Læsetid: 3 min.

Fogh tager chancen med ny minister

Birthe Rønn Hornbech er kendt som 'et politisk mandfolk', der ofte har brudt med Venstres linje. Som minister skal hun støve partidisciplinen alvorligt af, vurderer eksperter
Tidligere integrationsminister Rikke Hvilshøj overrækker gaver og ministerium til Birthe Rønn Hornbech. Flere mener, at statsministeren har satset med sin udnævnelse af Birte Rønn Hornbech som integrationsminister

Tidligere integrationsminister Rikke Hvilshøj overrækker gaver og ministerium til Birthe Rønn Hornbech. Flere mener, at statsministeren har satset med sin udnævnelse af Birte Rønn Hornbech som integrationsminister

Indland
24. november 2007

"Det er den største ministersatsning, jeg kan komme i tanke om," siger kritiker og debattør på Weekendavisen Klaus Rothstein om udnævnelsen af Birthe Rønn Hornbech til minister for flygtninge, indvandrere og integration og kirkeminister. Han har fulgt den nye minister siden 1993, hvor han blev ansat som talsmand for Dansk Flygtningehjælp.

Satsningen ligger i, at det er uvist, hvorvidt Birthe Rønn Hornbech kan lægge sin fortid som fritgående folketingspolitiker bag sig for at hellige sig partiets linje som minister. Det seneste eksempel på hendes vilje til at træde ved siden af partilinjen var under valgkampen, hvor hun agiterede for, at regeringen skulle forbedre forholdene for de irakiske asylansøgere.

Professor i statskundskab ved Københavns Universitet Tim Knudsen vurderer ligeledes, at statsminister Anders Fogh Rasmussen har taget en chance.

"Statsministeren må vide, at hun kan finde på at smække med døren og gå, hvis hun ikke får sin vilje. Der er mange gode argumenter for at vælge hende, men det farlige er, at hun bliver mere Birthe Rønn Hornbech end minister," siger han.

Klaus Rothstein mener da også, at Anders Fogh Rasmussen må være indstillet på ekstra støtte til den nye minister.

"Hun er kendt som det største mandfolk i Folketinget, og det ry er hun nødt til at leve op til, hvis hun skal bevare sin troværdighed. Anders Fogh har taget et drastisk og et dristigt valg, og det må betyde, at han er indstillet på, at hun ikke skal behandles som andre ministre," siger han og peger på den nye minister eget ansvar:

"Hun må være klar over, at hun påtager sig en opgave, der forpligter på en anden måde. Hun kan ikke føre intern Venstre-oppositions-kritik og være minister samtidig."

Ministeren og DF

Tim Knudsen ser blandt andet udnævnelsen som en demonstration over for Dansk Folkeparti.

"Jeg ser det delvist som en del af den signalkrig, der har været mellem regeringen og Dansk Folkeparti, hvor Dansk Folkeparti er gået meget langt med for eksempel snakken om det alternative sociale flertal. Det er, fordi regeringen vil sige: Vi er ikke bange for jer. Samtidig er det et signal til Ny Alliance og den såkaldt pæne borgerlighed om, at der skal føres en mere afslappet og liberal politik på de områder," siger han.

Klaus Rothstein mener, at grunden til, at Birthe Rønn Hornbech i dag netop kan lanceres som en midtsøgende politiker, er, at hun har stået relativt stille, mens alt andet er rykket.

"Jeg synes, det er meget interessant, at en gammel hardliner kan lanceres som midtsøgende. Det viser, at Danmark er drejet mod højre, for ellers kunne det ikke lade sig gøre. Alt er rykket til højre, men hun er en af dem, der har rykket sig mindst, og derfor står hun på midten i dag," siger han.

Med hensyn til perspektiverne i samarbejdet med Dansk Folkeparti er Klaus Rothstein enig med Tim Knudsen i, at Dansk Folkeparti får sværere ved at øve indflydelse.

"Birthe og Pia kan sagtens blive enige om, at der ikke skal komme for mange. Men jeg tror ikke, de kan komme særlig godt overens i en debat om tørklæder. Før var det bare stramninger, stramninger, men i dag betoner Birthe Rønn Hornbech, at det er vigtigt at bevare det grundlæggende liberale menneskesyn. Hun vil gerne have, at Danmark er et harmonisk samfund etnisk, religiøst og så videre. Men hun vil ikke være del af den småtskårne nationalchauvinisme, som Dansk Folkeparti repræsenterer."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mona Rosa Hasse Stauberg

Der burde slet ikke være en ''integrations'' minister.