Interview
Læsetid: 3 min.

Energiminister vil ikke øge energisparemål

De høje oliepriser bekræfter, at Danmark skal satse på vedvarende energi og besparelser. Men ministeren er konservativ og vil ikke skærpe målene på usikkert grundlag
Indland
8. november 2007

De alarmerende meldinger fra USA's og OECD's energiagenturer om stigende oliepriser og risiko for knaphedssituationer får ikke transport- og energiminister Jacob Axel Nielsen (K) til at ryste på hånden.

"Jeg tager det ad notam, arbejder derefter og fortsætter den indsats, vi har indledt," siger ministeren til Information.

"Det viser bare, at vi skal satse på vedvarende energi og energibesparelser. Når olien i Nordsøen er tørret ud om få årtier, skal vi måske ud og hente olie til meget højere pris i nogle lidet demokratiske stater, og da har vi måske ikke den gode økonomi, vi har i dag. Vi kan lynhurtigt blive banket tilbage til situationen i 1970'erne, og derfor er rapporten fra Det Internationale Energiagentur et vink med en vognstang om, at vi skal fortsætte med at udvikle alternative brændsler og vedvarende energi."

Både De Konservative og Venstre har imidlertid i valgkampen sat mindre ambitiøse mål for vedvarende energi og energibesparelser end de øvrige partier - V og K siger 30 pct. vedvarende energi i 2025 og årlige energibesparelser svarende til 1,4 pct. af det nuværende energiforbrug.

Med stigende oliepriser stiger ikke bare behovet for at mindske den fossile afhængighed, men også rentabiliteten af at investere i alternativer og besparelser. I Energistyrelsens og Finansministeriets beregninger fra januar af samfundsøkonomien i vedvarende energi og energibesparelser, er der regnet med en langsigtet oliepris på kun 50 dollar pr. tønde. Allerede nu er prisen imidlertid tæt på 100 dollar og ventes ifølge IEA også langsigtet at ligge højere end hidtil antaget. En højere oliepris vil gøre det samfundsøkonomisk rentabelt at forhøje målene for besparelser og vedvarende energi.

- Energistyrelsens følsomhedsberegninger viser, at der ved en oliepris på 75 dollar er stort samfundsøkonomisk overskud ved energisparemål, der er mere ambitiøse, end dem I har lagt jer fast på. I undlader faktisk at indkassere en samfundsøkonomisk gevinst ved ikke at sætte et mere ambitiøst mål.

"Hvis det viser sig, at 50 dollar pr. tønde er for lidt, og en anden pris er mere solid, så er vi nødt til at korrigere vores tal. Men jeg lægger vægt på at være en troværdig minister, for hvem overraskelserne i hvert fald ikke går den forkerte vej. Hvis jeg lagde en pris på 75 dollar ind, og det så viste sig ikke at holde, så ville man sige, at ministeren prøver at sælge denne grønne energi på Hjallerup marked," siger Jacob Axel Nielsen.

"Det er ikke fordi, vi ikke har ambitioner på miljøets vegne om at få et lavere energiforbrug og en højere andel af vedvarende energi. Vi vil bare gerne være på den sikre side. I det omfang teknologien kan bære, og vi kan få danskerne til at spare, så synes jeg kun, det er godt. Men jeg vil bare ikke love for meget. Der er jeg altså lidt konservativ."

- Men Energistyrelsens beregninger peger jo netop på, at mere vidtgående energibesparelser vil give samfundsøkonomisk overskud, sådan som oliepriserne har udviklet sig.

"Jamen så vil jeg tage en diskussion med Energistyrelsens direktør om det, hvis jeg får lov at sidde i stolen efter valget. Han vil helt sikkert forklare mig, hvis der er noget, vi har overset."

- Du udsteder altså ikke et løfte om at skrue op for den energispareprocent, I hidtil har meldt ud?

"Det tør jeg ikke. Det er utrolig kompliceret stof det her, og jeg skal ikke svinge nogle nye tal ud på baggrund af nogle forudsætninger, som jeg skal koncentrere mig meget om at forstå," siger transport- og energiministeren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Hvorfor kommer de konservatives konservatismes aldrig miljøet tilgode, når det er trafik- og energiministeren, med Finans- og Erhvervsministeren som backup der udlægger teksten?

Trafik- og energiministeren citeres for at sige i Jørgen Steen Nielsens artikel: "Men jeg lægger vægt på at være en troværdig minister, for hvem overraskelserne i hvert fald ikke går den forkerte vej. Hvis jeg lagde en pris på 75 dollar ind, og det så viste sig ikke at holde, så ville man sige, at ministeren prøver at sælge denne grønne energi på Hjallerup marked," siger Jacob Axel Nielsen.

NÅ og hvad hvis nu det er 100 dollar eller måske 150 dollar der er den rigtige langsigtede pris (hvis olie om nogle år stadig afregnes i dollar)? Så starter Jacob Axel Nielsen sin ministertid med at lægge op til et af de største og mest eklatante fejlskøn i nyere Danmarks Historie.

Det kan godt være at regeringen siger de ikke støtter Lomborg - men de handler stadig som om det var tilfældet.