Læsetid: 4 min.

Humanitært arbejde har til formål at 'indoktrinere og rekruttere nye medlemmer'

Anklagemyndigheden i Fighters+Lovers-sagen skulle i går fremlægge beviser for, at de to organisationer PFLP og FARC er terrororganisationer
På mandag skal Københavns Byret skal efter planen afsige dom i Fighters+Lovers-sagen, hvor dommer og domsmænd skal forholde sig til forskellen mellem legitim væbnet modstandskamp og terror.

På mandag skal Københavns Byret skal efter planen afsige dom i Fighters+Lovers-sagen, hvor dommer og domsmænd skal forholde sig til forskellen mellem legitim væbnet modstandskamp og terror.

Miriam Dalsgaard

Indland
17. november 2007

Anklagerens vidner læste begge lange skriftlige redegørelser højt for retten på tredjedagen for retssagen mod de terrorsigtede T-shirt-aktivister i Københavns Byret. Her henviste de til konkrete terroraktioner, som PFLP og FARC skulle have begået og taget ansvar for de sidste 40-60 år.

Vidnerne var den tidligere agent for den israelske sikkerhedstjeneste Reuven Paz, og Angel Rabasa, politisk analytiker fra den amerikanske tænketank RAND Corporation, der rådgiver det amerikanske militær.

PFLP's terroraktioner

"PFLP var aktivt involveret i international terror i 60'erne og 70'erne, men har siden fokuseret på terroraktioner mod Israels militær og civilbefolkning," sagde Reuven Paz, der mener at PFLP's engagement i humanitært arbejde har til formål at "indoktrinere og rekruttere nye medlemmer" og at PFLP bruger penge fra sociale initiativer til terroraktioner.

Siden 2000 har PFLP blødt sin politiske linje op, og anerkender nu den to-statsløsning, som de afviste i forbindelse med Oslo-aftalen: "PFLP har siden stiftelsen kæmpet for at udslette staten Israel som et middel til at bekæmpe vestlig imperialisme i den arabiske verden. De fortsætter med at lave terroraktioner, men anerkender nu en israelsk stat side om side med en palæstinensisk," sagde Reuven Paz, der nævnte 5 selvmordsaktioner fra 2000-5 som PFLP skulle have taget ansvaret for. Flere af aktionerne krævede civile ofre. På spørgsmål fra forsvarer Helle Jessen, bekræftede Reuven Paz, at ledende medlemmer af PFLP har taget afstand fra brugen af selvmordsbomber. "Men jeg har ikke set nogen officielle dokumenter fra PFLP, hvor de tager afstand fra det," sagde Reuven Paz, der yderligere nævnte flere målrettede PFLP-angreb på israelsk militær og politikere.

Retsprincipper

Forsvarer Thorkild Høyer spurgte Reuven Paz, om han var bekendt med, at PFLP betragter deres aktioner som hævn over mord på PFLP's politiske ledere, begået af Israel Defense Forces (IDF). Det bekræftede Reuven Paz, der dog ikke huskede ikke ret mange af de eksempler, som Thorkild Høyer spurgte til.

Reuven Paz bekræftede, at IDF har dræbt omkring 500 af PFLP's politiske ledere inden for de sidste 15 år, men ville ikke forholde sig til, om Israel overholder Genevekonventionen og menneskerettighedserklæringen i besættelse af Palæstina: "Jeg er ikke ekspert i international ret. Alt hvad Israel gør, er under internationalt mikroskop, og der er modstandere og støtter af vores politik," sagde Reuven Paz, der, ifølge eget udsagn, tilhører 'den venstreorienterede fredsplatform' i Israel.

FARCs kidnapninger

Anklagerens andet vidne, Angel Rabasa, læste et 17 sider langt dokument op med detaljerede beskrivelser af FARCs tusindvis af kidnapninger og henrettelser af civile, militære og politiske gidsler. Hans oplysninger byggede efter eget udsagn på åbne, ikke-regeringsrelaterede kilder, som f.eks. Amnesty International og Human Rights Watch samt den katolske organisation Pax Christi Netherlands og colombianske Fundación Seguridad & Democracia. Forsvarer Thorkild Høyer mente det var problematisk, at den skriftlige dokumentation ikke havde specifikke kildehenvisninger. "Han kunne lige så godt læse op af Anders And, vi har ingen mulighed for at eftertjekke de her oplysninger," sagde Thorkild Høyer, der også stillede spørgsmålstegn ved, om Fundación Seguridad & Democracia er uafhængig af den colombianske regering. "Stifteren af den organisation er, ifølge det colombianske parlaments egen hjemmeside, hjernen bag præsident Uribes sikkerhedsstrategi," sagde Thorkild Høyer. Angel Rabasa mener, at FARC selv obstruerede de fredsforhandlinger, der var i gang under Pastrana-regeringen i 1998-2002, da de kaprede et fly med en senator, som senere blev henrettet.

"Det fik daværende præsident Pastrana til at afbryde forhandlingerne, men det var en meget svær beslutning for ham. Det var en erkendelse af, at hans politik havde fejlet," sagde Angel Rabasa, med henvisning til at den nuværende præsident Uribe blev valgt på at føre en hård sikkerhedspolitik over for FARC. "Og den politik har virket. FARCs terroraktivitet er formindsket i Uribes periode," sagde Angel Rabasa.

Parlamentarisk aktivitet

Angel Rabasa var overbevist om, at FARC aldrig har været involveret i lovlig politisk aktivitet. Det undrede Thorkild Høyer: "Er du ikke bekendt med, at FARC i 1980'erne stillede op til parlamentsvalg i det lovlige parti Union Patriotica? Eller at adskillige medlemmer af partiet blev myrdet af paramilitære?" spurgte han. Det afviste Angel Rabasa: "Jeg ved med sikkerhed, at FARC aldrig har haft et legalt politisk parti."

Heller ikke Angel Rabasa redegjorde for, hvordan Colombia lever op til demokratiske og retsstatlige principper. "Jeg er her ikke for at forsvare den colombianske regering. Jeg er blevet bedt om at redegøre for FARCs aktiviteter, og det er, hvad jeg har fremlagt," sagde Angel Rabasa.

Københavns Byret skal efter planen afsige dom på mandag, hvor dommer og domsmænd skal forholde sig til forskellen mellem legitim væbnet modstandskamp og terror. Men sagen kan trække ud, sagde dommeren: "På nuværende tidspunkt er der absolut ingen garanti for, at vi kan nå proceduren på mandag."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her