Læsetid: 2 min.

Jelved kritiserer de radikales valgkamp

Under valgkampen har de radikale brugt alt for meget krudt på at nedtone forskelle til S og SF i stedet for at stå fast på partiets egen politik, lyder det fra tidligere R-leder, Marianne Jelved
Indland
15. november 2007

Den tidligere leder af Det Radikale Venstre, Marianne Jelved, langer hårdt ud efter den strategi, som hendes parti har haft under valgkampen.

"SF, Socialdemokraterne og de radikale har godtaget den dagsorden, som der er blevet sat ved de to seneste valg. Her har Venstre og konservative meget dygtigt forstået at bruge, at der er tre forskellige partier i oppositionen, som ikke engang har været i stand til at formulere en fælles politik," siger hun. Udtalelserne faldt i udsendelsen Krause på tværs på P1 i går.

Jelved beklager, at oppositionspartierne ikke længere tør stå ved, at de har en selvstændig politik.

"Tidligere har de tre partier fastholdt retten til at have forskellig politik. Men denne gang har de meget hurtigt prøvet at lægge låg på og udjævne forskelle. Der har været en meget fordragelig tone, hvor politikerne har drillet hinanden, uden nogen rigtigt er gået i clinch. Alt ånder venlig fordragelighed hen over det politiske billede," siger hun.

I den næste valgkamp håber Jelved, at partierne i oppositionens igen tør stå ved de politiske forskelle.

"Ellers frygter jeg, at vi ender med et topartisystem. Og det er vi ikke tjent med i Danmark," siger hun.

SF snupper R-vælgere

Ved valget i tirsdags gik de radikale tilbage fra 17 til ni mandater i forhold til valget i 2005 - altså næsten en halvering.

Ifølge valgforsker Hans Jørgen Nielsen fra Institut for Statskundskab på Københavns Universitet er en stor del af de radikale vælgere skiftet til SF, der med en fremgang fra 12 til 23 mandater næsten blev fordoblet i forhold til det seneste valg.

Det mener han blandt andet skyldes, at SF's formand Villy Søvndal har optrådt mere selvstændigt end den radikale leder, Margrethe Vestager, og S-formand Helle Thorning-Schmidt, der under valgkampen gjorde et stort nummer ud af at komme med fælles udspil og gensidige indrømmelser.

Næstformand i de radikales folketingsgruppe Morten Østergaard ønsker ikke direkte at gå i clinch med Marianne Jelved. Men han vil gerne kommentere valgkampen generelt.

"Jeg er enig i, at partierne skal dele sig efter anskuelser. Og det mener jeg sådan set også, at vi har gjort i denne valgkamp," siger han.

Morten Østergaard peger på, at hans parti for eksempel foreslog et såkaldt 'love card', som skal gøre det lettere for udlændinge at få ophold i Danmark. Det forslag blev straks skudt ned af Socialdemokraterne.

"Det er et fortegnet billede at sige, at vi har givet en masse indrømmelser til Socialdemokraterne," siger han.

Morten Østergaard anerkender dog, at R og S har gjort sig umage med at finde et fælles fodslag de sidste tre uger.

"Det var vigtigt for os at få vist, at der var et alternativ til den nuværende regering. Derfor optrådte vi sammen med Socialdemokraterne. Vores ambition var både at tage ansvar for, at der skulle ske forandring og samtidig få markeret den radikale profil," siger Morten Østergaard.

Han har ikke umiddelbart nogen forklaring på, at mange radikale vælgere er skiftet til Villy Søvndals parti.

"Men der er nok en del modefænomen over, at vi og andre partier har mistet vælgere til SF. Vi lå i en medvindsposition i 2005, hvor vi gik meget frem. Og det har SF så gjort denne gang," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her