Læsetid: 4 min.

Da Kjærsgaard mødte Khader

På et propfyldt og tv-tunet debatmøde i Kalundborg viser Kjærsgaard, at hun er perfekt i rollen som sig selv. Khader, derimod, lægger ironisk afstand til sig selv - og tøver
På et propfyldt og tv-tunet debatmøde i Kalundborg viser Kjærsgaard, at hun er perfekt i rollen som sig selv. Khader, derimod, lægger ironisk afstand til sig selv - og tøver
Indland
10. november 2007

Kalundborg-hallen er propfyldt allerede et kvarter inden den annoncerede mødestart kl. 19. Ingen tvivl: Pia Kjærsgaard og Naser Khader er denne valgkamps to trækplastre.

TV2 News har kapret aftenens debat mellem de to, og det dikterer en omformatering:

"I stedet for to timers møde kører vi nu fra kl. 19.04 og uden pause igennem til kl. 20.30," forklarer skærmtrold og udset ordstyrer Søren Kaster, mens han afprøver sin mikrofon og tygger tyggegummi, så hele hans kranie vrider sig.

Kaster indleder med et rigtigt tv-spørgsmål: Hvad de to synes om hinanden?

"Jeg synes, Naser er en flink fyr, men vi er rygende uenige," siger Pia Kjærs-gaard.

Khader bedyrer, at han skam også kan lide Kjærs-gaard: "Pia er rigtig god ved dyr. Nu er det på tide også at være god ved de afviste asylansøgere."

Kjærsgaard går straks i offensiven: "Det er vigtigt, man oplyser, hvem man peger på efter valget. Vi har haft et godt samarbejde med Anders Fogh siden 2001. Vi synes i al beskedenhed, vi har gjort det godt. Skal Ny Alliance give de afgørende stemmer, er jeg så demokratisk, at jeg siger ja til det - for så er det vælgerne, der har talt. Men jeg synes, der har været en tilbøjelighed til, at Ny Alliance har troet, at de kan gå på vandet."

Khader svarer: "Jeg kender kun én, der kunne gå på vandet, og det var for 2000 år siden. Hvis man vil af med VKO-blokken, så er den bedste stemme på Ny Alliance. Om så SF tredobler sine mandater, kommer man ikke af med VKO."

Godt med grumset

Khader taler pænt om udsigten til "et grumset Folketing": "Det, synes vi, er meget dansk."

Khader fortsætter: "Vi peger på Anders Fogh Rasmussen på betingelse af, at han kan gå ind for væsentlige dele af vores politik, herunder en anderledes asylpolitik og en skatteform. Og hvis Dansk Folkeparti vil være med på vores politik, ja så: hvorfor ikke?"

Khader tilføjer - som en eftertanke og med latter: "Kun en tåbe frygter ikke vælgerne."

Pia Kjærsgaard og Naser Khader er fælles om at have charme. Men hun har meget andet end det. Hvor Khader forholder sig let ironisk og tøvende til sin rolle, spiller Kjærsgaard sin med utvungen perfektion. Hun leverer kendsgerninger lige så effektfuldt som smil og forargelse.

Hun erklærer: "Det væsentlige er at kæmpe for at bevare de danske værdier. Ikke leverpostej, men universelle værdier: Tolerance og man kunne også nævne flid. Danskerne er et meget flittigt folk."

Og så hugger hun:

"Det er fuldstændigt blødt det skatteudspil, Ny Alliance kommer med. 40 procent flad skat! Javel, men hvor skal pengene komme fra? Det er usolidarisk. Ny Alliance er elitens parti. Dansk Folkeparti er forankret i folket. Der er en restgruppe, man ikke kan feje til side."

Du er selv eliten

Khader svarer: "Vi er et meget repræsentativt parti. Det har adskillige undersøgelser vist. Hvis nogen er eliten, er det dig, Pia. Du har i seks år bestemt, hvad der skal ske i Danmark. Vi er de eneste, der kan fratage dig den magt."

Khader fortsætter: "Vores skattepolitik er finansieret, og dem, der betaler mest, er faktisk de velhavende. Vi foreslår f.eks. en ændring i reglerne for skattefradrag for pensionsopsparing."

Kjærsgaard: "Hvis man ændrer i de regler, frygter jeg, at der er mange, der ikke længere vil betale ind."

Khader forsøger et modstød:

"Da Dansk Folkeparti startede, sagde I en skatteprocent på 30, og da du var i Fremskridtspartiet, sagde du en skat på nul."

Pia Kjærsgaard svarer:

"Jeg skal tænke 12 år tilbage i tiden for at tænke på min tid i Fremskridtspartiet. Du skal kun tænke et halvt år tilbage på din tid som radikal. Og der er den forskel, at DF er anderledes end Fremskridtspartiet. Ny Alliance minder meget om Det Radikale Venstre. Det er Det Radikale Højre."

Hverken Khader eller mødeleder Kaster anholder Kjærsgaard for at smutte uden om Khaders påpegning af hendes skattefortid.

En spørger fra salen vil høre om en folkeafstemning om EU-traktaten.

Khader svarer: "Vi er et EU-tilhænger-parti. Vi vil gerne være fuldgyldigt medlem af EU. Vi går ind for både traktaten og en folkeafstemning om den."

Kjærsgaard: "Jeg vil gerne stemme nej, men jeg er ikke sikker på, jeg får lov til det. Når regeringspartierne og Socialdemokraterne siger, at de vil vente på juristerne, skyldes det bare, at de vil om på den anden side af et valg. Det er ynkeligt."

Khader krydsforhørt

Kjærsgaard giver sig til at krydsforhøre Khader: Vil han gå sammen med hende om at forlange en folkeafstemning?

Khader svarer usikkert:

"Vi vil vente og høre, hvad V og S mener om traktaten. Om de..."

Kjærsgaard: "Hvorfor? Har I ingen mening om den?"

Khader forsøger sig:

"Hvad har du imod traktaten?"

Kjærsgaard: "F.eks. at vi får flere flertalsafgørelser."

Khader: "Og hvad er der i vejen med det?"

Kjærsgaard: "At Danmark bliver den lille dreng i klassen."

Pia Kjærsgaard har nu overtaget ledelsen af mødet. Hverken Khader eller Kaster magter at standse hende. Hendes angreb på Khader udløser bifald efter bifald. Hans tilhængere blandt publikum har opgivet at lade høre fra sig. Det er Kjærsgaards folk, der stiller spørgsmål, som hun kan score på.

Klagende siger Khader til Kjærsgaard: "Bare fordi du er på hjemmebane, behøver du ikke være polemisk."

"Jeg er altid polemisk," siger hun fornøjet og tilføjer: "Jeg synes, vi skal gå sammen om at forlange, at Fogh holder folkeafstemning."

"Er det ultimativt," spørger Khader.

Kjærsgaard: "Vil du gå sammen om at stille kravet?"

"Ultimativt?" siger Khader og ser ud, som om hans hovede er holdt op med at sende ham meddelelser.

Kaster har genvundet sin pust og redder Khader ved at erklære:

"Så er denne del af debatten vist afsluttet."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her