Læsetid: 3 min.

Foghs sidste valg?

Dette valg kan sagtens blive statsministerens sidste, vurderer flere kilder. Fogh har udpeget sin efterfølger og venter nu på en international toppost, som meget vel kan komme i 2009
Indland
14. november 2007

"Når jeg ser et rødt flag smælde, får jeg kvalme og bliver syg. Jeg ser for mig et rødt pampervælde. Mine øjne bliver tunge som bly," gjaldede det fra de slipse- og kjoleklædte VU'ere i Øksnehallen på Vesterbro i aftes.

Her havde Venstre henlagt kåringen af Anders Fogh Rasmussens tredje periode som statsminister.

Og selvom partiet går stort tilbage i forhold til det seneste valg, var det en glad - og træt - undervisningsminister, der var mødt op for at synge smædesange sammen med VU'erne:

"Nattesøvn er noget helt specielt under en valgkamp. Man skal passe på ikke at vågne klokken tre om natten, for så kan man ikke sove igen. Men jeg synes, at vi har fortjent at fortsætte efter alt det slid og al den tålmodighed, vi har udvist," sagde Bertel Haarder.

Sidste tur i bussen

Fogh fortsætter altså. Men hvis statsministeren får en tagsten i hovedet, står Lars Løkke Rasmussen klar til at overtage. Anders Fogh Rasmussen (V) har haft partiets næstformand ved sin side i løbet af stort set hele valgkampen, og signalet er klart; Fogh vil ikke efterlade et Venstre i formandskaos.

Men et snarligt lederskifte afhænger ikke nødvendigvis af en løs tagsten. Information har talt med en række kilder både i og uden for partiet, og vurderingen er klar: Meget tyder på, at Fogh har kørt landet tyndt i sin valgbus for sidste gang.

"Jeg tror, det bliver hans sidste valgkamp," siger Foghs tidligere spindoktor, Se og Hørs chefredaktør, Henrik Qvortrup.

Samme vurdering kommer fra en anden af Foghs forhenværende rådgivere, Michael Kristiansen, der betoner, at Fogh ikke vil lade sine egne interesser gå forud for partiets.

"Fogh er meget optaget af at give stafetten videre på en god måde. Han er i høj grad partiets mand. Og Fogh husker den elegante måde, som Uffe Ellemann-Jensen gik af på i 1998, som gav Fogh selv den bedst mulige start som partiformand. Jeg tror ikke, at han vil blive siddende for længe som Poul Schlüter eller Poul Nyrup," siger Michael Kristiansen.

Uoplagt Fogh

Da Fogh i går satte sit kryds på Nærum Skole, afviste han at sige, hvem han stemte på. Også det blev udlagt som et tegn på, at et tronskifte kan være på vej. Sammen med det faktum, at Fogh meget tydeligt har brugt valgkampen til at promovere Lars Løkke Rasmussen, viser det ifølge Henrik Qvortrup, at han har overvejet at gå af.

"Han har også virket påfaldende uoplagt valgkampen igennem," lyder hans vurdering. Dette skal dog opvejes af, at kilder tæt på V-toppen peger på, at Fogh har været særdeles engageret og velovervejet på de daglige strategimøder under valgkampen.

En kilde tæt på Fogh mener også, at han kan finde på at gå af i næste valgperiode.

"Et godt tidspunkt vil være efter klimatopmødet i København i 2009. Det kan være et godt springbræt til en international karriere og et fint tidspunkt at levere stafetten videre til Lars Løkke i god tid før et kommende valg," lyder vurderingen.

Foghs exit kunne dog også komme lidt tidligere, når en række topposter i EU skal besættes i løbet i kølvandet på valget til Europa-Parlamentet i sommeren 2009.

Flere har peget på, at et EU-topjob ikke realistisk på grund af de danske EU-forbehold. Imod dette taler, at Fogh har et rigtigt godt forhold til den franske præsident Nicolas Sarkozy, samt at han er vellidt af polakkerne, fordi han skaffede dem ind i EU under det danske formandskab. Endelig tæller det også til Foghs fordel, at han er på god fod med både den tyske kansler, Angela Merkel, og den engelske premierminister, Gordon Brown.

Men en international karriere som topchef i en stor virksomhed er også en oplagt mulighed for Fogh, lyder det fra en af de kilder, som Information har talt med.

Skulle topjobbet udeblive, er det dog utænkeligt, at Fogh trækker sig tilbage for at nyde sit otium, lyder det fra en politiker med stort kendskab til partiet:

"Om Fogh går af i næste valgperiode afhænger fuldstændigt af, om han får tilbudt en tilstrækkelig attraktiv international toppost. Ellers er jeg sikker på, at han vil blive siddende."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Mærkelige kandestøberier og helt uaktuelt i den nuværende situation, hvor alle bestræbelser går på at få udarbejdet et regeringsgrundlag og efterfølgende dannet en slagkraftig regering.
mvh
jj