Analyse
Læsetid: 3 min.

Foghs taskforce

Foghs tredje regering skal sætte nye, bredtfavnende reformer i fokus i regeringens politik
Statsminister Anders Fogh Rasmussen præsenterede i går sin nye regering. Omdannelsens store overraskelse er udnævnelsen af venstrefløjens utvetydigt foretrukne borgerlige politiker Birthe Rønn Hornbech (th. for Fogh) til integrationsminister

Statsminister Anders Fogh Rasmussen præsenterede i går sin nye regering. Omdannelsens store overraskelse er udnævnelsen af venstrefløjens utvetydigt foretrukne borgerlige politiker Birthe Rønn Hornbech (th. for Fogh) til integrationsminister

Indland
24. november 2007

Hvad der nu kaldes Fogh-regeringen III er en 'task-force', der både operationelt og symbolsk skal sætte nye, bredtfavnende reformer i fokus i regeringens politik.

Den vigtigste fornyelse i regeringsdannelsen ligger på de fremskudte områder, der skal være de centrale forhandlingstemaer i den bestræbelse på at skabe brede reformforlig, som Fogh har proklameret siden valgnatten, og som reelt er en konsistent videreførelse af en trinvis vandring mod midten.

Regeringsomdannelsens store overraskelse er udnævnelsen af venstrefløjens utvetydigt foretrukne borgerlige politiker Birthe Rønn Hornbech til integrationsminister.

Valget har fælles træk med den vellykkede indsættelse af Bertel Haarder på denne kontroversielle ministerpost i 2001. I begge tilfælde er der tale om politikere med en stærk respekt for parlamentarismen og humanistiske rettigheder og dermed politikere, der kan udfordre både det store 'røde' mindretal og Dansk Folkeparti på den krævende balancegang, som vil tilstræbe en aftale om de irakiske asyl-ansøgere som optakt til et 'nationalt kompromis' om asyl-politikken. Selv om Rønn Hornbech har haft alvorlige sammenstød med Dansk Folkeparti i sin tid som borgerlig dissident i Venstres folketingsgruppe.

Velfærdsminister

En anden symbolsk og værdiladet nyskabelse er udnævnelsen af Karen Jespersen til velfærdsminister. At Fogh mener, Jespersen har kapacitet til at befæste Venstres relativt nye identitet som velfærdssamfundets fornyer og beskytter, fremgik af, at han valgte at optage hende i regeringen kort inden valgets udskrivelse. Nu skal hun i et nyt velfærdsministerium være strategisk center for den ambitiøse kvalitetsreform, der skal udvikles til en stor og bred 'velfærdsreform'.

Socialministeriet har i mange år været en ejendommelig størrelse, fordi ministeriet formelt er styringsenhed for det enorme sociale budget, men reelt har måttet se magten forskyde sig til kommuner og finansministeriet eller indenrigsministeriet, som har været kommunernes forhandlingspartner.

En tredje nyskabelse er klimaministeriet, som er skræddersyet til Connie Hedegaard og regeringens ambitioner om dels at få en bred aftale om en grøn energipolitik og dels en vidtrækkende international aftale på klimatopmødet i København i 2009.

Hedegaard har oplevet store politiske sejre som miljøminister, men hun har også haft en miljøpolitisk hverdag, der ofte har gjort livet så surt for hende, at hun har været på vej til at forlade regeringen. Konkret har hun i denne dagligdag været afhængig af Dansk Folkepartis miljøordfører, Jørn Dohrmann, som Hedegaard har haft et ualmindeligt dårligt og anstrengt forhold til.

Derfor er der ikke nogen tvivl om, at det er helt i overensstemmelse med Hedegaards eget ønske, at hun nu som klimaminister frigøres fra miljøministeriets omfattende lovgivning og helt kan koncentrere sig om de to store strategisk udfordrende opgaver: Det nationale forlig om energipolitikken og den internationale klimaaftale på Københavnstopmødet.

"Det er klart, at det er det, jeg gerne vil. Jeg skal sige farvel til en masse gode medarbejdere og en miljødel, som jeg har været meget engageret i. Men det er et privilegium at kunne koncentrere mig om den opgave," sagde Connie Hedegaard, da hun tog afsked med sine medarbejdere fredag.

Klimadiplomat

De kommende uger bliver en prøve på, hvordan det er at være klima- og energiminister. Forhandlingerne om en energiaftale skal genoptages, og den 6. december er der klimatopmøde på Bali.

Connie Hedegaard skal sikre, at danskerne sparer på energien. Og hun skal være diplomaten, der forsøger at overtale lande som Kina, Indien og USA til at indgå en klimaaftale i København i 2009.

"Lad nu være med at tro, at det her ligger på den flade hånd. Bare fordi jeg tager til Kina og Indien, er vi ikke sikre på en klimaaftale. Det eneste, vi siger, er, at nu lægger vi alle de kræfter i det her, som vi kan," tilføjede Connie Hedegaard.

Næste store reformområde er skat, og her er den unge Venstre-generation ved skatteminister Kristian Jensen forfremmet, idet han er blevet optaget i regeringens 'indre kabinet', koordinationsudvalget.

Og sidst men ikke mindst skal Venstres ubestridte kronprins, Lars Løkke Rasmussen, som finansminister binde trådene over og over for den 'røde' opposition markere, at de første seks års meget indforståede parløb mellem DF's Kristian Thulesen Dahl og tidligere finansminister Thor Pedersen er slut, og at der fra nøgleposten i Finansministeriet nu tænkes i bredere forlig også omkring en bred vifte af tiltag til at øge beskæftigelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her