Læsetid: 3 min.

Dansk Folkeparti: Undersøgelse af CIA-flyvninger er rent drilleri

Oppositionen skal alligevel ikke regne med flertal for en undersøgelse af CIA-flyvninger i dansk luftrum. Det krav er ren drilleri, siger DF’s udenrigspolitiske ordfører, Søren Espersen, der kun vil undersøge seks minutter for 12 år siden
Oppositionen skal alligevel ikke regne 
med flertal for en undersøgelse af CIA-flyvninger i dansk luftrum
2. november 2007

I sidste uge overraskede Dansk Folkeparti ved at åbne for en undersøgelse af CIA-flyvninger i dansk luftrum. Oppositionen vejrede flertal for det krav om en uafhængig undersøgelse, som Enheds-listen rejste for første gang i maj 2005, da numre på CIA-fly i dansk luftrum slap ud til offentligheden. Men DF's udenrigsordfører, Søren Espersen, understreger, at partiet kun vil lægge stemmer til en undersøgelse af én CIA-flyvning for 12 år siden, der har forbindelse til sagen om Talaat Fouad Kassem, kendt som Abu Talal, der havde politisk asyl i Danmark, men har været forsvundet, siden CIA pågreb ham i 1995.

Ingen stor undersøgelse

"Jeg sagde, at hvis der skulle laves en undersøgelse om denne flyvning over Danmark i seks minutter for 12 år siden, så skulle der samtidig laves en undersøgelse af, hvordan sådan en bandit (Abu Talal, red.) overhovedet kunne få politisk asyl i Danmark. Jeg har aldrig sagt, at nu skulle der laves en stor undersøgelse af alle de CIA-flyvninger - det har vi konstant afvist, og det vil vi selvfølgelig gøre fortsat."

- Hvis oppositionens forslag indeholder en undersøgelse af, hvordan Abu Talal kunne få politisk asyl i Danmark, så vil I støtte det?

"Kun hvis det drejer sig om den ene flyvning. Det var meget retorisk sagt, men jeg mener det stadig. Hvis vi skal undersøge den flyvning, så skal vi have en fuldstændig klar undersøgelse af, hvem der har ansvaret for, at han fik politisk asyl i Danmark. Embedsmænd, politikere, ministre, der dengang gav mulighed for det. Og det synes jeg ikke, vi vil sætte i gang, vil vi det?"

-Hvorfor vil I ikke undersøge, hvilke flyvninger der er foregået siden?

"CIA er jo en kæmpekoncern, der har hundredvis af flyvninger. Det er en lovlig organisation, og ingen har nogensinde kunnet påvise, at noget af det, der foregik over dansk luftrum, var ulovligt. Amerikanerne kender vores holdning til transport af fanger til afhøringer i andre lande - det accepterer vi ikke. Og derfor gør de det selvfølgelig heller ikke. Vi stoler på, at amerikanerne kender de danske regler og overholder dem."

- Europarådet siger i en rapport, at CIA med stor sandsynlighed har brugt adskillige europæiske medlemsstaters luftrum til disse fangetransporter ...

"Jamen, det er jo kun formodninger. Der har ikke været deciderede påvisninger. Nu vil England vist sætte en undersøgelse i gang, lad os så se, hvad der sker med det. Men vi må stole på vores allierede, og vi vil ikke i gang med kæmpestore undersøgelser af noget, der ligger mange år tilbage."

- Det kan jo også være ting, der ligger kort tid tilbage. Men I er altså ikke interesseret i at få hverken be- eller afkræftet Europarådets formodninger?

"Nej, vi vil slet ikke ind på det, for vi stoler på vores allierede. Og formodninger kan man ikke bruge til noget."

- Formodninger kan vel aldrig hverken be- eller afkræftes, hvis ikke man undersøger det?

"Nej, men SF, Enhedslisten og Socialdemokraterne har anmodet om store undersøgelser af det ene og det andet i alt 15 gange i den korte tid, jeg har siddet i Folketinget. Det drejer sig udelukkende om, at de vil genere regeringen. Det er ren taktik," siger Espersen og tilføjer:

"Vi skal ikke ligge under for, hvad Europarådet formoder, at vi måske skulle gøre. Vi har vores egen politik i Danmark. Jeg synes, det er rent drilleri. Der er gået inflation i krav om uafhængige undersøgelser."

'Foragt for Europarådet'

Espersens melding kommer ikke bag på SF's Holger K. Nielsen, som kalder det 'absurd' kun at ville undersøge den ene flyvning.

"Det handler jo om, hvorvidt CIA har haft en praksis omkring disse fangetransporter, som går helt op til Guantánamo-fangerne. Men Espersen er en fej hund, som ikke vil stå ved det, han siger. Det er ham, der fører taktik, fordi han ligger under for regeringen," siger Holger K. Nielsen, der kalder afvisningen af Europarådets opfordringer for "foragt for en meget velestimeret organisation".

Enhedslistens Rune Lund kræver ligeledes en fuldstændig undersøgelse, idet han peger på, at CIA også ved en anden flyvning sandsynligvis har haft fanger med.

"Meldingen fra DF er ærgerlig, men så må vi bare håbe, at de får et dårligt valg, så de ikke kan blokere for en undersøgelse," siger han med henvisning til, at Ny Alliances formand Naser Khader klart har tilkendegivet, at han er parat til en undersøgelse.

"De hemmelige overflyvninger er dybt problematiske. Og det skal undersøges, om de har brugt Danmark til mellemlanding. Man kan ikke bare bortføre folk. Vi lever i et internationalt retssamfund. Vi vil gerne have en undersøgelse," siger Naser Khader til Urban.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu