Interview
Læsetid: 6 min.

Den grimme ælling får hvide fjer

Den lokale formand for Dansk Folkeparti i Kalundborg glæder sig over valget, hvor mere end hver femte stemte på partiet i den lokale valgkreds. 'Det er som om folk er begyndt at vågne op', siger han
Indland
21. november 2007

Det er vinterklart og skoven kan ses for enden af vejen i Jyderup, hvor den lokale formand for Dansk Folkeparti, Jan Wisler, stiller op til interview. Han har valgt en kinesisk restaurant med papirlamper fra loftet, færdigretter og kaffe, fordi det er det "hyggeligste sted" i byen.

Jan Wisler er frisk og i god form af en 60-årig. Han har et fint gråt skæg, der går i et med det grå hår, og han bærer stadig uniformsjakken fra arbejdet med Arriva-logoet på brystet. Jan Wisler har været buschauffør i 36 år og elsker sit arbejde.

"Når man sidder der i bussen, er der et hav af vidunderlige scenerier ud af vinduet. Der er ikke to dage, som er ens. Der er så vidunderligt. Jeg slapper af og har det dejligt med kunderne, og det er dejligt at komme ud og møde andre mennesker."

- Hvad synes du egentlig om udliciteringen af busserne?

"Jeg hader den privatisering, der er foretaget. Det kan godt være, at det er billigere, men det er ikke godt som ansat. Når en linje udliciteres, så skifter man lige pludselig busanlæg. Så forsvinder sammenholdet, og alt det sociale ødelægges."

Evig troskab

Før Dansk Folkeparti opstod, fortæller Jan Wisler, hvordan han ikke havde noget fast ståsted. Fremskridtspartiet var 'for outrerede i deres synspunkter', og han svingede mellem at stemme på Venstre og Socialdemokratiet.

"Det gjorde mine forældre, og man er jo altid præget af dem."

- Kunne du forestille dig at stemme på Socialdemokraterne i dag?

"Neeerj," siger Jan Wisler med eftertryk.

"Jeg har helt andre meninger end Helle Thorning."

- Hvordan? Hvad er det du ikke kan lide ved Socialdemokraterne?

"At det har vist sig gang på gang, at de bruger flere penge, end de har. Vi ville få statsgæld i løbet af ingen tid. Hvis man stemmer på Socialdemokratiet, gør man sig selv en bjørnetjeneste."

Jan Wisler mener, Dansk Folkeparti sammen med Venstre og Konservative har gjort det rigtige ved at få nedbragt statsgælden.

"Jeg var godt nok sur på Schlüter med kartoffelpakken og al det der, men set i bakspejlet var det jo ikke så dårligt, vel?"

- Er der andre ting, du ikke kan lide ved Socialdemokraterne?

"Det er svært at sige, for Socialdemokratiets holdning har jo ændret sig på mange måder i retning af Dansk Folkeparti. Det er bare Dansk Folkeparti, jeg sympatiserer med som menneske."

Folk er ved at vågne op

Det var i Kalundborg, at Pia Kjærsgaard under valget jordede Naser Khader. Det var her, at formanden for Ny Alliance blev spurgt, hvad partiets skattepolitik betød, hvis man havde en indtægt på 18.000 kr. om måneden, hvortil han svarede, at han ikke forstod spørgsmålet. Og Pia Kjærsgaard hurtigt indskød: 'Prøv med en million!'

Jan Wisler var med til at arrangere duellen og synes, at arrangementet gik 'fantastisk'.

"Vi har fået rigtig mange stemmer i Kalundborg. Det er som om, folk er begyndt at vågne op."

- Til hvad? Hvad vågner folk op til?

"Til deres meninger og holdninger. Tidligere afviste folk på gaden at tage en folder, men sagde: Det er jo jer, jeg sympatiserer med. Men i dag er det blevet mere i orden at sige åbent, at man er DF'er."

Jan Wisler forklarer, hvordan lokalforeningens medlemmer er fordoblet i løbet af de sidste par år. I dag er der over 85 medlemmer i Kalundborg. Sammen med lokalforeningen har Jan Wisler været flere gange på gaden under valgkampen, men det har ikke været lige nemt.

"Det er jo hovedpersonerne, som folk vil se. De er ikke interesseret i at diskutere med os på gaden. Det er Pia, folk vil se."

Lokalforeningen arrangerer også udflugter og arrangementer, og medlemmerne har både været en tur på Christiansborg og ved grænsestationen Sæd, hvor DF har indrettet et museum.

"Det hele skal jo ikke gå op i politik."

Bedre end bomber

Ind på den kinesiske restaurant kommer en fyr, der spørger efter 'den mest solgte ret'.

"Skal du spise her eller med hjem," svarer en smilende ekspedient.

"Vi har ikke så mange tænder. Vi skal bare have noget, vi kan sluge," lyder det oppe ved kassen.

Jeg spørger Jan Wisler, hvad han mener om de afviste irakiske asylansøgere.

"Det er jo noget, der kommer fra jer journalister. Det er ikke noget, folk snakker om eller er utilfredse med derude."

Jan Wisler mener, spørgsmålet fik al for meget plads i valgkampen.

- Hvorfor tror du ikke, de afviste asylansøgere fra Irak tager hjem?

"De har sikkert nogle gode sagførere, der kører deres sager og trækker det i langdrag."

- Det er FN, der siger, at de skal have beskyttelse. Hvorfor skal Danmark ikke følge det?

"Fordi irakerne har fået nej. Og det er der jo en årsag til. Det er Udlændingestyrelsen, som er de sagkyndige, og hvis de siger, at irakerne skal hjem - så skal de hjem."

"Der er blevet brugt et hav af kræfter i debatten på de her mennesker, men i virkeligheden har de det jo ikke så dårligt. De får jo både mad og husly."

- Men grunden til, at vi diskuterer asylansøgerne, det er jo blandt andet, fordi mange af dem har siddet seks-otte år i asylcenter. Skal vi ikke løse det problem?

"Hvis de har siddet i asyllejr i otte år, så er det ikke noget, vi alene har haft ansvaret for. Så var det jo socialdemokraternes ansvar de første to år. Men I journalister gør hele tiden os til de uartige!"

"Er det måske dårligere at sidde i asylcenter end at sidde derhjemme og blive bombet eller skudt?"

De danske værdier

Udlændingespørgsmålet er stadig helt afgørende for Jan Wisler.

"Udgangspunktet for Dansk Folkeparti var udlændingespørgsmålet, og derfor blev vi opfattet som den grimme ælling. Selv om det er svært at blive til en svane, så har ællingen allerede mange hvide fjer," mener Jan Wisler.

"Det er dem, som skal integrere sig. Ikke omvendt. Udlændingene skal indordne sig under vores samfund. Og hvis man siger det, bliver man kaldt racist. Men dét er jeg ikke."

- Hvor er det, du ser, at udlændinge ikke vil integreres?

"F.eks. når skolerne skal omlægge al maden til halal."

- Er det udbredt? Hvor har du hørt om det?

"Det hører man fra kolleger, og det står i aviser."

Jan Wisler mener, at halalmad er meget udbredt på skolerne i 'Københavnstrup'.

- Er det ikke mere et spørgsmål om, at muslimerne også tilbydes halal?

"Nej, det er halalmad det hele, og vi skal indordne os, og vores børn må ikke længere spise en pølsemad."

At stole på journalister

Jan Wisler fortæller om partiets formand.

"Pia er et utrolig dejligt og sødt menneske."

- Er du venner med Pia Kjærsgaard?

"Venner og venner. Vi snakker godt sammen. Jeg kalder det jo bare almindelig hygge."

Til festen om aftenen til årsmødet tog Pia Kjærsgaard og Jan Wisler sig en enkelt svingom på dansegulvet.

- Danser Pia Kjærsgaard godt?

"Hun danser ganske almindeligt. Hun er en fantastisk leder, men danser helt som gennemsnittet."

Jan Wisler kigger på mig og understreger, at jeg skal sende ham artiklen. Han bliver ved med at kigge vurderende på grænsen til det mistroiske.

- Du stoler ikke på mig, hva?

"Jo, jo, jeg regner med, at du nok skal gøre et godt arbejde."

- Men hvorfor er du så mistænksom?

"Der er jo flere journalister, der bare er ude på at få en til at ryge i gyngen."

Jan Wisler har haft flere venner, der er blevet lokket i en form for fælde og efterfølgende er blevet smidt ud af partiet, fordi de er blevet citeret for noget, som partiet ikke kunne stå inde for.

