Læsetid: 2 min.

Forsigtig flirt med den nye dreng i klassen

De delegerede til Venstres landsmøde i Herning imødeser et kommende samarbejde med Ny Alliance med en blanding af forventning og frygt
Indland
19. november 2007
Anders Fogh Rasmussen havde ikke meget andet på hjerte under Vesntres landsmøde end at takke for partiet for en god indsats under valgkampen.

Anders Fogh Rasmussen havde ikke meget andet på hjerte under Vesntres landsmøde end at takke for partiet for en god indsats under valgkampen.

Simon Jeppesen

Mærkelig timing. Det må nærmest være konklusionen på Venstres landsmøde i Herning Kongrescenter i lørdags. På grund af valget er det for længst planlagte møde kortet ned til én dag.

Men det er ikke den eneste forandring. De senere år er Anders Fogh Rasmussen blevet kendt for at optræde slipseløst med headset på Venstres landsmøder. I årets nedbarberede udgave kan det kun blive til lettere oprullede skjorteærmer.

I år bærer talen tydeligt præg af, at Fogh har afbrudt de aktuelle regeringsforhandlinger og er draget til Herning uden andet på hjerte end at takke partiet for en god valgkamp.

"Jeg sidder midt i forhandlingerne og kan derfor ikke som vanligt bruge landsmødet til at opridse store planer," siger han.

Anders Fogh Rasmussen har heller ikke lyst til at kommentere rygter om en større rokade i kølvandet på, at Thor Pedersen skifter ministertaburetten ud med en plads i formandsstolen for Folketinget. Han indrømmede dog, at "det er ret åbent for alle nu, at noget skal der ske."

Og at regeringsforhandlinger forventes afsluttet i slutningen af denne uge.

Troværdig Khader?

Men i korridorerne, ude blandt græsrødderne, er der masser af holdninger til det potentielle samarbejde med den nye dreng i klassen.

Her er begejstringen for de ultimative krav på asylområdet, som Ny Alliance kom med kort tid efter valget til at overse.

"Det er klart, at et nyt parti gerne vil have så meget indflydelse som muligt. Men ultimative krav kan man ikke komme med. Så jeg håber, at det snart bliver hverdag for partiet. For det vil være godt for os at kunne samarbejde med dem," sagde Torben Jensen, formand for kandidatbestyrelsen i Herning Syd.

VU-formand Thomas Banke mener, at det "vil være fantastisk at få Ny Alliance med."

Men også han har det ikke alt for let med partiets aggressive stil.

"Naser Khader skal slappe lidt af med de ultimative krav. Det var flot, da han brød med Marianne Jelved og sagde, at man ikke kan bruge den type krav. Men nu er han i gang med at begå den samme fejltagelse," siger Thomas Banke.

For Ina-Maria Nielsen, medlem af kommunalbestyrelsen i Glostrup, giver det god mening at forsøge sig med et samarbejde med Ny Alliance. Men mere af lyst end af nød.

"Det kan jo godt være, at det er nødvendigt for stabiliteten i dansk politik, at vi samarbejder med Ny Alliance. Men spørgsmålet er jo, hvor meget kan man stole på Khader? Jeg er ikke vild tilhænger af ham," siger hun.

At Ny Alliance er en ny spiller på banen, der endnu ikke har nået at udvikle sin politik på flere områder, bekymrer flere af de delegerede.

"Vi ved egentligt ikke, hvad Ny Alliance er for en størrelse. For de har skudt både til højre og venstre og op og ned," siger Erik Hestbæk fra Lejre.

Imens der bliver spekuleret i regeringsdannelse i foyeren, hvor også beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har fundet tid til at signere en biografi om ham selv, får tidligere Århus-borgmester og potentiel ny integrationsminister Louise Gade vist flaget i sin tjans som dirigent for landsmødet.

Hun sørger blandt andet for, at alt går korrekt til, da partiet genvælger sin formand og næstformand. Der er ingen modkandidater.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Der er nok ingen tvivl om, at VK-regeringen helst vil samarbejde med NA.
NA går jo ind for 40% skat til alle, og det er en helt klar forstærkning af VK's politik, som favoriserer de største indkomster.

Det kan måske bare være temmelig svært at se, hvordan det kan betegnes som det brede samarbejde, som Statsministeren ellers udtrykte en stærk vilje til under valgkampen.