Nyhed
Læsetid: 4 min.

Ingen spindoktor til mig

Det nye hold spindoktorer er ved at være på plads. Men nogle ministre vil slet ikke have en spindoktor. Jeg skal ikke have en ansat til at udforme min politik, siger Danmarks nye integrationsminister, Birthe Rønn Hornbech
Den nye integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har ikke brug for en spindoktor. Hun har stort netværk af fornuftige mennesker, som hun snakker med om det politiske.

Den nye integrationsminister Birthe Rønn Hornbech har ikke brug for en spindoktor. Hun har stort netværk af fornuftige mennesker, som hun snakker med om det politiske.

Indland
29. november 2007

I disse dage er de nye ministre ved at vælge deres særlige politiske rådgivere - også kendt som Spindoktorerne. Det er dem, der i film, på tv og i teaterstykker planter beskidte historier hos naive eller dovne journalister for at få fældet en politisk modstander.

Statsministeren, finansministeren, vicestatsministeren har peget på deres 'særlige rådgiver'. Der er dog enkelte ministre, der siger nej tak. Per Stig Møller skal ikke holde jobsamtaler. Og Birthe Rønn Hornbech, Danmarks nye integrationsminister, vil også hellere være fri.

"Det der med at skulle sidde og spørge nogen politisk til råds...jeg har jo et kæmpe-stort netværk af fornuftige mennesker, som jeg snakker med om det politiske. Det skal jeg ikke have nogen ansat til," siger den nyudnævnte minister. Hun tilføjer:

"Spindoktorer er nogen, der skal udforme politikken, men det mener jeg, at politikerne selv skal gøre. Det er i hvert fald noget, jeg selv skal gøre. Så jeg kan ikke se, hvad jeg skal bruge dem til."

Men det er der mange andre, der kan.

Statsministeren er en af dem, og han beholder ifølge Informations oplysninger Michael Ulveman som sin politiske rådgiver.

Vores oplysninger peger også på, at Søs Marie Serup bliver den nye finansminister Lars Løkke Rasmussens spindoktor, at forsvarsminister Søren Gade beholder Jacob Winther, og at den konservative kronprinsesse Lene Espersen også genansætter sin spindoktor, Morten Langager. Enkelte spindoktorer er der endnu ikke sat navn på, herunder den tunge post som rådgiver for beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen.

Fra hånden til munden

Men uanset hvad navnene på de kommende spindoktorer bliver, kan de hver og en se frem til et job omgærdet af myter og gode historier.

"I Danmark er der en spindebat, der har kørt fuldstændig hysterisk siden 2001," siger Carsten Mai, der selv var med som Thor Pedersens spindoktor, da det hele startede dengang i 2001. Han forlod posten i 2004 og er i dag adm. direktør i Konsulenthuset Gunbak, der bl.a. afholder kurser for de nye politiske rådgivere.

Det eneste, der skete i 2001, var, at Anders Fogh Rasmussen åbent sagde, at hver minister måtte have en rådgiver - og kun en - og at alle skulle vide, hvem det var, fortæller Carsten Mai. Og dermed satte han blot ord på noget, der havde eksisteret i årevis, påpeger han.

"Det er jo ikke, fordi Poul Nyrup Rasmussen ikke havde rådgivere. Der var bare ikke rigtig nogen, der vidste, hvem det var. Fogh kastede lys over det, men han gav samtidig bolden op til, at man kunne give det skældsordet spin. Nu er debatterne klinget noget af, men til gengæld har romanforfatterne og dem, der skriver skuespil, taget over," siger Carsten Mai.

Den tidligere spindoktor så gerne, at spin blev, som han siger, "mere fag og mindre myte".

"Spindoktorerne, de politiske rådgivere, arbejder i dag fra hånden til munden. De tilegner sig nogle værktøjer og nogle vaner, men der er ikke en egentlig faglighed. Der er ikke et skelet bygget op om jobbet, som går på, hvad det er for nogle personlige og faglige kvaliteter, man skal besidde for at være politisk rådgiver," siger han.

Et grundlæggende problem er også, at de politiske rådgivere ifølge Carsten Mai lader sig styre for meget af den medieskabte dagsorden. For selv om mediepresset rigtig nok er enormt, når mediemøllen kører fra klokken 6.30 om morgenen med det første opkald fra Ritzau og først slutter med et besøg i Deadline kl. 22.30, så skal spindoktoren også kunne holde blikket på ministerens visioner og den langsigtede politiske strategi.

"Journalisterne skal kunne mærke, at den enkelte minister beskæftiger sig med sit politiske lederskab og ikke lader sig styre af, hvad der står i Information eller Berlingske Tidende dagen efter. Det skal være en dyd for en politiker at kunne fortælle om sine politiske visioner og de målsætninger der ligger to til tre år ude i fremtiden. I stedet for kun lige at få krogen i en eller anden dag til dag-historie."

Carsten Mai mener, at der nu er brug for at slå en streg i sandet:

"Der har været politiske rådgivere lige så længe, som der har været politiske institutioner her på kloden. Derfor bliver vi nødt til at forholde os til spindoktoriet som ethvert andet fag," siger han.

Faglighed eller ej, Birthe Rønn Hornbech holder fast i, at hun nok skal klare butikken selv.

"Andre må jo gøre, som de vil. Jeg kan bare ikke se, hvad jeg skal med dem. Folk må jo spørge sig selv, om de har en god begrundelse for at få dem. Det skal jeg jo ikke blande mig i. Det er bare ikke noget for mig," siger Danmarks nye integrationsminister.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

En politiker, der vil være politiker !

Bravo, madame.

Ja, bravo!

Og sikke noget vrøvl, Carsten Mai fyrer af (men han skal jo også kunne retfærdiggøre sit eget arbejde).

Der har altid været politiske rådgivere, JA. Men i de seneste år er rådgiverne blevet retoriske rådgivere; facade-rådgivere; taktik-rådgivere... de tidligere tiders rådgivere, Carsten Mai henviser til, har i langt højere grad været fagligt funderet. Og Birthe Rønn siger det jo fuldstændig som det er: De rådgivere, hun har brug for, er de embedsmænd, der sidder i hendes ministerium. DE ved, hvad de snakker om. Det gør spindoktorerne ikke.

En politisk rådgiver er ekspert på politisk indhold - en spindoktor er ekspert på politisk facade.