"Jeg tror næppe, at mange mennesker i DF er racister. Jeg er det ikke engang selv," siger Jan Wisler.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kom så kloge; hvad skulle Naser Khader ha' svaret den dag i Kalundborg?

Hej Axel

Det var dog også et svært spørgsmål.

Når Khader blev spurgt om hvad den flade 40 % skat ville betyde for en indtægt på 16.000,- var det svært at svare på, da man vel kun har regnet virkningen ud for indtægter over 600.000,- årligt.

Men er problet ikke, at han ikke var inde i substancen af NA´s grundlæggende program - andet end at man ville smide DF ud ?

NA går ind for 48 % procent bruttoskat - ikke 40. Utroligt at de har solgt den i medierne uden at nogen har set hvad der står i deres partiprogram.

Det, der slår mig, som ikke er socialdemokrat, er det billede Jan Wisler og mange andre anti-socialdemokrater har af partiet: At det bruer penge (og sætter skatterne op), selv om det var Nyrups regering, der høvlede statsgælden af og skaffede Danmark overskud på betalingsbalancen. Og ifølge Henning Tjørnemarks udtræk fra Danmarks Statistik har Sosserne netto sat skatterne op med 8 %-point siden 1945 mod de borgerliges netto på 25 %-point!!!

Det viser, at DFs vælgere i høj grad hylder myter snarere end fakta!

At DF hylder myter snarere end fakta gælder også på mange andre punkter. Spørger man fx en "menig" DF'er om indvandrer- eller retspolitik, viser mange undersøgelser, at DF'ere fx. stærkt overvurderer indvandringstal, omkostninger ved indvandring og hvor let det er at få asyl i Danmark. Ligeledes er de ofte stærkt uvidende om strafferammer og -praksis såvel som kriminalstatistikker.

Her kan man anklage DF's ledelse for, stærkt støttet af en del af pressen, at opstille urealistiske skræmmebilleder og så argumentere imod dem, som om de var virkelighed. Hvem har ikke hørt den om, at "fængsler er de rene feriehjem" eller "under SR-regeringen var Danmark åbent som en ladeport for indvandring." eller "Gamle mennesker kan ikke gå på gaden i storbyerne uden at blive overfaldet"?

Alt sammen løgn og overdrivelser fremsat mod bedre vidende af kyniske manipulatorer. Så jeg tror ikke, DF skal glæde sig til den dag, danskerne for alvor "vågner op"!

Lars Bjarne Nielsen, jeg kan kun nikke anerkendende til dit indlæg. Det er absolut kun tåber der underkender fakta og samtidig bidrager til mytens opretholdelse..

Mon DK NOGENSINDE, vågner op igen??

Jeg har absolut ikke noget til overs for DF'ere og alt deres gøren, men jeg finder interviewformen lettere nedladende ... lidt ubehageligt faktisk.

Kunne du, Lars Borking, tænker dig at anvende samme form i et interview med Statsminister Rasmussen ? Næppe ...., men selv om du eventult turde, er det stadig ikke pænt at "skyde nedad".

Den første og ufravigelige betingelse for et velfungerende demokrati er en oplyst befolkning.

Artiklen eksemplificerer på fin vis at den betingelse har vi problemer med i DK. Det er godt at vi ikke får en dæmonisering, men et billede af en aktiv DF'er som fremstår både sympatisk og fornuftigt. Det tror jeg nemlig de fleste af deres vælgere er.

Men det er også fint at artiklen får trukket ud hvor lidt selv en aktiv DF'er ved om den politik vedkommende støtter. Myterne, som det allerede er anført, trives i bedste stil. Det er i dén situation at populistiske politikere kan høste så mange stemmer som DF har gjort de sidste par år.

Men problemet er, som det ofte er tilfældet, nemmere at identificere end løsningen. Måske DF, som var arkitekterne bag testen for dansk statsborgerskab, kunne foreslå en kompetencetest for at kvalificere til stemmeberettigelse? Omend en sådan måske nok ville være medicin af den type der er værre end sygdommen.

Per Jongberg har ret i sin kommentar. Tonen i interviewet er nedladende. Fordi man ikke bryder sig om Camre og de to fætre - hvad jeg ikke gør - kan man godt tage en mand som Wisler alvorligt.
For mig at se er det blevet en rygmarvsrefleks hos mange at rakke ned på DF, fordi nogle af deres frontfigurer er blevet hadeobjekter af alle de politisk korrekte.
Jeg har selv haft en snert af det, men efter at have boet halvandet år i en ghetto begyndte jeg at forstå, hvor modstanden mod især muslimer stammer fra. Min tolerance blev i hvert fald helt opbrugt. Heldigvis har jeg fortsat bevaret sympatien for andre udlændinge grupper. Som jeg fortsat synes i mange tilfælde er en berigelse.
Men dem, som skriver politiske kommentarer, er som regel dem, som ser verden i sort eller hvidt. Det mærker man tydeligt her.
Personligt finder jeg det interessant at høre, hvad en "usmart" mand som Wisler har at sige.

Måske Frej Klem Thomsen, som var arkitekten bag ideen om en kompetencetest for at kvalificere til stemmeberettigelse, kunne foreslå en test for kvalificeret viden dvs. hands on erfaring med livet på samfundets bund for berettigelse til at udtale sig om de mennesker der befinder sig netop her og hvad de burde tænke og mene?

En partileder må godt true en dansk politiker med vold (Pia om Usmaa - "fjernes korporligt") men en journalist må ikke bare så meget som ANTYDE en tone af nedladenhed overfor nogle mennesker som jo selv har en totalt åben og respektful holdning til f.eks Køwenhavnere, muslimer, etc, etc,

ok, det var DET der skete når folket endeligt kom til magten...

Et Svensk dagblad kaldte det slet og ret "pølsefascisme"

hvad skete der i ghettoen, Willy - spillede alle de krigsskadede unger fra palæstina høj musik og sagde "fok daj" hele tiden?..du skulle da havde søgt om noget krisestøtte.

Det er da et problem, at uvidenhed er så udbredt i vores samfund.
især, når denne uvidenhed får så stor indflydelse gennem DF.
vi kan jo bare se på USA og på, hvordan det går, når uvidenheden sidder i højsædet og bestemmer.
Jeg synes, det er godt at inf bringer dette interview, fordi det netop viser denne sympatiske mand og hans store uvidenhed.
Det åbenbarer et problem, og det er vel ikke nødvendigvis nedladende.
Det ville være dejligt at få bedre presse og bedre folkeoplysning tilbage

Hvor er det morsomt at læse om jeres holdning til DF og jeres påståede myte fascination. Inden I kommenterer her, om hvordan verden er, burde alle tænke sig godt om.

Et par gode råd fra en som har været hvor ingen af jer tør komme.

1. Du ved intet om indvandrere før du har levet i en "ghetto". Det kan godt være du tror du ved det, men det gør du ikke. Jeg har også boet i en og det giver godt med indsigt men desværre ikke forståelse.
2. Hvis du udtaler dig om fængsler så oplys om du selv har prøvet det. Det ER en feriekoloni. Jeg har været der og vi hyggede os!
3. Lad være med at generalisere DF's stemmeflok - de er langt bredere end de fleste i dette hylekor ved. At I bare ikke kan, eller vil, forstå at selv meget rige og humant indstillede, mennesker kan få nok er jeres egen sag. men tænk lidt over det alligevel.
4. Prøv at checke godt op på Danmarks Statistik og se hvordan de opgør en indvandrer og en dansker, så vil du finde ud at at det er dig som ikke ved hvor mange der, kommer og vil være i fremtiden.

Nyd latten, det multikulturelle samfund og globaliseringen - mens den stadig er jeres!

Peter

Glemte lige en vigtig detalje til spørgsmålet fra nummer 1. Naser Khader skulle have svaret F*** YOU til den kvinde som søgte råd fra ham. For det var præcis, det han ville have gjort mod hende og alle hendes kollegaer, hvis han havde vundet valget.

Peter Bjørk lufter lige sine fordomme, men uden nogen reel argumentation.

Nej, jeg har ikke boet i en ghetto, men min datter har, og jeg arbejder selv på Nørrebro, så helt ukendt med forholdene er jeg altså ikke.

Dit vrøvl om, at fængsler er en feriekoloni, kan jeg ikke tage alvorligt. Det var måske i en pudekamp, Kurt Thorsen nær var blevet slået ihjel, fordi de "stærke" fanger fik et horn i siden på ham?

Der findes ganske rigtigt masser af pæne og rare og ikke (ret) racistiske mennesker i DF - jeg kender selv adskillige. Men jeg vil fastholde, at det billede af Danmark, som DF - godt hjulpet af visse aviser - tegner, er dybt forløjet, og at det er et stort problem, at så mange mennesker derfor giver deres stemme til et parti, hvis program er racistisk og reaktionært.

Husk lige, hvem det var, der sagde: "Jeg betragter det som en ros, hvis EU siger, Danmark er dårligst til integration."

I øvrigt kan jeg ikke udstå caffé latte - jeg foretrækker den sort.

Personligt er jeg the-drikker.

Men gad vide om Lars Borking kan overtales til at lave et interview Peter Bjørk også? Han (Peter) repræsenterer så vidt jeg kan se den anden, mindre sympatiske og mere afstumpede, del af DFs vælgersegment. Så det ville da være en interessant kontrast.

Til M.B. vil jeg henføre opmærksomheden på den sidste sætning i mit indlæg. Omend jeg indrømmer at tanken kan virke fristende (især efter at de danske vælgere nu 3 gange i træk har diskvalificeret sig selv...), så er jeg, i modsætning til DF, ikke overbevist om at det kan lade sig gøre at lave en multiple-choice test der kan afgøre om folk bør være stemmeberettigede i DK.

Der er, hvis man tager sig til til at læse indlægget, tale om et polemisk indspark, ikke en opfordring til at umyndiggøre "samfundets bund".

Hej Frej og Per,

lad nu være med at kaste med mudder i stedet for at diskutere mine argumenter. Jeg er ikke heldigvis ikke afstumpet og synes det er håbløst at du prøver kategorisere mig som sådan. Prøv nu at svare på mine punkter et for et i stedet for - det kunne blive en sund, og måske, opklarende diskussion for alle parter.

Kurt Thorsen stak en medindsat og, om du vil det eller ej, er der selvjustits derinde. Det fik Kurt at mærke. Vi andre som bare afsonede hyggede os gevaldigt i skoven med at fælde træer, gå til brusen og købe ind og ikke mindst store middage hvor vi kunne sludre om alt og alle. Hvis ikke vi spillede playstation, trænede kung-fu, vægttræning eller spilelde badminton, bordtennis, ludo.. You name it.

Du har ikke været der så ærligt talt er din viden ikke særligt berigende for mig eller andre. Din mening og holdning har du lov til at ytre, naturligvis. Men lad nu være med at lade som om du ved noget som helst om hvad der foregår i det danske fængselsvæsen, for det er tydeligt du er komplet uvidende. Dagspressens artikler tæller ikke for noget i sådan en diskussion.

Nørrebro er ikke en ghetto men det er Vollsmose, Gjellerup og Ishøj Husene. Har du været der? Arbejdet der? Gået der efter kl. 23.00? Prøv det.

"You talk the talk but do you walk the walk?"

Kære Per

Du burde virkelig engagere dig mere i dit eget land før du udtaler dig som du gør.

Jeg giver Peter Bjørk fuldstændig ret.

Danske fængsler er værdiløse og alt for bløde - sådan er det! - fangerne i de åbne fængsler hvor voldsigtede, pædofile, voldtægtsforbrydere har mobiler i cellerne og internet adgang er da luksus i forholde hvordan fangerne har det i et arabisk fængsel eller sågar bare et tysk fængsel.

Kurt Thorsen blev overfaldet pga. at han var stikker og det er en uskrevet regel i alverdens fængsler, så det får altså konsekvenser.

I danmark får/opnår man ikke noget hvis man har det godt, men en masse hvis man har det skidt, pga. det velfærdssystem vores forfædre og alle andre skatteydere har bygget op - og det er der desværre for mange, der åbenbart af klare årsager ikke respekterer, det kunne jo være en af grundende til at alle udlændinge og afviste asylansøgere har det helt ad helvedes til i dette frygtlige, grusomme land......

Lad os hører din definition af hvad en racist er? Tendensen i Danmark og hele EU i øvrigt, er jo at hvis man blot stiller sig kritisk over for udlændinge, muslimer eller islam er man racist. hvilket er dybt forkasteligt!!

Jeg er ikke racist men jeg kan ikke acceptere fremmede i mit som vi har båret på hænder og føder ikke er taknemmelige for de ting vi gør, men tager os for givet og stikker os i ryggen fordi deres mentalitet er skruppelløs.

Jeg velkommer alle fra alle lande til Danmark med kyshånd men de skal ville Danmark hvis de vil være her og respektere vores love og vores samfund!

Hvorfor er der aldrig bøvl med Indere, asiater, pakistaner?

Bedste hilsner til jer alle

Martin

PS. Jeg elsker en god Latte!

"I danmark får/opnår man ikke noget hvis man har det godt, men en masse hvis man har det skidt, "

Nej, selvfølgelig - hvad ellers?

Dine fordomme om danske fængsler - og om fængsel i det hele taget - er udtryk for en stupid hævnmentalitet, som det nok ikke rigtigt er umagen værd at argumentere imod. Faktabenægtelsen har gode kår i Danmark.

"Jeg er ikke racist men jeg kan ikke acceptere fremmede i mit som vi har båret på hænder og føder ikke er taknemmelige for de ting vi gør, men tager os for givet og stikker os i ryggen fordi deres mentalitet er skruppelløs."

Hvis det ikke er en racistisk udtalelse, har ordet racisme ingen mening.

Hej Per,

hvorfor svarer du slet ikke på mit indlæg? Du var så "ghetto" og vidste det hele - og nu hvor du får modstand hører jeg intet?

Kan du ikke andet end at komme med dumme bemærkninger? Martin Vagner ved tydeligvis, som jeg, meget mere end dig. S

å hvordan kan det være fordomme når det lyder som viden? Og hvad er det nu lige en racist er? Kom nu, Per. Gear op, smut på Wiki eller hvad du nu end gør når folk vil vide hvad du mener med dine slørede udtalelser.

Find lige definitionen på en racist eller racistisk udtalelse. Definer den. Post den her. Jeg venter spændt.

Jeg bliver helt flov, på dine vegne, over dine manglende argumenter og fuldstændige ignoreren af saglige spørgsmål og indlæg. Du er jo fuldstændig umulig at diskutere med.

Men du kan jo fortælle nu alle læsere herinde hvad der menes med racisme. Er det had mod fremmede eller had mod racer eller faktisk had af andre racer? Eller er det at flage med Dannebrog eller elske sit land?

Det er faktisk ikke Martin Vagner som er racist men dig som er multikulturelt forblændet, efter min min objektive mening.

Og vær rar ikke at bruge nedværdigende gloser overfor mig mere.

"Step up or step down"

Peter Bjørk

Jeg må tilstå at jeg heller ikke bryder mig om nasseri, uanset om vi taler om blåøjede 'danskere' eller brunøjede 'udlændinge'.

Hvis mennesker kommer til vores land og ikke er handicappede eller syge, må man kunne forvente og forlange at de arbejde og bestræber sig for at tilpasse sig de normer, som er udbredt her (idet deres ret til at tro, spisevaner og lignende selvfølgelig respektereres) samt at de udviser fuld loyalitet over Danmark og ikke tjener fremmede interesser eller medvirker til ulovligheder eller på anden måde bryder dansk lov.

Ellers bør de holde sig væk eller hvis de befinder sig her og ikke kan leve op til de naturlige krav, finde andre græsmarker. Hvis vi i fremtiden skal have en jordisk chance for at opretholde vores velfærdssamfund, skal alle bidrage til det gennem deres arbejdsindsats.

Det var den betingelse, som lå til grund for det. Uden vores højtbesungne velfærdssamfund vil de borgere, som ikke råder over friværdi og opsparet kapital være ilde stedt. Er de racister, fordi de protesterer over at der kommer mennesker til landet, som ikke gider at arbejde?

Kære Peter.

Du har, til dels, ret: jeg beklager den personlige kommentar. Det prøver jeg normalt at holde mig for god til, men jeg lod mig provokere af dine temmelig hånlige indlæg. Jeg kender dig naturligvis ikke godt nok til at kunne vurdere om du er afstumpet. Så hermed en undskyldning for at hæfte det på dig.

Racisme er et vanskeligt begreb at definere, ganske enkelt fordi det har skiftet betydning flere gange de sidste 20-30 år. Sprog er en levende ting. Bl.a. derfor bruges begrebet idag også forskelligt at forskellige mennesker, hvilket kun bidrager til forvirringen. En grund til at det er vanskeligt at blive enige om en definition er at det er så omstridt et begreb: alle er enige om at det er negativt ladet, men de forskellige grupper som bruger det forskelligt gør det bl.a. for at undgå at det kan hæftes på deres synspunkter.

Hermed en forsøgsvis definition, som jeg og de mennesker jeg omgås bruger det:
Racisme er en holdning som fører til diskrimination af en eller flere identificerbare grupper, på baggrund af denne/disse gruppe(r)s race, kultur eller religion.

At det er en holdning betyder at det er et handlingsskabende perspektiv baseret på forestillinger og værdier.

At det er diskrimination betyder at det fører til forskelsbehandling uden moralsk signifikante forskelle. Det implicerer at holdningen er en fordom.

Noget af det kontroversielle ved denne definition er at den inkluderer diskrimination på baggrund af religion og/eller kultur under begrebet racisme. Det er etymologisk forkert - det er ikke det "racisme" betyder i sin oprindelse. Men i praksis korrekt - fordi der ikke er nogen signifikant forskel mellem de holdninger som diskriminerer på baggrund af det ene eller det andet.

Mht. til forskellige varianter af at "bidrage til dette land". Jeg er ikke bekendt med nogen som er fortalere for at man skal kunne bo i DK uden at "bidrage" på samme måde som alle andre. Så jeg betragter det som et stråmands-argument. Venstrefløjens politik på området er jo traditionelt at man skal stille præcis samme muligheder til rådighed, og fordre de samme forpligtelser, for ALLE som bor i DK, uanset kultur og religion.

Kritikken af højrefløjen, og dens pletvise leflen for decideret racisme, går netop på at den ikke er villig til at behandle alle lige. Typisk fordi folk som er, eller mistænkes for at være, af indvandrerbaggrund ikke får samme muligheder som andre i det danske samfund.

Peter Bjørk, når jeg ikke har svaret dig yderligere, kan der være to grunde;:

1. At jeg ikke synes, det er ulejligheden værd, fordi dine påstande afslører sig selv.

2. Eller at et ærligt svar fra min side ville komme betænkeligt tæt på at krænke Informations regler for god tone.

Vælg selv. Det samme gælder i øvrigt Martin Vagner.

Og hvis man ikke kan se, at Vagners udtalelse er racistisk, har man et problem.

Frej Klem Thomsen:

"Hermed en forsøgsvis definition, som jeg og de mennesker jeg omgås bruger det:
Racisme er en holdning som fører til diskrimination af en eller flere identificerbare grupper, på baggrund af denne/disse gruppe(r)s race, kultur eller religion."

Hvordan undgår vi at rationel kritik af religion & kultur forbydes hvis denne definition på begrebet racisme bliver gængs? Og hvorfor inkluderer denne definition ikke teorier og ideologier? For ikke-religiøse mennesker er der jo strengt taget ingen forskel på en politisk ideologi og en religion. For en udenfor stående er en religion ikke mere hellig og ukrænkelig end end en politisk ideologi eller en filosofisk teori. Det er også svært at se hvordan en sådan distinktion skulle kunne opretholdes. Hvorfor er det ikke ligeså racistisk at håne nogen for at være fx kapitalist, eller socialist, som det er at håne dem for at være af fx katolik?

Det giver god mening at forbyde kritik af racer, je, det er nærmest latterligt at tænke sig at det skulle være i orden at kritisere specifikke racer, men det er anderledes skræmmende hvis religion og kultur ikke må kritiseres. Det lugter af totalitarisme.

@M.B.: Det er såmænd ganske enkelt - fordi racisme intet har med rationel kritik at gøre. Ganske som det også fremgår eksplicit af den definition som du kommenterer.

Prøv at læse den igen. Hæft dig evt. ved afsnittet om hvad diskrimination betyder.

Mht. til politik har du principielt ret: hvis det viste sig at være et udbredt problem at folk diskrimineredes pga. politisk observans, så kunne det meningsfuldt inkluderes. Når det ikke er tilfældet er der to grunde: For det første har politisk observans (med enkelte provo-grupper som f.eks. de autonome) ikke en ydre markør på samme måde som religion og kultur antages at have. Man bliver ikke skubbet til i bussen fordi man "ligner en social-demokrat", uanset om man er det eller ej, men det kan godt forekomme hvis man "ligner en muslim", uanset om man er det eller ej.

For det andet så bevæger vi os med politik over i mod det område hvor der, i nogle tilfælde, kan være legitime grunde til at forskelsbehandle. Det ville, f.eks. ikke være diskrimination hvis det danske forsvar ikke vil sende en soldat som er inkarneret politisk modstander af invasionen af Irak ud med den internationale brigade. Det synes at være en relevant forskelsbehandling.

Men dermed, som tidligere nævnt, er jeg ikke uenig i at der kan forekomme politisk diskrimination.

Frej Klem Thomsen tror ikke jeg kan læse, men det er også en belejlig undskyldning for ikke selv at tænke nærmere over det spørgsmål jeg stillede. Det er ikke så ganske enkelt i praksis hvad der skal betegnes som rationel kritik på den ene side og krænkelse og diskrimination på den anden.Det opgør med religionen som den vestlige verden har gennemgået i særlig voldsom grad de sidste 40 - 50 år og som har betydet en enorm frisættelse af tænkningen og det offentlige rum, blev og bliver stadig i dag betragtet af nogle religiøse mennesker som forhånelse og diskrimination. Det er netop typisk at det som sekulære mennsker oplever som rationel og nødvendig kritik, oplever religiøse mennesker som diskrimination og krænkelse. Det er ikke spor enkelt. Spørg engang Hirsi Ali hvor enkelt hun synes det er.

Nu er jeg ikke vant til at deltage i denne slags diskussioner, men det er jo tydeligt, at der en del personer her, som bruger denne diskussion til meget andet end at få belyst en problematik. Og det må man så bare prøve at leve med. Jeg har læst dine indlæg med interesse, Peter Bjørk, og tag det bare roligt. Det er ikke alle, der hidser sig op over dem, kan jeg betro dig.

Jeg er 64 og har tidligere boet i en årrække i lande på flere kontinenter. Herhjemme har jeg boet i alle landsdele, og på grund af alle mine flytninger, jeg er enlig, kommer jeg altid bagest i boligkøen, og jeg har efterhånden boet i en række almennyttige bebyggelser, som var mere eller mindre ghettoer.

Tæt omgang med menneskene her, giver i tidens løb en hel del indsigt og erfaring. Som mange her åbenbart mangler, uden at det forhindrer dem i at have skråsikre meninger om det. Min erfaring er, at der er enorm forskel på indvandrergrupper. Nogle er hverken værre eller bedre end danskere, andre er klart bedre, for eksempel vietnamesere, som knokler røven ud af bukserne og opfører sig ordentlig, og så er dem der er værre. Alle der har boet i en ghetto ved, hvem det er. Og det er selvfølgelig her problemet ligger.

For sige det meget forenkelt, så er også jeg godt træt af, at der er visse indvandrergrupper, der rent ud sagt pisser danskerne og det danske samfund op og ned af ryggen, er voldelige, kriminelle, øver hærværk osv, osv, osv. Men hvis man siger det højt, lyder der straks: Racisme og diskriminering. Både fra gruppen selv, og så alle dem, som skal bruge det i en eller sammmenhæng, fordi de nu er sure på Fogh, Bush, krigen i Irak elller hvad det nu er.

Virkeligheden er nu endnu engang ikke til at komme udenom, og vi har en virkelighed, som er blevet et problem. Et problem, som helt sikkert bliver mere alvorligt, ikke mindst fordi man ikke kan tale frit om det, uden at blive beskyldt for alt muligt, som det selvfølgelig er ubehageligt at blive beskyldt for.

Så selv om jeg ikke er vild med mange af DFs frontfigurer, har de, set med mine øjne, en nyttig funktion, præcis som drengen i eventyret om kejserens nye klæder. Det var bare det, jeg ville sige.

Kære Willy, og I andre,

tak for din opsummering af næsten alt hvad jeg prøver at sige men sikkert ikke kan komme igennem med da mit blodtryk desværre ikke kan holdes nede, ved møde med denne slags mangelfuld argumentation og dumme undskyldninger for ikke at diskutere (Per).

Jeg er helt enig med dig om nogle af DF's figurer og mener som dig, at de til gengæld er en modvægt til alt det overhumanisme de andre partier sprøjter ud. Hvem har i øvrigt bildt jer ind at jeg stemmer DF? Fordomme igen. Ikke fra mig men fra andre debatører som ikke tør se det onde i øjnene, diskutere det og måske lære noget.

Jeg synes ærligt talt det er dejligt at vi her kan ytre os om tingene, jeg takker mine forfædre, og Willy, for friheden til at gøre det. At der så er nogen som Per som ikke vil tale om tingene fordi han måske synes det er uanstændigt, må være sag mellem ham og hans samvittighed.

Jeg synes desværre at Frej er ude på et sidespor men værdsætter virkelig argumenterne og undskyldningen. Jeg beklager også hvis jeg virkede hånende! Det var ikke meningen.

Når alt dette er sagt så tror jeg at George Orwell må få sig sig en gevaldig griner, i graven,over al den definering der her, der og alle vegne bliver talt om.

Racisme kan da aldrig være andet end noget med racer. Alt andet er da double/new speak. Ligesom ytringsfrihed er "ytrings" "frihed" - hvad er det der skal defineres yderligere?

Willy, jeg beklager din situation med boligkøen og håber blot at flere folk i min klasse vågner op, og råber op, så vi igen kan repsekter dem som byggede alt dette som alt for mange tager for givet og gerne giver væk!

Lad mig slutte af emd henvising til "racisten" Farshad Kholgi og hans oplevelser i Danmark og hvad det minder ham om og hvad han som invandrer (må jeg sige det?) www.youtube.com/watch?v=YZcr_cqhArQ

"Til minde om min morfar, en modstandsmand, forretningsmand og verdens bedste menneske"

Peter

Per,
Jeg kan ikke acceptere at blive kaldt racist for det er jeg bestemt ikke - Jeg er gift med en muslim, jeg har tolv danskere, med anden sydlig udenlandsk herkomst må jeg hellere tilføje for at være på den sikre side, ansat i min virksomhed også er jeg op vokset i rustbunkerne i Farum.

Jeg har i mit 35 år gamle liv set en del og engageret mig i mit land og i den islamiske verden - på bagrund af dette får DF min fulde støtte og opbakning i det jeg kan se en trist drejning i det danske samfund.
Jeg kan med fordel anbefale at google interviews og klummer med Farshad Kholghi som om nogen ville forstå hvad jeg taler om - Han elsker Danmark og er os evig taknemmelig og tager os ikke for givet.

Jeg synes vi har fundet os i alt for meget og jeg er træt, træt af at man ikke må stille sig kritisk overfor danskere med anden sydlig udenlandsk herkomst (indvandrere) islam eller muslimer uden at få stukket i skoen at man er racist - og at ordet racist ikke kan bruges den anden vej - jeg vil vove at påstå at der er flere udlændinge som er racistisk over for Danskere.

I sidste uge læste jeg en artikel om en dansk familie med 2 små børn som var blevet jaget på flugt af en indvandre gruppe/bande.
Familien var bosat i Saxogade på Vesterbro i en stuelejlighed - faren i familien havde meldt en af invandredrengene til politiet idet han havde stoppet ham i at stjæle en knallert. Familien har fået smidt brosten gennem ruden, kastet brændbart væske og eddikesyre gennemvinduet og fået stjålet stortset alt hvad de har i hjemmet - idag er de beskyttet af politiet bor der ikke mere - dette samt tragedien i Nivå, muhammed krisen er blot få af de utallige historier som er en trist realitet i smukke Danmark - Hvor meget skal vi finde os i og hvornår siger vi stop! Hvornår siger Per og Frej stop? er det når deres søn er blevet tævet og frarøvet sin ipod og sin mobil af indvandre bander eller er det når deres datter har fået skåret halsen op i en Hiace i Birkerød????

Så for at ridse op vil jeg igen nævne at jeg ikke kan acceptere fremmede i mit land som vi har båret på hænder og føder ikke er taknemmelige for de ting vi gør, men tager os for givet og stikker os i ryggen fordi deres mentalitet er skruppelløs.

Alle som kan opføre sig ordentlig og respektere og ikke misbruge vores bløde system og vores bløde lovgivning er velkomne!!!!!

Martin.

Dejligt at hører hvor engageret du er Peter, jeg blev også rørt over Farshad Kholghi og jeg synes han er et fantastisk menneske, Stor respekt!

Der er også nogle DF'er som jeg mener burde smides ud af DF men jeg har stor respekt for dem og støtter dem også på baggrund at de var de eneste som stod 100% fast under den værste krise i Danmark nogensinde, Muhammed krisen - Tænk at de bare slap afsted med at brænde vores flag og ambassade, Stor respekt!

@M.B.: Det fremgår nu temmelig tydeligt at jeg tror på din evne til at læse. Alternativet er vel at du dikterer dine indlæg til en skribent, men det forekommer ikke sandsynligt. Det jeg betvivlede (og fortsat er i tvivl om) er hvorvidt du gjorde dig den ulejlighed at forsøge at forstå det skrevne. Det virker nemlig som om du snakker om noget helt andet end det jeg skriver.

Først og fremmest fordi racisme og diskrimination ikke er begrænset til tale. Det glemmer vi ind imellem i fokuset på ytringsfrihed, men langt den største del af diskriminationen består ikke i tale-handlinger og langt den meste racisme bliver aldrig italesat. Det er istedet frasorteringen til jobsamtaler, skubbet i bussen, udelukkelsen fra diskoteket, osv.

Dernæst fordi der, selv når vi snakker tale, er forskel på at fremføre rationel kritik (som f.eks. Sam Harris, Daniel Dennet og Richard Dawkins har gjort i forbindelse med religion) og på blot at lufte sine fordomme. Selvom ytringsfriheden naturligvis garanterer den juridiske ret til begge dele, så er det temmelig trivielt at det første er prisværdigt mens det andet er forkasteligt. Det er muligt at en stærkt troende muslim vil blive lige så fornærmet over det første som det sidste, men moral handler ikke om følelser - ikke ihvertfald hvis det skal være seriøst. Det handler derimod om at agere retfærdigt.

Hvis din pointe er at det ind imellem kan være vanskeligt at sondre, så er jeg enig. Men hvis din pointe er at DF (som artiklen jo handlede om) er et af de tilfælde hvor det er vanskeligt at sondre, så er det åbenlyst forkert.

@Peter: Hvis du, som mange andre, foretrækker kun at benytte racisme om diskrimination på grund af race, hvad skal vi så kalde den, grundlæggende identiske, diskrimination på grund af kultur og religion? Nogle har foreslået kulturalisme, men det er så klodset et ord at det ikke rigtig har bidt sig fast. Racisme synes det bedste bud, etymologien til trods, fordi fænomenerne er så nært beslægtede og fordi det er forståeligt, inklusiv den normative ladning. Vi finder det jo også i det daglige relativt uproblematisk at f.eks. general idag er en øverstbefalende inden for militæret, mens den latinske stamme betyder noget i retning af almindelig (deraf ordet "generel").

Orwells newspeak har et helt andet formål: nemlig at udrydde upopulære ideer ved at udrydde de sproglige begreber derfor. Metoden er at erstatte begrebet med dets polære modsætning. Hvis f.eks. DF en dag giver sig til at insistere på at kalde racisme for retfærdighed eller intolerance for frisind, så kunne man begynde at snakke Orwell.

Men det gør de jo, ved nærmere eftertanke, allerede...

Til Martin og Peter: Jeg er ikke uenig i, at der i Danmark er problemer med segmenter af befolkningen. Jeg betvivler blot jeres måde at håndtere det på. En stigmatisering af minoriteter fører intet godt med sig. Det er en ond cirkel der, hvis den får lov at fortsætte, kun medfører at fronterne bliver trukket endnu skarpere op. Visse dele af de unge der render rundt og gør gaderne utrygge er født og opvokset i Danmark, har dansk pas og dansk statsborgerskab. Inklusion snarere end eksklusion er vejen frem. Hvordan bliver samfundets minoriteter inkluderet i samfundet? Jeg har ikke svaret, men en konstant opdeling af 'os' og 'dem' løser ingen problemer.

Lidt et sidespor, men at Muhammed-krisen skulle være den værste krise i Danmark vidner om historieløshed. Jeg håber det er en overdrivelse, der ikke skal forstås så bogstaveligt.

Martin Vagner: "Jeg kan ikke acceptere at blive kaldt racist for det er jeg bestemt ikke"

Det har vi så dit ord for. Ikke desto mindre er den udtalelse, jeg citerede, groft racistisk. Skal vi lige tage den igen?

--"Jeg er ikke racist men jeg kan ikke acceptere fremmede i mit som vi har båret på hænder og føder ikke er taknemmelige for de ting vi gør, men tager os for givet og stikker os i ryggen fordi deres mentalitet er skruppelløs."

