Læsetid: 2 min.

Danmark rasler ned på ligelønslister

Gambia, Botswana og De Forenede Arabiske Emirater har alle mindre lønforskel mellem mænd og kvinder end Danmark, viser ny undersøgelse. Alligevel har ligeløn været tabu i valgkampen. Regeringen har svigtet, lyder anklagen fra HK
13. november 2007

Til trods for at Danmark i dag for første gang har muligheden for at vælge en kvindelig statsminister, er ligestillingsdebatten udeblevet i valgkampen. Og det er særdeles bemærkelsesværdigt i forhold til flere nye undersøgelser, der viser, at Danmark rasler ned af ligeløns-ranglisterne. Lønforskellen er vokset fra 15 til 18 procent under den nuværende regering, så Danmark i dag ligger nummer 19 i EU, og på den nye verdens omspændende liste fra World Economic Forum er vi helt nede på en 39. plads, skriver ugebrevet Mandag Morgen.

Men de markante statistikker har ikke fået politikerne op af stolen - selv om halvdelen af partilederne er kvinder. Ifølge den radikale leder, Margrethe Vestager, skyldes den manglende opmærksomhed, at danskerne har en illusion om, at vi bor i et ligestillingens foregangsland, og at strukturerne på arbejdsmarkedet sandsynligvis reproducerer forskellene, fordi lederne mangler opmærksomhed:

"Vi vil gerne have en lønkommission, der kan belyse området grundigt og komme med nogle anbefalinger," siger hun.

S: Pinlig placering

Socialdemokraternes politiske ordfører, Henrik Sass Larsen, kalder den danske placering 'pinlig'. Han påpeger, at partiet har afsat fem mia. kr. til en lønpulje til de offentligt ansatte i forbindelse med de forestående overenskomster, og han forventer, at arbejdsmarkedets parter vil tage stilling til skævvridningen, når pengene skal fordeles.

"Nu er der fokus på det, og vi giver nu et vink med en vognstang til parterne. Hvis problemet på intet tidspunkt løses i det regi, må vi tage en drøftelse af det," varsler S-ordføreren. Men hos HK efterlyser man politiske tiltag. I dag laver fagforeningen selv en kønsopdelt statistik baseret på 70.000 medlemmer. Men når udviklingen går i den gale retning, er det regeringens skyld, mener næstformand Mette Kindberg.

"Den nuværende regering har lavet benspænd. Noget af det første den gjorde var at udskyde den kønsopdelte statistik - man fjernede det værktøj, der skulle belyse forskellen," siger hun.

De gældende krav om kønsopdelt lønstatistik omfatter kun virksomheder med over 35 ansatte og med mindst ti mænd og ti kvinder.

"Man afdækker dermed kun 300.000 ansatte på det private arbejdsmarked. Den lovgivning er som en si," siger Mette Kindberg og efterlyser som oppositionen en landsdækkende og fuldstændig opgørelse. HK kræver desuden sanktioner over for virksomheder, der ikke overholder ligelønsloven ligesom medarbejdere, der er blevet snydt, skal have større kompensationer.

Uden politi og bøder

Ifølge ligestillingsordfører Kamal Qureshi (SF) er der brug for en ligestillingsombudsmand, der kan gå ind i sager om ulige løn og bede virksomhederne om en redegørelse for årsagen:

"Hele ligestillingsområdet svarer til, at vi har hastighedsgrænser, men hverken politi eller bøder," siger han.

Samtidig mener både Vestager og Sass Larsen at deres partier har forsøgt at sætte problemstillingen på valgkampens dagsorden - men pressen har ikke bidt på. Og at emnet ikke har mediernes store bevågenhed bekræftes af Mandag Morgens kørsel på avisdatabasen Infomedia. For hver ligelønshistorie, har aviserne bragt 30 historier om asylansøgere. I går forsøgte Enhedslisten med en gadeaktion at sætte fokus på det faktum, at for hver privat ansat mand, der tjener 100 kr., får en offentligt ansat kvinde med samme uddannelseslængde kun 81 kr. Det lykkedes i går ikke at få en kommentar fra hverken beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) eller Socialminister Karen Jespersen (V).

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu