jeg tænker på, hvor mange tanks, lastbiler og bomber, der blev produceret alene i Tyskland under 2. verdenskrig, så er der ingen, der skal bilde mig ind, at det ikke kan gå hurtigere med at få etableret mange flere vindmøller, solfangere, jordvarmeanlæg osv...

Det lyder sikkert meget blæret, at Connie H. måske kan blive hovedpersonen i et stort internationalt klimamøde i København, hvor der formentlig ikke bliver vedtaget andet, end hvad der under alle omstændigheder var blevet vedtaget.

Men jeg håber ikke, at vælgerne lader det komme så vidt.

Connie H's tale er ikke en vision, der stiler efter noget særlig stort...... - Det er en stor stil, der taler uden særlige visioner.

Skal Danmark holdes på sporet..?

Nej, sporet skal skiftes, og det haster..! :-)

OVE har undersøget, hvilke partier, der er mest grønne:

http://asp.energitjenesten.dk/ove/nyheder/ove.asp?side=nyheder&du=info&i...