Her fremsætter du absrde påstande om "fremmede, som vi har båret på hænder og fødder" - hvem pokker taler du om? Dem, der rådner op i asyllejre eller hutler sig igennem på "starthjælp"? Dem, der ikke kan få læreplads uden at skifte navn? Dem, der hver dag kan læse i avisen, at "vi" hader dem? Du har i hvert fald en sær opfattelse af, hvordan man "bærer folk på hænder og fødder.".

Kender du udtrykket: "Først pisser de på os, så siger de, vi lugter."

Efter at en alt for stod del af danskerne har pisset på indvandrerne i 40 år, er der nogle af dem, der reagerer på det ved at blive voldelige og kriminelle - tænk bare, sikke en overraskelse!

Så fortsætter du med at bebrejde dem, at de "ikke er taknemmelige", og som om det ikke var nok, "stikker de os i ryggene" - Os? Hvem os? Og hvem stikker? Og du slutter med, at "deres mentalitet er skjrupelløs."

Det er præcis den slags grove - og løgnagtige - generaliseringer om en befolkningsgruppe, der kan defineres som racistisk.

Hvad angår dit eksempel fra Saxogade: Enhver kan komme med eksempler på den slags. Men at bruge det til at stemple en hel befolkningsgruppe som kriminelle snyltere - som du og DF gør - er stadig racisme.

Jeg kunne vælge at svare igen med eksempler på folk, der er blevet lige så groft chikaneret af kridhvide danskere, men det ville være spildt på folk som dig, der forveksler klassekamp med racekamp.

Frej Klem Thomsen,

det drejer sig jo ikke om at diskriminere på grundlag af kultur og religion, men at kunne kritisere kultur og religion, hvilket er to vidt forskellige ting.

Det er iøvrigt påfaldende så ophidset folk som dig og Per Vadmand kan blive, når i mener der er tilfælde af racisme og forskelsbehandling, vel og mærke når det er indvandrere og deres efterkommere der står for skud.
Racisme og nedværdigende opførsel over for etniske danskere går i til gengæld nemt og elegant uden om, på trods af at den er meget udbredt.

Du nævner selv skubbet i bussen. Ja, jeg har ofte oplevet unge indvandrere skubbe til folk og i det hele taget opføre sig meget provokerende over for danskere, men sjovt nok aldrig det modsatte.
Er det forskelbehandling når indvandrere bliver nægtet adgang til et diskotek?
Naturligvis, men efter gang på gang at have oplevet deres trang til slagsmål og deres respektløse og vedværdigende behandling af danske piger, så er det jo ganske enkelt sund fornuft at holde dem ude.
Alt andet er forretningsmæssigt selvmord, eftersom mange danskere efter et stykke tid vil holde sig helt væk.

Sandheden er jo den, at eksperimentet med det multikulturelle samfund i dén grad er slået fejl, ikke bare her i Danmark, men i hele Europa.
Det er vel at mærke på trods af at man i de fleste europæiske lande stadig har politisk korrekte medier, der driver udbredt selvcensur. I blandt andet Storbritannien har man ligestillet alle religioner, kulturer, traditioner og værdier.
Alligevel er der i samtlige lande enorme problemer med integrationen, men som Willy Johannsen er inde på, så er det jo langt fra alle grupper af indvandrere der skaber problemer.

Nogle af undtagelserne er vietnamesere, kinesere og filippinere. Ergo må den medbragte kultur/religion have en betydning for evnen/viljen til at integrere sig.

En af grundene til den elendige integration er folk som dig, der i en uskøn blanding af kulturelt selvhad og multikulturel begejstring er med til at placere visse indvandrere i kassen med mærket "OFFER".
De bliver altså gentagne gange betegnet som ofre for vores kolonisering, imperialisme, olieafhængighed, racisme, fordomme osv.
Da offerrollen og konspirationsteorier i forvejen florerer i ikke mindst Mellemøsten, bliver resultatet et had til og foragt for vestlig kultur og værdier.

Hvordan kan vi forvente at de skal respektere vores historie, kultur og værdier, når folk som dig og Per Vadmand ikke engang selv respekterer dem?

Jeg vil anbefale dig og andre at læse følgende interview med den hollandske forfatter Leon de Winter: http://jp.dk/arkiv/?id=1177034

Her slutter han af med at sige:
"Vi skal ikke behandle de ankommende som ofre, men som privilegerede. Som velkomst skulle vi råbe: I er de udvalgte! I får lov at leve i det rigeste, retfærdigste samfund, verden nogensinde har set. I har vundet i lotto! I får lov at leve iblandt os!Men husk: I skal også arbejde meget, før alle goderne, I ser, efterhånden kommer."

Mere nøjagtigt kan det næppe siges, men en sådan tilgang kræver jo at man er stolt af sit land, kultur og værdier, ikke sandt?

Per Vadmand,

du tillader dig at snakke om grove og løgnagtige generaliseringer?
Hvad kalder du så det du selv kommer med:
"Efter at en alt for stod del af danskerne har pisset på indvandrerne i 40 år, er der nogle af dem, der reagerer på det ved at blive voldelige og kriminelle - tænk bare, sikke en overraskelse!"

Du bytter som sædvanligt fuldstændig om på årsag og virkning!
Men igen; hvad er din forklaring på, at det ikke bare er her i det racistiske Danmark med de onde medier og ikke mindst DF at man har enorme problemer, men faktisk i hele vesteuropa?
Er flertallet af europæere blot en samling uvidende racister?

Din arrogance og uvidenhed er skræmmende, Vadmand.

"Du nævner selv skubbet i bussen. Ja, jeg har ofte oplevet unge indvandrere skubbe til folk og i det hele taget opføre sig meget provokerende over for danskere, men sjovt nok aldrig det modsatte."

Tja - man ser, hvad man vil se. Jeg kunne berette om, at jeg ser indvandrere rejse sig for ældre i bussen ti gange så ofte som danskere. Sådan er der så meget ...

"Sandheden er jo den, at eksperimentet med det multikulturelle samfund i dén grad er slået fejl, ikke bare her i Danmark, men i hele Europa.
"

Måske er det blandt andet slået fejl, fordi en del snævertsynede personer på forhånd har besluttet, det var umuligt. Prøv at læse lidt om, hvordan fremmedarbejdere blev behandlet i Danmark i tresserne. De kom her ikke for at nasse, men for at arbejde. Og de fik bank af rockere, hvis de så meget soim så på en dansk pige. En god begyndelse på integrationsprocessen, ikke? Så hvis vi skal snakke om ægget og hønen, så er det vist mere kompliceret, end nutidens højtråbende højrefløj vil være ved.

Jeg spekulerer på, om det er umagen værd at svare på Torben Møllers grovheder - og når frem til, at det er det ikke.

Endnu en gang: Husk hvilket parti der udtalte, at de opfattede det om en hæder, når EU gav Danmark bundkarakter i integratrion. (Ja, jeg ved godt, det var Langballe, men jeg har ikke set partiledelsen tage afstand fra det).

Det korte af det lange: DF ønsker ikke integration og vil blokere alle forsøg på det. Så enkelt er det.

@Torben:
"(D)et drejer sig jo ikke om at diskriminere på grundlag af kultur og religion, men at kunne kritisere kultur og religion, hvilket er to vidt forskellige ting."
Det var sådan set også min pointe? Det turde være indlysende at der er himmelvid forskel på f.eks. den legitime og rationelle kritik af religion som f.eks. Richard Dawkins eller Sam Harris fremfører og DFs xenofobiske raseriudfald. Og at Dawkins, Harris & co. falder indenfor genren "kritisere kultur og religion", mens DF oftest (og deres vælgere næsten altid) falder indenfor den intellektuelt mindre interessante og moralsk helt anderledes modbydelige genre "diskrimination".

Du har så udpræget ret i at diskrimination er lige så slem når den går den anden vej. Jeg mener så ikke at de eksempler du nævner er udtryk for diskrimination - der er masser af "etniske danskere" som agerer på fuldstændig samme vis, overfor fuldstændig de samme mennesker. Det er snarere et eksempel på utilpassede og aggressive unge, som indlysende er et problem, ligegyldigt hvilken kulturel baggrund de måtte have, men som hører hjemme i en helt anden diskussion.

Men der findes givet diskrimination og racisme vendt mod "traditionel" dansk kultur og de danskere som identificerer sig med den. Det betyder bare ikke at diskrimination og racisme den anden vej er legitimt. Det synes så trivielt at det ikke er værd at nævne, men det virker som om det er den implicitte pointe i dit indlæg. At der findes nogle mennesker som praktiserer racisme og diskrimination mod mig retfærdiggør ikke at jeg praktiserer racisme og diskrimination, hverken mod dem eller andre. Det er da rimelig enkelt?

Hvad angår offer-mærkatet så interesserer det mig i udgangspunktet mindre end det mærkat som bør hæftes på de der praktiserer racisme. Jovist skal folk da hjælpes hvis de har brug for det, men pt. er problemet jo i langt højere grad at der findes så mange mennesker i DK som helt uden at skamme sig kan krænke al anstændighed og sund fornuft ved på det groveste at diskriminere deres medborgere. Det skal der sættes en stopper for.

Frej,

det var såmænd ikke min pointe at den enes racisme retfærdiggører den andens.
Jeg tillod mig blot at undre mig over den ensidige fokusering på begrebet racisme som finder sted her i landet, bl.a. fra personer som dig selv og Vadmand.

Så synes jeg iøvrigt du skærer alt fra DF over en kam, når du kommer med udsagn som: "xenofobiske raseriudfald".
Hvis du var lidt mere nuanceret ville du måske bemærke at en del af det der kommer fra DF såmænd er en meget rimelig kritik af bl.a. den kulturelle/religiøse undertrykkelse af kvinder der finder sted blandt visse grupper af indvandrere.
Du må så se om ikke du kan sortere nogle af bemærkningerne fra eks Camre og de to præster fra, istedet for at se dem som værende symptomatiske for hele DF.

At du fuldstændigt fornægter det kulturelle aspekt i de "utilpassede og aggresive unge" og hvordan problematikken omkring det multikulturelle samfund er med til at forstørre disse problemer, viser blot at du endnu foretrækker at lukke øjnene for visse ubehagelige realiteter.
Men det betyder ikke at de ikke eksisterer.

Ligeledes er din reaktion på den meget væsentlige problematik omkring "offermentaliteten" åbenbart at sige, at det ikke interessere dig.
Men det er naturligvis også sjovere at skælde ud på de onde racister i DF, end at tage et opgør med det politisk korrekte billede man har haft i så mange år, ikke sandt?

Per Vadmand er, endnu engang, løbet tør for argumenter (det sker forbløffende hurtigt) og han synes dermed ikke at det er umagen værd at forholde sig til de af os, der ikke er enige med ham.

Men i det mindste indrømmer han nu at det multikulturelle eksperiment er slået fejl over hele Europa.
Efter Vadmands mening er det dog ikke fordi der som sådan er problemer i forbindelse med et sådant samfund.
Næ, problemerne er simpelthen opstået fordi "en del snævertsynede personer på forhånd har besluttet, det var umuligt."
Alle Europas mange racister har altså fra starten rottet sig sammen og modarbejdet Vadmands paradisiske multikulturelle samfund og kun derfor er der problemer....Vorherre bevares!

Iøvrigt er den information jeg har fået omkring de første fremmedarbejderes tilværelse i Danmark stik modsat det billede du prøver at tegne, Vadmand.
Langt de fleste oplevede at blive taget vel imod, så din lille teori om at de fra starten er blevet forulempet, undertrykt og diskrimineret imod, passer simpelthen ikke.
Men du klamrer dig vist også bare til det sidste strå nu, kære Vadmand.

"en del af det der kommer fra DF såmænd er en meget rimelig kritik af bl.a. den kulturelle/religiøse undertrykkelse af kvinder der finder sted blandt visse grupper af indvandrere."

- hvorimod DF konsekvent - sammen med de andre borgerlige - stemmer imod alle tiltag, der kunne øge ligheden mellem kønnene blandt "rigtige" danskere.

"Du må så se om ikke du kan sortere nogle af bemærkningerne fra eks Camre og de to præster fra, istedet for at se dem som værende symptomatiske for hele DF."

Hvorfor? Hvornår har Pia K opg Thulesen Dahl nogen sinde taget afstand fra Krarup, Langballe eller Camre?

Og det står fast, at DF IKKE ønsker integration. Længere er den sådan set ikke.

Og så gider jeg ikke spilde mere tid på Torben Møller - hvilket han muligvis vil fortolke, som om jeg har bøjet mig for hans "argumenter." Det er ikke tilfældet. Mit liv er bare for kort til at diskutere på bodeganiveau.

Nå, så kom det sidste guldkorn fra det, man kan kalde Per Vadmands uudtømmelige skatkammer af argumenter:
"Jeg gider ikke diskutere på bodeganiveau."

Vi er alle en flok racister fra den lokale bodega og dermed ikke værdige til den frelste Per Vadmands tid og kræfter, på trods af at manden uden tøven kaster sig ud i utallige debatter her på Information.
Det minder en del om den arrogante retorik de selvcensurerende svenske medier bruger om det multikulturelle samfund og Sverigedemokraterne.

Hvor er du dog forudsigelig, Vadmand.

For 32 år siden var jeg i tre måneder praktikant på Information. Det var sjovt, fordi jeg fik spalteplads ad libitum, når de andre flippede ud. Det gjorde de ret tit dengang. Avisen har ændret sig en del siden, men en del af de gamle læsere lever endnu, kan jeg se. Det er jo meget hyggeligt.

Nu har jeg fra tid til anden gennem den forløbne tid på faglig basis beskæftiget mig med både fremmedarbejdere og indvandrerspørgsmål. Pudsigt nok er jeg nogle gange under research stødt på tidligere fremmedarbejdere, som nu kom og søgte asyl. De havde boet i Albertslund-Tåstrup området, og det havde de været glade for, fortalte de mig.

Jeg er så gammel, at jeg godt kan huske, dengang vi havde fremmedarbejdere. Jeg tror, de fleste syntes, det var imponerende, hvor meget de arbejdede, og at de ofte levede på en sten for at sende penge hjem. Selv syntes de vist, at det var en ret OK "deal". De kom i hvert fald igen og igen. Jeg tror, det var noget i retning af nutidens "østarbejdere". Det er åbenbart stadigvæk bedre at arbejde i Danmark end der, hvor de kommer fra. Ellers var de nok et andet sted i dag. Mulighederne er jo åbne inden for EU.

I mine unge dage kendte jeg en DKP-pige, som tog mig med til deres møder. Det var i de glade tresser. Det var ret underholdende at høre nogle rimeligt begavede mennesker sidde og tale om Stalin-tiden, som noget nær paradis på jord. Det var stadigvæk idealet for en del af dem. Og det fik de sig så nogle gevaldige verbale slagsmål om. Vi sad om aftenen ude i en diner transportable på Smallegade i København, hvor ejeren var DKPer. Han låste sig altid inde på sit kontor, når bølgerne gik for højt. Ja. øjne ser, hvad øjne vil se. Sådan er det nu engang, og det gælder også, når vi nu diskuterer indvandrere. Personligt glæder det mig i det mindste, at vi her på Informations hjemmeside er nogenlunde enige om, at vi sidder midt i et alvorligt problem, som foreløbig kun ser ud til at blive værre.

Vi ved selvfølgelig godt, at problemet reelt er opstået, fordi vi gennem vores lovgivning gjorde det så attraktivt at komme til Danmark. Som i 1800-tallet, hvor folk emigrerede til USA, fordi der lå guld på gaden. I Danmark lå det på socialkontoret. Og fristelser er som bekendt svære at modstå. I USA lå guldet bare ikke på gaden, der skulle man selv arbejde for det. Det behøver man ikke i Danmark. En væsentlig forskel. Og nu ligger vi, som vi har redt.

Her, hvor jeg bor nu, er det unge asiatiske mænd og kvinder, der vasker vores trapper. Jeg hilser altid på dem og siger noget rosende om deres arbejde. For trapperne er pletfri. Den indstilling er sandsynligvis så rodfæstet, at den efterhånden er blevet genetisk. I andre kulturer og populationer er idealet "dolce far niente" (den søde gøren ingenting). Noget, som de fleste danskere ser på med uvilje. Når det så kombineres med, at det er helt i orden at svindle og bedrage "kartoflerne", som danskerne åbenbart kaldes i de kredse (autentiske udsagn fra børn, som bliver belært om det af deres forældre - og af børn skal man som bekendt høre sanheden), ja så sidder vi midt i et kæmpeproblem, som vi ikke kan snakke os ud af ved at fortsætte med at beskylde hinanden for diskriminering og racisme.

