Læsetid: 1 min.

Fogh har fået smag for smagsdommere

Opgøret med smagsdommere var Foghs mærkesag, da han trådte til. Det ny regeringsgrundlag indeholder 29 nye grupper af smagsdommeren
26. november 2007

"Vi behøver ikke eksperter og smagsdommere til at bestemme på vore vegne." Med de ord gjorde statsminister Anders Fogh Rasmussen (V) op med venstrefløjens eksperter, som efter hans mening havde fået for stor indflydelsen, da han den 1. januar 2002 holdt sin første nytårstale.

Det er snart seks år siden, og nu har Fogh taget kærligheden for råd og nævn til sig. Ugebrevet A4 har gennemgået regeringsgrundlaget for nye kommissioner, råd, nævn og udvalg, og resultatet er, at der er 29 nye ekspertgrupper på vej.

Det afføder kritik fra støttepartiet Dansk Folkeparti.

"Man kan roligt sige, at opgøret med smagsdommerne er fuset helt ud nu. Regeringen er helt tilbage i Nyrup-sporet," siger næstformand Peter Skaarup.

Regeringen lægger i sit grundlag blandt op til en skattekommission, en Afrikakommission, en klimakommission, en arbejdsmarkedskommission og en forsvarskommission.

Syltekrukker

Peter Skaarup frygter, at de mange kommissioner er politiske syltekrukker.

"Fidusen er, at man så kan sige, at man nu laver dette meget seriøse kommissionsarbejde i et par år, og så vender man ellers tilbage, når alle har glemt, hvad udgangspunktet var," siger Peter Skaarup.

Professor Asbjørn Sonne Nørgaard fra Center for Velfærdsstatsforskning ved Syddansk Universitet har også bemærket de 29 nye kommissioner, råd og nævn.

Asbjørn Sonne Nørgaard ser opblomstringen som et element i 'den nye Fogh', der gerne vil forsøge at skabe brede aftaler hen over midten i dansk politik.

"Vi ved fra vores forskning, at politisk arbejde, der bliver forberedt i ekspertudvalg, har den største chance for at få en bred politisk tilslutning. Det glider simpelthen lettere igennem i Folketinget. Jeg vil mene, at det er en del af forklaringen på de mange nye kommissioner," siger Asbjørn Sonne Nørgaard.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu