Læsetid: 10 min.

En idealist i krig

Med den danske spejdereskadron på patrulje i Helmands Grønne Zone, blot halvanden kilometer fra fronten. Få dage senere faldt den samme deling i baghold og mistede to mand
Walk Ins. De danske soldater i Sandford-lejren får mange henvendelser fra lokale, der fortæller dem, hvor talebanerne opholder sig, hvad de pønser på og hvor de gemmer deres våben. Her er det en familie, der kommer for at få modermælkserstatning til familiens mindste.

Walk Ins. De danske soldater i Sandford-lejren får mange henvendelser fra lokale, der fortæller dem, hvor talebanerne opholder sig, hvad de pønser på og hvor de gemmer deres våben. Her er det en familie, der kommer for at få modermælkserstatning til familiens mindste.

Charlotte Aagaard

Indland
1. december 2007

Sandford-lejren ligger i et gammelt ørkenfort med udsigt over Helmanddalens frodige Grønne Zone. Fra vagttårnet Sanger 1 kan man se ned over dalen, hvor danske soldater de sidste to måneder har kæmpet mod Taleban . I tre meter høje majsmarker og dybe vandingskanaler har flere af soldaterne stået ansigt til ansigt med Taleban. De har måttet skyde på to-tre og ti meters afstand og set både fjender og kammerater blive skudt i smadder på nærmeste hold. Fem danskere har indtil videre betalt med deres liv for at føre Danmarks aktivistiske udenrigspolitik ud i livet, patruljere området, angribe Taleban og sørge for, at Afghanistan ikke igen bliver hjemsted for Osama bin Laden og hans allierede.

Stemningen i den støvede ørkenlejr er overraskende afslappet, da man tidligere på ugen tager imod Informations udsendte og fire andre journalister. Her bæres hverken beskyttelsesudstyr eller våben, og tonen er kammeratlig og humoristisk. På vej ud til fronten har flere af soldaterne fortalt om den spejderagtige stemning i Sandford og den anden danske frontlejr GB81, Golf Bravo Eight One, som ligger inde i selve Den grønne Zone.

Her er kun de allernærmeste officerer, dem som soldaterne er kammerater med, kompagniets egen chef, Peter Hansen. "Han vil gerne tiltales hr. major," driller en af hans underordnede.

Kampvognene virker

Og i dagens anledning er også Kim Kristensen - chefen for den danske Helmand-styrke - i lejren.

Men han holder mest til i den pansrede mandskabsvogn, der fungerer som kommandohovedkvarter, når han er ude i ørkenen med "sine drenge og piger."

Respekten om de cirka 200 mand, der opererer "ude i den skarpe ende" er enorm.

"Det er derude, de rigtige er," er en vending, jeg hører mere end en gang, når snakken falder på dem, der for alvor er ude at slås.

Kort før vi ankommer til Sandford med en velbevæbnet forsyningskonvoj har Peter Hansens folk været i kamp. Fra hovedbygningens tag kan man se ud over Den Grønne Zone og ned til de to hvide bygninger i nærheden af Helmand-floden, hvor en dansk deling aftenen før havde en tre timer lang "føling" med Taleban.

De danske soldater havde fundet ud af, hvor en gruppe talebanerne opholdt sig, og Peter Hansen besluttede sig for at gennemføre en aktiv patruljering, som han kalder det.

"Vi vidste, at Taleban havde en kampstyrke i området derovre. Jeg iværksatte en patrulje fra Golf Bravo 81, og vi fik fik øje på dem på 200 meters afstand. Vi må kun angribe i selvforsvar og må derfor ikke gøre noget, uden at vi har set våben. Vi observerede på dem et stykke tid, men så kunne en af dem ikke nære sig og trak et RPG-styr - en slags bazooka - op. Så nedkæmpede vi ham," fortæller Peter Hansen og udpeger to hvide bygninger nede i dalen, hvor kampen foregik.

Hele sammenstødet varede små tre timer, hvor danskerne satte både finskytter, morterer og kampvogne ind.

"Da vi satte kampvognene ind, fandt Taleban ud af, at de hellere måtte forsvinde" fortæller Peter Hansen. Ingen af de danske soldater kom noget til, men flere af talebanerne blev dræbt. Kompagnichefen regner med, at Taleban havde omkring 25 mand på stedet, og den danske deling så omkring 15 løbe væk.

"Vi dræbte mindst to og sandsynligvis flere," siger han. Det præcise tal kender han ikke. Dels fordi de danske soldater ikke går ind på kamppladsen og tæller lig, dels fordi talebanerne er meget omhyggelige med at tage både sårede og døde med sig, når de flygter.

Peter Hansen peger ud over dalen og forklarer, at fronten - eller FLET'ten som det hedder her - en forkortelse af Front Line Enemy Troops - ligger blot 1.500 meter borte.

Selv om Taleban er så tæt på , mener Peter Hansen, at området umiddelbart nedenfor Sandford er sikkert nok til at tage journalisterne med på patrulje.

Siden danskerne overtog Sandford fra briterne den 24. september, har der været relativ ro omkring lejren, forklarer han.

"Det skyldes, at vi har væsentlig større ildkraft, end briterne havde, vi har f.eks. morterer og nu også kampvogne. Desuden er vi noget mere offensive. Briterne var blevet lidt slidte," siger han.

"Vi vælger selv, hvornår vi vil kæmpe, Taleban er meget defensiv og angriber os ikke heroppe. Det har de fundet ud af, er en meget dårlig idé," siger majoren.

Alle tager skudsikker vest og hjelm på. 28 soldater skal sikre, at der ikke sker os noget. Geværer og pistoler afsikres, og patruljeførerne tjekker, at der er radiokontakt.

"Du holder dig bare ved siden af mig. Så skal det nok gå helt fint." Den patruljefører, som har fået ansvaret for Informations udsendte, klapper på en af sine mange lommer.

"Vi har alle sammen sanitetsudstyr med lige her, hvis der sker jer noget, så tag det bare helt roligt. Hvis vi får føling, smider du dig ned og afventer ordrer."

Det lyder jo let nok. De billeder, jeg så på sanitetskurset dagen før af afrevne hænder og blodige benstumper flimrer et kort nu igennem hovedet, og det samme gør kompagnichef Hansens bemækning om, at Taleban omgående registrerer, hver gang nogen forlader lejren. Foran på min skudsikre vest sidder touniquéen, et bredt, sort velcrobånd med tværpind, som skal bruges til at stoppe blødningen, hvis jeg får skudt en hånd eller et ben af.

Ind i landsbyen

Underligt nok er jeg ikke bange. De unge soldater virker alvorlige og koncentrerede, men også kompetente, da den grønne jernport bliver slået op og vi begiver vi os ned ad bjergsiden mod den grønne dal. Vi gå i tre rækker ad forskellige ruter og med nogle meters afstand, så færrest muligt bliver ramt, hvis Taleban angriber. Soldaterne holder deres geværer klar til skud og spejder årvågent rundt i det tørre, sandfarvede landskab.

Da vi når ned til den lille landsby, spreder soldaterne sig i en ring og tjekker hvert eneste hushjørne, før vi får lov at gå videre. Om det er et show til ære for de besøgende, er umuligt at sige, men det virker som om, det er sådan, de plejer at patruljere i Den Grønne Zone. De børn, vi møder, bliver i al fald ikke skræmt over at se dem i byen på den måde.

På den anden side af husene kommer vi ind i alt det grønne, der har givet dalen sit navn. Små nytilsåede marker, hvor opiumsvalmuerne om få måneder vil stå tæt, en bonde pløjer med sin traktor, mens en tøjret ko græsser ved i kanten af marken. Hvis ikke vi vidste, at Taleban var lige i nærheden - og principielt kunne ligge i baghold nede ved de utallige vandingskanaler, der gennemskærer dalen, ville det se helt idyllisk ud. Patruljeførerne holder nøje øje med lokalbefolkningen reaktioner. Så længe der er børn på gaden, folk kigger nysgerrigt ud af vinduer og døre og der arbejdes på markerne, er der ingen fare. Men det er ikke svært at forestille sig, hvor let en gruppe talebanere kan gemme sig bag levende hegn og de to-tre meter høje, lerklinede mure, som traditionelt omgiver gårde og marker.

Basaren

Nu er træerne ved at tabe deres blade, og markerne er øde, men for blot nogle uger siden stod majsen meterhøjt over hele dalen og gjorde det i praksis umuligt for soldaterne at spotte fjenden, før det var for sent.

Vi når frem til en åben plads med nogle enkelte butikker. Det er basaren, hvor indbyggerne i Rahim Qalay kan købe konserves, sæbe og andre daglige fornødenheder. Ramatullah er en af dem, der for nylig har åbnet en dagligvarebutik. De 28 spejdere lægger en ring om pladsen og melder at alt er OK. Der er ingen talebanerne i nærheden.

Kristian Skyldahl, der er den af Sandfords såkaldte CIMIC-folk kan sætte sig ned og snakke med købmanden. Hans opgave er at holde kontakt til lokalbefolkningen og iværksætte forskellige projekter, der kan være til gavn for både de lokale og øge soldaterne sikkerhed. Danskerne har f.eks. bygget broer over vandløb og overdækket brønde, så hverken børn eller patruljerende soldater dratter ned i dem.

Til gengæld får de danske soldater stadig flere oplysninger om Taleban fra lokalbefolkningen.

Ramatullah byder Skyldahl på te og de to mænd sætter sig ned på et tæppe udenfor butikken.

Købmanden fortæller, at han støtter ISAF og håber, at de bliver i området, så Taleban ikke vender tilbage. Sandsynlig siger han det modsatte, når han ser en Taleban-leder, men generelt bliver de danske soldater modtaget med åben arme af lokalbefolkningen, fortæller CIMIC-folkene senere.

Som alle andre i Rahim Qalay og de hundredevis af andre landsbyer i dalen, dyrker Ramatullah også opium.

"Jeg ved godt, der er imod islam, men jeg har mindst 20 personer at forsørge, så hvad skal jeg gøre", siger han og slår ud med armene. Præcis hvor mange børn, Ramatullah har, ved han ikke. "Jeg har ikke talt efter for nylig," siger han og griner højlydt.

Ikke blive for længe

Beboerne i Rahim Qaley vil gerne have danskerne til at hjælpe med at bygge en moske. En skole er knap så vigtig, synes Ramatullah.

Information beder alle de nysgerrige unger og teenagere, som har samlet sig, om at række hånden op, hvis de kan læse eller skrive. Ikke en eneste markerer.

"Vi går om tre minutter," melder patruljeføreren over radioen. Det er tilsyneladende problematisk at blive for længe på samme sted.

Kristian Skyldahl takker for te og giver den nyåbnede købmand en gave, en solcelleradio, der også kan køre på batterier: "Så dine kunder kan høre radio, når de kommer og handler," siger CIMIC-officeren og håber, at radioen bliver i butikken, så landsbyen kan følge med i, hvad der foregår i landet.

"Hvis det havde været 200 meter længere oppe, ville jeg ikke have sat mig ned," siger Kristian Skyldahl, da vi fortsætter gennem landsbyen. Resten af delingen er igen på vagt og falder konstant ned på knæ, mens de afsøger området med hævede geværer.

"Taleban kommer ikke tæt på, når vi har så meget ildkraft med," lyder det beroligende fra en af patruljeførerne.

Danskerne har tilsyneladende kontrol med området neden for Sandford-lejren, men nogen egentlig konntrol med området har de endnu ikke.

Kompagnichef Peter Hansen mener imidlertid, at danskerne har sat sig i respekt hos Taleban og haft held til at presse dem længere mod nord.

Da briterne havde ansvaret for Sandford kunne de ikke bevæge sig ud af lejren, hvor de konstant blev udsat for chikane-beskydning.

"Det har der ikke været noget af, siden vi kom", fortæller Peter Hansen. "Vi er gået meget mere offensivt frem, vi har større ildkraft; både finskytter, morterer og nu også kampvogne, og det kan Talban ikke lide. De er i defensiven, og vi bestemmer derfor selv, hvornår vi vil kæmpe," siger han.

Tæpper til vinter

At den selv samme deling fra Spejdereskadronen, som Information var på patrulje med i Rahim Qalay få dage senere skulle falde i baghold og miste to af deres kammerater, viser, at magtforholdet er knap så enkelt.

Længere henne ad hjulsporet møder vi en fattig mand, som beder de danske soldater om hjælp til at klare vinteren.

Kristian fortæller, at han er ved at skaffe tæpper til vinteren, og at manden nok skal få nogle af dem til sin familie, når det lykkes.

Landsbybeboerne viser også Kristian en lille bro, som danske soldater angiveligt har ødelagt under en patrulje. Kristian fortæller dem, hvordan de kan lave en ny af to stolper og en plade. De to mænd nikker og siger, at den kan de godt selv lave.

Den danske CIMIC-patrulje er ved at være slut, og soldaterne trækker langsomt op mod Sandford igen. Ved bækken bliver vi mødt af den rene landsbyidyl. To drenge på måske tre og fem år har drevet familiens kameler ned til vandet, før det bliver aften.

"Det er for deres skyld, vi er her," forklarer Skyldahl på vej op ad bjergskråningen og mod sikkerheden i lejren.

Med løbet mod nattehimlen

Vel inden for porten trækker vi den skudsikre vest og hjelmen af. Var det virkelig nødvendigt med al den beskyttelse, blot for at gå en tur i landsbyen, tænker vi.

Lidt efter dukker en deling fra Golf Bravo 81 op fra dalen for at hente post hjemmefra. Solen er ved at gå ned, og alt virker roligt.

Kort før mørket lægger sig over fortet, triller en af de danske Leopard-kampvogne forenden op på muren og strækker kanoløbet mod aftenhimlen. Der bliver den hængende i nogle minutter, så Taleban kan se, at den er der.

Ved aftenbriefingen får vi at vide, at den lokale Taleban-leder, som danskerne var i kamp med dagen før, har forladt området.

Det ser ud til at blive en rolig nat.

Serie

Dengang i 00'erne

Seneste artikler

 • For den enkelte familie er én dræbt altid én for meget

  27. juli 2010
  Hvad enten det er med udviklingsbistand eller soldater er Danmark parat til at gøre en forskel i verden, siger forsvarsminister Gitte Lillelund Bech (V). Hun mener, danskerne er klar til at gå i krig igen uden FN-mandat, hvis det er det, det kræver
 • 'Vi skal ikke lade os skræmme, og vi skal kæmpe for vores værdier'

  24. juli 2010
  Danske politikere skal have kniven for struben og et anslået antal dræbte soldater på bordet, når de sender Danmark i krig, mener Søren Espersen (DF). Men det tør vi jo ikke, siger han. Folket derimod er parat til at kæmpe for Danmarks nye internationale rolle
 • 'Jeg har gjort op med mig selv, hvad det indebærer at beordre andre i kamp'

  23. juli 2010
  Forsvaret har i dag fuldført forandringen til et moderne militær, der har til kerneopgave at gå i krig i udlandet. Forsvarschef Knud Bartels er den nye mand i spidsen for det hele, og han har for længst gjort sig klart, hvad det koster at føre krig
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Det er godt, at den danske kommandant ønsker at opholde sig ordenligt mht. de de lokale afghaner. Men har han spurgt sig selv hvad pokker danske soldater gør som del af den amerikanskledet bsættelsesstyrke i et fremmedt land? Og hvorfor de 5 danske soldater som mistet livet skulle dø for sådan en sag, for ikke at tale om de hundredetusindvis af afghaner som døde i USAs forbryderiske hævnkrig mod den afghanske befolkning?

Jeg takker Information for dette lille næsten positive indslag om soldaternes kamp i Afghanistan, og jeg er glad for, at de er der. Jeg er glad for, at de vil kæmpe for bonden og hans familie.
Krigen kan vindes, men eksperter, som jeg tror på, mener, at amerikanerne er et problem.
En journalist, P. Scholl-Latour , en af verdens førende eksperter, udtalte, at mens han var der, var amerikanerne så opsat på deres egen sikkerhed, at de ikke turde bevæge sig uden for deres lagre, og at USAs forståelse for problemerne er så ringe, at de skærper konflikten. Man erindrer meldingen i går om, at amerikanerne vil destruere opiumsmarkerne. Bøndernes levebrod. Hvordan vil man så vinde befolkningen for sig. Hvis de så også kunne begynde at dyrke Cannabis igen, grøn afghaner, mmmh. Hovsa tangenterne løb løbsk.
Ned med Taleban, fri Afghan(er)istan!!

Jeg tror, det må være på at danske soldater trækkes ud Af Afghanistan.
Demokratie kommer ikke med F16 bomber kastes på civile fra en hjøde med 2000m.
Ex-sovjet begrundede ´besættelse af Afghanistan" som en internationalistiske hjælp. Det siger USA og Danmark.
Vi også minde de over 200.000 afghanere, der har mistet deres liv pga. Vestens brutale bombardemanter og drivet over 2millioner på flugt. Er det hjælp?
O danske skatteydere , O dem, der råber og skriger om medmenneskeligehed. Er det medmenneskelighed at bombe civile. Er det demokratie.

P. Lauritzen skriver, at amerikanerne er 'et problem', De er jo årsag til problemET. Hvis ikke de havde besluttet sig at gå ind i deres hævnaktion, var danske tropper heller ikke der. Jeg kan heller ikke lide Taleban, men det amerikanske (støttet af bl. a. de britiske og danske regeringer) angreb har forværret situationer i store dele af Afghanistan, for ikke at tale om de døde og kvæstelser, som den afghanske befolkning har lidt af som konsekvens. Hvis man kun kigge på Afghanistans historie indenfor de sidste to århundrede, kan man se at enhver udenlandsk militær og olitisk indblanding, om det var briterne, russerne eller andre, har kun endet i nederlag for dem, der blandede sig på de måder. Samme skæbne forekommer mig som sandsynligt i dag, og jeg synes, som briter, der også er modstander af Storbritanniens deltagelse, at det er underligt, at Danmark, som indtil Afghanistan aktionen kun har deltaget militært i FN fredsaktioner, skulle vælge denne gang at deltage i en uretfærdig krig. Ditto, selvfølgelig, med Irak.

Danmark bør trække sig ud af Afghanistan. Vi , danskere, skal ikkehave afghanerenes blod på vores hænder.

For en interessant sammenligning af amerikansk og sovjetisk refærdiggørelse af deres militære gerninger i Irak, kan man hanvise til

http://www.medialens.org/alerts/index.php

Jeg er enige med Patrick Reay Jehu, der skriver at det amerikanske (støttet af bl. a. de britiske og danske regeringer) angreb har forværret situationer i store dele af Afghanistan, for ikke at tale om de døde og kvæstelser, som den afghanske befolkning har lidt af som konsekvens. Hvis man kun kigge på Afghanistans historie indenfor de sidste to århundrede, kan man se at enhver udenlandsk militær og olitisk indblanding, om det var briterne, russerne eller andre, har kun endet i nederlag for dem, der blandede sig på de måder. Samme skæbne forekommer mig som sandsynligt i dag.
Derfor som en som en dansk-afghanere må holde med begge landsbefolkning og bede andre i danmark at komme på gaden og demonstrere om besættelsen af Afghanistan samt vi skal tænke en gang til hvorfor vore danske unge bliver dræbt ?

Afghanere ønsker vestlige besættelses tropper ud

Det er da et interessant portræt. Som bekræfter den altdominerende forestilling i både venstre- og højreorienterede kredse i DK: at de danske soldater er almindelige, fornuftige mennesker som prøver at gøre deres bedste i en meget vanskelig situation. Som sådan er artiklens pointe rimelig banal.

Det banaliseres yderligere når man husker på hvor lidt enkeltpersoners meninger, værdier og opførsel betyder i så stor en institution som besættelsesmagten i Afghanistan. Som soldat opererer man nødvendigvis indenfor et institutionelt defineret rum, og de overordnede konsekvenser bestemmes af dette - ikke af ens ageren.

Men på den anden side er det velkendt, omend ikke vellidt, at institutionens rolle er dybt problematisk - på engang håbløst naiv og ulideligt kynisk. Så det kan vel godt forsvares at Information en enkelt gang vælger at bringe en anden vinkel på tingene.

Hvorfor overhovededt komme med alt denne kritik, når i alle sammen er så rørende enige herinde? Det er jo bare automatsvar i kommer med. Har i nogensinde prøvet at tænke lidt videre, og undersøge, hvordan den generelle afghanske holdning er? "En meningsmåling foretaget for den canadiske tv-station CBC samt de to canadiske aviser The Globe and Mail og La Presse. Ifølge målingen mener syv ud af ti afghanere f.eks., at forholdene for kvinder i landet er blevet forbedret siden 2002. Samtidig mener 60 pct. af de adspurgte, at den internationale tilstedeværelse i landet er god for Afghanistan, mens kun 16 procent mener, den er dårlig. Meningsmålingen er udformet af analyseinstituttet Environics og gennemført af ACSOR (Afghan Center for Socio-Economic Opnion Research)."

A. Quami skriver: "Vi også minde de over 200.000 afghanere, der har mistet deres liv pga. Vestens brutale bombardemanter og drivet over 2millioner på flugt." Det er jo direkte løgn. Sandheden er, at UNHCR har hjulper 4 mio afghanske flygtninge med at vende tilbage til Afghanistan fra Pakistan og Iran siden 2002. At man forsætligt bomber civile er selvølgelig også det rene vrøvl. De danske soldater er der sammen med de 37 andre nationers styrker selvfølgelig også med et FN-mandat.

Jeg skal blot minde Patrick Reay Jehu om at Danmark inden vi gik ind i Afghanistan havde deltaget i NATOs Kosovo operation, der ikke var godkendt af FNs Sikkerhedsraad. Og det var vel at maerke under en socialdemokratisk ledet regering at Danmark udviste statsmandsskab og moralsk overhoejde og deltog i en ikke-sanktioneret aggressiv operation mod Jugoslavien, fordi de gennemfoerte etnisk udrensning. FN er ikke altid en garant for korrekte beslutninger i international sikkerhedspolitik.

Til P. Lauritzen
Kærer P- Lauritzen! Rejs til Pakistan , Iran og i selve Afghanistan og se med dine med din egne øjne. Hvis der 4 millioner flygtning er vendt tilbage , så hvem er de andre 5 millioner. Jeg har selv flere familie og bekendte som er flygtet under Vestens brutale baombardementer. Læs Natos nyste rapport. Læs , havd marionetten Hamid Karzai, som er vestens Hund, indrømmer om civile tab pga. Nato.
Vdr. FN vil jeg sige at FN er taget som gidslet af vesten.

Til Jakob Schmidt-Rasmussen
Jakob Schmidt-Rasmussen påstår at overlade landet til krigsherrer, narkohandlere og Talebanmilitsen, hvis ægte demokratiske sindelag alle frihedskæmpere beundrer, mens de danske soldater, der forsøger at bygge skoler og hospitaler er nogle nazilignende imperialister.
Mit svar er hvem sidder i magten i Den vestlige-støtte regeringen. Er de ikke blandt folk som du nævner. De Taliban folk som taliban undenrigsminister er nu i sidder i magten. Hamid Karzi var selv blandt en af de Øverte Taliban leder. Qalumdin , Ham som slår kvinder og henrettet folk under TAliban er med i den vest støttet regerning og 100Vis andre. Hamid Karzai bror er involveret i narko. Ingen sikkerhed , ingen frihed. Kvinder bliver vodtaget under vestlige herrdømme i Afghanistan. Kidnappning, Aids, osv osv---
Vdr. danske styrker bygger hospitaler og skoler..? bygger man skoler og hospitaler med at kaste bomer og skyde om tanks. sikkeret genopbygning!

Til danskere

Danmark var et land, som blev betragtet som Fredskabende i verden.
Nu er der ikke mere det samme. desværre.
Danskere får , trods så mange medier, ikke sandheden frem i lyset, når der gælder krigen i fx. Afghanistan.
Jeg må desværre samligne nuværende situationen i Afghanistan med Ex-sovjet-tiden (Vesten som ex-sovjet).
I får næsten ikke sandheden frem. Situation i Afghanistan er virklige værre end i går og tror. I vesten findes der mange "fri medier" , men i har stadig ikke sandheden frem. De meningmålinger er heller ikke nogen gang pålidelige. Hvis vi tror de politiker og medier, så var krigen i Afghanistan sluttet for 6 år siden. De løg den gang og lyver stadig. Der synd for danske soldater bliver ofre for intet og der er synd for de afghanske befolkning, som bombarderet af vesten og Nato.
Faktisk er Afghanistan nu er en sår som bloder for vesten. Jo hurtigere trækkes vestlige soldater hjem, hermed danske, jo bedre det er.
Hvorfor skal skatte ydere betale for noget, der gavner ikke, tværtimod.
Jeg beder danskerne at presse de ansvarlige og få dem til at trække danske soldater hjemme.

Dat var en gang en,der hed Aleksander den store. Hvorfor blev han kaldt Aleksenader den store. Der er fordi han invaderede næste hele verden og på kortet så han et lille land, ubetydningsfulds land,. Aleksander den store sagde, han vil invardere landet først bagefter.
Ja! Så kom tur til det lille land, fattige og nemt at besatte det, troede den verdens brutale konge.
Han sagde til sin mor at han får dette lille land besat i løbt af 6 dage.
Hans tropper besat landet. Der gik 6dage , fik moren ikke svar fra sønnen
( den aleksander den store) og der gik 6 uger og 6 måneder og 6 år. Tilslut blev moren utålmodige og skriv til sønnen: kære Lille Alelsander den store, hvor er du henne og hvad laver du nu. Den stakkels Alesander den store til moren som svar : Kære mor , jeg står nu i en situation, hvor jeg søger min flygt vej".
Ja! om natten skal Aleksander den store på toilet og den gangs toilet var ikke ligsom nu tiden, ( der havde et store hul og ... ), så tog han bukseren af og hang den ud på døren for at soldaterne se at han er på toilet. Derefter flygtede den Aleksander den store via toiletet.
Vil i havd hedder dette, vi snakker om??
Og hvad får man læret af historien ?

"Talebanmilitsen, hvis ægte demokratiske sindelag alle frihedskæmpere beundrer, "

Så behøver man ikke at læse resten af hr. quamis udgydelser. Scherfig kaldte engang Stalin for "historiens største humanist".

Mit hjerte bløder for de stakkels enfoldige, der lader sig narre igen og igen.

ahmadshah qaumi

Hvad bare Aleksander den Stores efterkommere fasthold magten, ville Afganistan have taget del i den græske kultur og oplysningstid. Nu eroberede i stedet Allahs krigere Afganistan med brutalitet og undertrykkelse. Mit hjerte bløder for det sørgelige resultat.

Jeg har linket til dem flere gange tidligere på Informations debatsider, men gør det gerne igen: de mest videnskabelige rapporter som pt. laves om situationen i Afghanistan er alt andet end optimistiske.

http://www.senliscouncil.net/

En dansk jægersoldat krøb til bekendelser og angrede grådkvalt om hvordan denne og hans deling, i jakten på en talabankriger, havde synder skudt en hel beboelses ejendom, fyldt med børn og gamle, og som der pga. danskernes voldsome beskydninger ikke kunne flygte. Alle de omkring 160 cilvile i bygningen blev myrdet koldblodigt af de danske elite soldater.

USA er ikke i afghanistan for at jage talaban. USa e rder pga. penge. Det var CIA der engang i det tyvende århundrede startede verdens største opiums produktion. Dette markede vil de ikke gå glip af. De største warlors i området i dag, er talabanske kolaporatører som samarbejder med usa og det er sjovt nok dem der kontrolerer de store opiums marker, og som sikrer at der er en opiums høsten. Usa er den holder verdensmarkedet ved lige.

Dat var en gang et supermagt,der hed STORE STORE BRITANIAN nu ( UK) satsede at invardede det lille land. De tænkte ligsom Den Aleksander den store( muligvis var de "Aleksander den Stores efterkommere ". Tre gang havde i invaderede det lille land. Den STORe STORE BRITANIAN( UK ) havde somme drøm som den Aleksander den store. De kunne heller ikke holde det lille land fast og dette lille land blev heller ikke en del af STORE STORE BRITAIN (UK) kultur ligsom heller ikke i den græske kultur og oplysningstid??

Tværtimod er der kun Den store store lands en general kom såret hjem, der med et budskab fra det lille land til det STORE Store BRITANIAN( UK) .
Den var jo ikke TV , Internet i gammel dags som nu. Så budskabet blev sendt på en måde( en såret officere som øjen viden).
Da den såret officere som øjen viden kom til sit STORE STORE BRITAIAN( UK), kunne han ikke se sit Da den STORE STORE UK , der den gik i stykker.
Vil I ,hvad hedder det lille land Mr. Per Vadmand og Hr.traveler..?

Andreas Trägårdh,

De to påstande dokumenterer du naturligvis lige, ik?

Hvad i alverden vrøvler ahmadshah qaumi om?

Til Hr. Kære Torben Møller
Læg venligst mærk til følgende fra information.dk

"En god debat i avisen og på hjemmesiden

På Information værdsætter vi når læserne tager del i debatten – når vores prioriteringer og valg udfordres, og når holdninger mødes og brydes.

Det er vores håb, at information.dk vil være et sted for en levende og konstruktiv debat og give læserne mulighed for at gå i dialog med journalister, redaktører og ikke mindst hinanden.

For at det kan lade sig gøre kræves det, at debatten foregår i en ordentlig tone, også selvom debatten er livlig. Derfor venligst: ingen slåskampe, ingen hadefulde, truende eller vulgære udtryk, ingen nedsættende bemærkninger om køn, religion eller race, ingen ureflekteret galde og almindelig disrespekt for andre mennesker.

Ved at indsende en meddelelse om stødende kommentarer gør du webredaktionen opmærksom på at debattonen ikke overholdes i dette indlæg."

Per Vadmand, du burde faktisk læse Quamis indlæg ordentligt og i den kontekst de er skrevet.

Per Vadmand skrev:
""Talebanmilitsen, hvis ægte demokratiske sindelag alle frihedskæmpere beundrer, "

Så behøver man ikke at læse resten af hr. quamis udgydelser. Scherfig kaldte engang Stalin for "historiens største humanist".

Mit hjerte bløder for de stakkels enfoldige, der lader sig narre igen og igen."

- Per, "Talebanmilitsens ægte demokratiske sindelag" var et citat af Jakob SR, som tydeligvis var ment som et perfidt contraangreb på Quamis kritik af vestens krigshandlinger i Afghanistan. Læs venligst tråden ordentligt inden du angriber folk for at have holdninger, de ikke har.

Iøvrigt, kære moderatorer her på debatten: ville det kunne lade sig gøre at lave en citat-funktion, så fejlcitater som ovenstående fremover kan undgåes. Per Vadmands misfortolkning af Quamis indlæg bærer Quami naturligvis en del af skylden for, da det ikke var tydeligt for folk, der ikke har læst tråden i sin helhed (hvilket er en uskik ikke at have gjort, inden man kommenterer), at Quami citerede Jakob Schmidt-Rasmussen.

En citat-knap ville være en glimrende julegave til de debatlystne informationslæsere :-)

Tak for Engelholms påmindelse om Kosovosagen. En anden aktion, der var ulovlig under international ret. Den største etnisk udrensning skete faktisk fra albansk side, især efter de fik at vide, at NATO styrker ville støtte dem. Se her:

http://www.chomsky.info/articles/200005--.htm

Vedr. Jakob Schmidt-Rasmussen, hvad pokker tror du amerikanerne angreb for. For demokratiets skyld? De var ligeglade med demokrati mht. til både Afghanistan før 9/11 og deres angreb var fordi Afghanistans regering bad om nogle indicier før de var villige til at udlevere Bin Laden og co. De gav Afghanistan ikke en chance, prøvede ikke at forhandle med dem, men gik til angreb lige så snart de var militært forberedt til det. Det var en ren hævn aktion for at sikre Bush og Cheneys egne stillinger i USA.

Det samme gælder for Irak. Indtil invasionen af Kuwait, var USA venligt stillet i forhold Iraks brutale regime, sålænge dens gerninger ikke truede amerikanske olieinteresser mm. For at sikre hvad de betragter som egne interesser, har amerikanske regeringer siden anden verdenskrig (og også tit før) altid været ligeglade om at andre lande havde demokratisk styre eller ej. Se bare på deres opførsel i Mellem- og Sydamerika over det sidste århundrede. Så al den snak fra JSR at indføre demokrati er bare propagandistisk bla bla, som åbenbart har virket på ham! USA, og for den sags skyld EU, har vist deres enorme hykleri ved deres opførsel mht. Til palæstinenserne, som de havde opfordret til at gå ud at stemme i et demokratisk valg sidst år. Men de valgte jo de forkerte, nemlig Hamas, med et overvældende flertal . Og resultatet har været et statskup på Vestbredden inspireret af USA og Israel (husk Chile 9/11/73) demokrati, og isoleringen af Gaza, hvor Hamas indtil videre stadigvæk har magten.

Til A. quami: "Mit 3.2 Millionen Rückkehrern aus Pakistan und 860.000 aus dem Iran hat UNHCR seit 2002 rund vier Millionen Afghanen bei ihrer Rückkehr ins Heimatland unterstützt. Etwa drei Millionen registrierte Afghanen befinden sich derzeit noch im Exil, davon zirka zwei Millionen in Pakistan und 910.000 im Iran."
Citat fra UNHCR. Og så vil jeg se dit belæg for, at 200.000 er døde pga bombardementer. At alt ikke er rosenrødt, og at anlyser viser, at kampen mod Taleban er en kamp op ad bakke, vil jeg ikke bestride, men er det et argument?
Uden befolkningens understøttelse kan den ikke vindes, men ingen ønsker Taleban tilbage, og det er FN styrkernes chance. Robust indsats for at nedkæmpe Taleban, og når sikkeheden tillader det, civil humanitær hjælp til genopbygning af det ødelagte land.

Til Hr. Per Vadmand
Hvis dit hjerte virklige bløder, så bed din regering at trække soldaterne ud af Afghanistan. Der i Afghanistan dræbes dagligt snevis civilie afghanere af den regering, du har stemt for.

Kære P. lauritzen
Jeg kan se , du kan tysk. Hvor og hvorfra har læret tysk??
Forresten.
Taliban var jo nedkæmpet for 6 år siden. Hvorfor snakker idu igen om nedkæmpelsen af Taliban.

Da var en gang en løgner. Han sagde til sin chef at hans mor er dødt. der gik 6år kom løgneren igen tilsyn og kom til chef og bed om en fri fordi hans mor er dødt. Chefen kiggede overresket og spurgte ham. IGEN.

Nu var Taliban nedkæmpet , så skal Taliban nedkæmpes Igen.
IGEN Hr. P. lauritzen

Humanitær hjælp til genopbygning af det ødelagte land er igang Mr.P.lauritzen ved af hjælp af jeres tropper fra "det niveau du ikke gider du diskutere". Fra 2000m højde "niveau" med F16 og B52 bombe fly mr. P.lauritzen !!! på de civlie børn og kvinder. Det er godt eksampel med vestlige kvinder rettigheder.

Til Alle

Vil I vide Hvor mange områder i Afghanistan Taliban kontrolerer?

Gennemsnit 90% af 16 provinser i Syd og østlige del , 80 % i Vestlige del , 50% af nordlige del.