For mit eget vedkommende er det for nogle måneder siden lykkedes mig at flytte, så jeg har fået problemerne en smule på afstand. Men det er problemet jo ikke blevet mindre af. Og vi får det i hvert fald ikke løst, ved at danskerne banker hinanden i hovedet. Personligt tror jeg ikke, der er nogen løsning. Al ny forskning afslører konstant, hvor meget vores adfærd og opførsel mm i virkeligheden er genetisk betinget. Og generne lader sig ikke sådan lige modificere hos Homo sapiens, som var vi majs. Der vil gå mange generationer med "survival of the fittet's", hvad det så end måtte bestå i til den tid. Men selvfølgelig løser tiden også dette her problem. Men det er til ringe trøst for os, som lever nu.

Jeg vil ikke fortsætte med at skrive indlæg, det orker jeg ikke. Men jeg synes, det har været interessant at læse alle indlæggene. Også af nostalgiske grunde.

PS.
Apropos det med opførsel i busser, så jeg tilfældigvis denne artikel i en avis, som nok ikke ret mange her læser. Den siger vist noget om problemets omfang.
http://stiften.dk/apps/pbcs.dll/article?AID=/20071123/AAS/711230020/1002

@ Morten Dreyer.

Jeg kan desværre ikke finde citatet, men iflg et partimedlem der kom med et bud på hvad vælgermødet i Kalundborg havde betydet for valgresultatet, så skulle NK ha' svaret, at næste gang spørgeren med en indtægt på 18.000 om måneden eller hendes datter kom ud for en ulykke om aftenen eller i weekenden så ville der være en overlæge tilstede på hospitalet på det tidspunkt til at behandle dem.

Der er da sandelig sket noget herinde siden sidst jeg skrev og jeg synes da lige jeg vil følge lidt op bla. på Per Vedamands svar på mit indlæg.

Det ser ud til at jeg uanset hvordan jeg formulere mig er og bliver en racist i Per Vadmands og Frej's hoved på trods af at jeg er lykkelig gift ind i en muslimsk familie og største delen af ansatte i mit firma andengenerations indvandrere som elsker deres arbejde og mine rødder og mit netværk som også består af en stor del udlændinge - suk!

Hvis man er racist fordi man har nået til et punkt og set tilpas mange eksempler på en bestemt gruppe indvandrere som ikke vil indordne sig i det danske samfund, som ikke ønsker at arbejde trods deres helbred ikke fejler noget men blot vil sabortere og ødelægge og skabe respekt ved vold, trusler mord og terror - Tja så må jeg jo være racist iflg. Per og Frejs.
Jeg synes det er forkert at generalisere og skære alle over en kam, hvorfor jeg betegner dem som en specifik gruppe som man passende kan kalde ballademagerne eller terminatorene.

Når jeg siger at vi har båret dem på hænder og fødder mener jeg at vi har vi igennem vores sociale system har støttet dem økonomisk fra det øjeblik de er kommet ind i landet og givet dem goder på ligefod med alle danskere som sygesikring og lægehjælp etc.etc. og eftersom der ikke er nogen som tvinger dem til at blive spørger jeg bare at hvis det er et så frygtligt land, hvorfor bliver de her så??

Hvorfor er det at alle kiosker, pizzaria'er, og schawarmabarer ejes af udlændinge i dag? det er fordi det er det letteste og fordi at det her er det letteste sted at lave sorte penge - de får via deres interne netværk fragtet stort set alle vare over grænsen uden om systemet og dette er et fakta!! Per og Frej I kan jo prøve at gå ned i en tilfældig kiosk på Nørrebro eller Vesterbro og kigge bag på en ritter sport eller en 2 liters Coca cola flaske f. eks. og se om den er fra Danmark - men det er vekl disse mennesker som du betegner som stakler der hutler sig igennem på starthjælp og jeg kan garantere dig for at der bliver hutlet som man næsten ikke kan fatte det - Når du nu alligevel har fået befærdet dig ned på de kanter kan du passende gå ind på et hel tilfældigt Pizzaria og spørge ham der står og slynger pizza dejen om du må se hans ansættelses kontrakt eller om han er ansat på papir. Jeg mener at de mennesker som sylter systemet på den måde skal ud af landet på røv og albuer. Denne gruppe som ansætter familie på overførelsesindkomst og dagpenge køber varer uden om systemet og bassere hele deres liv på bagrund af at snyde systemet, kan jeg ikke acceptere - jeg er opdraget udfra at man skal yde for at kunne nyde.

Mig bekendt er der ikke nogle asylansøgere der rådner op i asylcentre, jeg synes det er vigtigt hele tiden at huske på hvorfor de sidder der og har siddet der i op til 8 år og udnyttet det faktum at vi ikke har en hjemsendelses aftale så vi ikke kan sende dem hjem som de burde blive eftersom de jo er afviste idet de ikke lever op til kravene om asyl hvilket kan betyde at de ikke er truet i deres hjemland eller ikke er i fare og at deres forklaring ikke har stemt overens med de faktiske forhold - Hvorfor er der ingen som siger: Hold kæft hvor er det uacceptabelt at de har været her i op til 8 år og spæret for dem som virkelig har brug for hjælp og virkelig er truet på deres liv, dem som allermest har brug for vores hjælp.

Du hentyder til at udlændinge skal skifte navn for at få job eller læreplads, det mener jeg er en useriøs udmelding - hvis du spørger en udlænding som har søgt og fået afslag, hvorfor er den første tanke at det er pga. navnet er Mustafa eller Mehmet og det faktum at de er af anden udenlandsk herkomst? Kunne det være fordi at de ikke var kvalificeret til jobbet? kunne det være fordi at deres ansøgning ikke var specielt god og måske havde en del stavefejl og at han/hun ikke havde gjort et godt indtryk under jobsamtalen og kemien ikke var til stede??? dette har nemmelig været en del som jeg har oplevet i de ca. 400 jobsamtaler jeg har haft igennem min tid som selvstændig og ja jeg kræver at man forbereder sig og har styr på sit pis når man gør sig ulejligheden at ansøge om et job! det er simpelthen for let at sige: Jeg blev ikke ansat pga. mit navn er Mustafa og at chefen sikkert var racist...

Jeg giver Torben Møller så inderligt ret i at det er personer som Dig og Frej som pga. af jeres indre pladderhumanist, placere visse indvandrere i kassen med mærket OFFER - Denne gruppe er den samme gruppe som bebrejder alle andre end dem selv og kræver og kræver men aldrig stopper op og siger: Hey hvad kan JEG gøre for at fremme integrationen? hvad kan JEG bidrage med for at gøre dette til et bedre sted at være for alle?

Mht. Saxogade brugte jeg det ikke for at stemple en hel befolkningsgruppe men gruppen som tidligere nævnt som ballademagerene og terminatorene det var bare en historie som gjorde mig utrolig trist! Hvordan påvirkede historien dig Per? lad mig gætte, det var hele familien som var racister og grunden til bandens reaktion og chikaneri var pga. mange års undertrykkelse i dette frygtelige land og at de er blevet pisset på af hele Danmark siden deres mor lå på en ren og lækker fødegang og blev serviceret af racitiske danskere?

Har jeg på noget tidspunkt givet udtryk for at jeg har en opfattelse af at ingen kridhvide danskere nogensinde havde været straffet , nej det har jeg ikke og jeg er da udemærket klar over at kridhvide danskere også begår kriminalitet og kvajer sig men jeg holder mig jo bare til emnet.

Kim, mht. Muhammad krisen ved jeg godt at det ikke var den værste krise i Danmark det var forkert udmeldt men det var for mig utrolig stærkt at se vores ambasade blive brændt ned og vores smukke flag brændt af på så respektløs vis og vores landsmænd jagtet og chikaneret i de lande der var påvirket af krisen mens Arla ævlede om milliontab og pladderhumanisterne stod på nakken af hinanden for at føje sig for hele den islamiske verden og sælge ud af de danske værdier som ytringsfrihed, en så stor og vigtig del af Danmark og hele Europa for den sags skyld. Pia Kærsgaard var den eneste under hele krisen som stod op for Danmark og stod fast og det burde hun have fået en medalje for.

Jeg vil gerne takke Willy, Peter og Torben for deres berigende, saglige og interessante indlæg, stor respekt.

Bedste hilsner
Martin

Martin Vagner,

Vær opmærksom.

Information sletter kommentarer som det passer dem og uden at nogen kan se det er gjort. Både Per Vadman og jeg har fået vores slettet. Jeg har et screenshot af din post og sender den til samtlige medier hvis den forsvinder.

De er ikke alene om den procedure - se denne fra San Fransico Chronicle. Hvor er det ubehageligt gennemtænkt; http://investigatethemedia.blogspot.com/2007/11/san-francisco-chronicle-...

Newssniffer.co.uk

Ishøj er Danmarks væreste ghetto ..