Vestlige soldater er faktisk belejret. De er midt i ørken eller op top i bjergene. De forsynes mest via luft.
I en krige kan man ikke vinde vha. luft- bombademanter. Luft bombardemanter er tegn på Svaghed og ikke stærkhed.

Derfor vil jeg erklære denne krig er tabt.

ahmadshah qaumi

det kan der nu være delte meninger om:

http://www.berlingske.dk/article/20071201/danmark/712010007/

kære traveler
Lad os tror på det , du og NATO insistere på?
Hvis du kan huske , blev Taliban erklæret nedkæmpet for mere ned 6 år siden , ikke sandt..?
Så spørgsmålet er nu, hvis Taliban var nekæmpet for 6 år siden, så hvorfor indrømmer nu Nato at Taliban ikke er længere i stand til militært at vinde et regulært slag mod NATO-STYRKERNE.

Du må indrømme at nu taler man ikke at Taliban er nedkæmpet , men NATO bruger ordet " vTaliban ikke er længere i stand til at vinde et regulært slag".

Først bliver Taliban nedkæmpet.
Så reorganiserer de sig og henter nye rekrutter rundt omkring fra
Så skal de nedkæmpes en gang til
Så reorganiserer de sig og henter nye rekrutter rundt omkring fra
Så skal de nedkæmpes en gang til
Så reorganiserer de sig og henter nye rekrutter rundt omkring fra
Så skal de nedkæmpes en gang til
Så reorganiserer de sig og henter nye rekrutter rundt omkring fra
Så endelig indser de at slaget er tabt.
Det kan tage sin tid.
Hver side er tålmodige.

ahmadshah qaumi hentede følgende fra Informations side om god debattone:
"Derfor venligst: ingen slåskampe, ingen hadefulde, truende eller vulgære udtryk, ingen nedsættende bemærkninger om køn, religion eller race, ingen ureflekteret galde og almindelig disrespekt for andre mennesker."

Hvor er det så lige du mener mit indlæg forbryder sig mod ovenstående?
Hvis ikke dit indlæg om "STORE STORE BRITAIN (UK)" var det rene vrøvl, så ved jeg ikke hvad man skal kalde det.
Men enig eller uenig, så har jeg skam lov til at mene at det var en gang vrøvl, samt at give udtryk for det!

Iøvrigt er det jo ikke sandt, når du siger at Vesten ikke forsøger at sætte en regulær genopbygning af Afghanistan igang, der sker skam fremskridt, omend langsomt. Men naturligvis er det svært når man har en flok hadske og fanatiske ekstremister, der som deres højeste ønske har at tvinge landet tilbage til middelalderlige tilstande.

Netop derfor er de udenlandske soldaters tilstedeværelse fortsat ønsket af langt de fleste afghanere. Målinger har vist, at kun 10 pct. af den afghanske befolkning som helhed og 20-30 pct. i de sydlige provinser helst ser, at Taleban vender tilbage til magten,http://jp.dk/arkiv/?id=1186809, hvilket jo vil ske hvis NATO trækker soldaterne hjem.

Qaumi taler så meget om at sandheden skal frem, så nu må det vel være op til dig at bevise, at de udenlandske tropper er uvelkomne blandt den afghanske befolkning, samt at NATO med vilje bomber civile, som du kraftigt antyder.

Men dokumentation af påstande er vist ikke Qaumis stærke side, som det åbenbart heller ikke er Andreas Trägårdhs!

Til Ahmadshah Qaumi:

Jeg tror det er på tide at få rettet lidt op på nogle påstande:
"Taleban (TB) besejret":
For 6 år siden var TB-regimet nedkæmpet, og en ny, provisorisk, ledelse af landet kunne indsættes. Da man aldrig har indsat de nødvendige styrker til at kunne kontrollere andet end Kabul og de nordlige provinser (fortrinsvis fordi styrkerne skulle bruges i Irak i stedet), gav man TB et pusterum og mulighed for at reorganisere sig i syd og grænseregionen til Pakistan (Baluchistan). Ud over sporadisk aktivitet fra specialstyrker, kom den første tilstedeværelse af vestlige hærenheder først til Helmand i foråret 2006. Derfor er TB igen stærk i de sydlige og østlige provinser af Afghanistan.

"belejringen af vores styrker":
Læs nyhederne (hvilke som helst, fra Information til www.hok.dk, skrevet af journalister der har set det med deres egne øjne)... De danske styrker patruljerer dagligt i de små landsbyer NV for Gereshk. De to største og vigtigste byer i Helmand, Lashkar Gah og Gereshk, er relativt sikre, og kontrolleres af Afghanske sikkerhedsstyrker og NATO-soldater i fællesskab. Det harmonerer vist ikke helt med: "Vestlige soldater er faktisk belejret. De er midt i ørken eller op top i bjergene."

Jeg ved ikke hvornår du sidst var i Afghanistan, men jeg kom hjem Feb 07, og jeg kan ikke genkende det billede du forsøger at male.

Læs forløbige:
Losing the war in Afghanistan

http://www.e-ariana.com/ariana/eariana.nsf/allDocs/474DBD67CC253A3C87257...

og
NATO could fail if Canada quits Afghanistan, German leader warns

Til Torben Møller

Hvad har Nato og vesten givet Afghanistan godt?
Hvormange gange er opuimdyrkning er stiget under Vest og NATO i forhold til under Taliban?
Hvad med røverier? og usikkerhed?
Nato genopbyning er at bombe alt systematisk.
Vesten skal indrømme at de har tabt krigen.
Har man ikke noget sit mål, så har man tabt krigen.

Til Anders FT

Du har ikke nævnt Musa Qala distrik i Helmand. Næsten 95% af Helmand kontroleres af Taliban og Musa Qala kontrolleres 100%. Da UK tabte krigen i området og trak soldaterne fra Musa Qala.

Til Hr. Buster G
Flere distrikter og byer er faldt på Talibans hænder , ligesom i Farah provins i vestlige Afghanistan ( Gulistan , Dil-aram, ) og I Herat og i Badghis i nordvestlige område og Faryab i Nord, hvor Norske soldater omkom i krig mod Taliban

Jeg tror desværre Buster G har ret, vi har en lille "spammer" iblandt os.

Ærgerligt, da det er et spændende og meget vigtigt emne, ikke mindst i lyset af den svigt der foregår internt i NATO.
Hvis flere af de største NATO-lande i den grad svigter ved kun at sende et fåtal af soldater, der oven i købet er underlagt så mange restriktioner at de intet er værd, må man efterhånden spørge sig selv hvilken berettigelse NATO har som organisation.

NATO gav mening under den kolde krig, men hvor brugbar er organisationen i en tid, hvor terrorisme er den største trussel for medlemslandene?
Det er ganske enkelt en skamplet på NATO, at lande som Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien, for at tækkes den hjemlige opinion, har sendt så få soldater og underlagt dem strenge restriktioner for kamphandlinger.

Hr Torben Møller

Nu indrømmer du inddirkte at NATO er tæt på opløsning!
Citat:
Det er ganske enkelt en skamplet på NATO, at lande som Tyskland, Frankrig, Spanien og Italien, for at tækkes den hjemlige opinion, har sendt så få soldater og underlagt dem strenge restriktioner for kamphandlinger"

Det betyder At de vil danskerne klar alene opgaven. Der var det jeg har prøvet at overbevise jer , ikke andet. Derfor krigen er tabt.

Læs venligst denne emne

British Get Blamed for Helmand Security Problems

http://www.e-ariana.com/ariana/eariana.nsf/allArticles/7AFDCF9C3F37D46A8...

I følge den franske, britiske og australske efterretningstjeneste han de 'terror reder' man påstod at have bombet, været ganske alminde koranskoler og disse bombe tugter det har været en stratekist bommert af udsøgt karat.
Skolerne og lærerne tjener nemlig som højagtet autoritet ude omkring i landdistrikterne, og mulahen udgør en eller anden fom for øalfa-hanø status, at dennes hvirke er intakt er over ordentlig afgørende for at kunne bibeholde sammenholdet, kommunikation, opretholdelse af sikkerhed, ro og orden. De allierede har ganske enkelt ødelagt den naturlige infrastruktur i afghanistan, og afvæbnet dem i de lokale egne der om nogen havde mlighed for at holde ungdome i ørerne.

Buster G & Torben Møller. Det er efterhånden ved at være et noget småpinligt kunstgreb at forsøge at vinde internetdebatter ved at kalde andre debattører for falsummer, spammere, trolls o.l.

Hvis I gad at google, havde I nok opdaget, at manden skam er ægte. Det har han såmend Dronning Margrethes II af Danmarks ord for.

https://www.retsinformation.dk/Forms/R0710.aspx?id=84586

Se navn nr. 676.

Det ser ud til at det snarere er Ahmadsha Quami som burde ryste op med en undskyldning til Hamid Karzai over for de fornærmelser han har slynget ham i ansigtet

"When the Taliban emerged in the 1990s, Karzai was at first one of their supporters but later he broke with them and refused to serve as their U.N. ambassador. He lived in exile in Quetta, in Pakistan where he worked to reinstate Zahir Shah. His father was assassinated, presumably by Taliban agents, on July 14, 1999, and Karzai swore revenge against the Taliban by working to help overthrow them. In 2001, Hamid Karzai worked closely with the Ahmad Shah Massoud to help gather support for the anti-Taliban movement. However, some accuse Karzai of trying to convince Massoud to give up and surrender to the Taliban."

Selvfølgelig bør vi blive i Afghanistan hvis Ahmadsha Quami vil have os ud burde han gøre en indsats for at få parkistanerne til at blive i deres hjemland

Jeg er meget enig med Sulpicia Romana i, at al snak om hvorvidt krige, der reelt er besættelser kan vindes, er absurd. Ligesom jeg er meget enig i, at der kan trækkes en lige linie mellem den permanente krigstilstand, vi ser under War On Terror, og så besættelsen af Irak.

En boganbefaling til alle: Hardt & Negri's "Multitude - War & Democracy in the Age of Empire" for en analyse af den nye globaliserede krigstilstand.

http://www.amazon.com/Multitude-War-Democracy-Age-Empire/dp/1594200246

ahmadshah qaumi,

jeg har aldrig sagt at der ikke er interne problemer i NATO, så hvad er din pointe?
En ting er at du har svært ved at stave, en anden at du åbenbart heller ikke kan læse og forstå hvad jeg rent faktisk skriver og så bliver videre debat med dig jo formålsløs.

Ellers venter jeg stadig på din dokumentation for, at flertallet af afghanerne ser NATO-styrkerne som en uønsket besættelsesmagt, samt at NATO med overlæg bomber civile!
På samme måde venter jeg også stadig på at høre fra Andreas Trägårdh....eller skal man bare konkludere at det drejede sig om endnu en gang ekstremistisk propaganda fra hans side?

Til sulpicia romana,
hvordan kan det være en besættelse når parlamentet som er demokratisk valgt (trods visse uregelmæssigheder ved valget i 2005) og langt størstedelen af befolkningen ønsker den fortsatte tilstedeværelse af udenlandske styrker som beskyttelse mod Taleban?

"For det første er det håbløst naivt at tro at noget land indleder militær aggerssion for IKKE AT EROBRE ( fx ressourcer, energikilder, markeder, geostrategisk og andre "interesser" )."
Hvad er det nøjagtigt for ressourcer man kan finde i Afghanistan?
De meget begrænsede forekomster af olie og gas?
Et blomstrende, købekraftigt marked? nej vel.

Invasionen af Afghanistan var retfærdig, idet Taleban regimet havde tilladt og støttet Al-Queda i deres brug af landet til træningslejre og planlægning af terror-angreb, ikke mindst 9/11.
De udenlandske styrker er fortsat i landet, fordi den afghanske hær endnu ikke er stærk nok til selv at kunne holde Taleban-fanatikerne i skak.

At du vedblivende trækker Irak ind i debatten viser blot, at du ikke er i stand til at argumentere for dine holdninger i Afghanistan spørgsmålet.

Sider