Nyhed
Læsetid: 3 min.

Klimaeksperter: Nu haster det

Klimaforandringerne er ved at blive uoprettelige, advarer FN's klimaeksperter. Det bliver stadig mere umuligt at holde temperaturstigningerne på under de to grader, som af eksperterne vurderes som grænsen for, hvornår man risikerer alvorlige konsekvenser. Generalsekretær Ban Ki-moon håber på gennembrud under FN-møde på Bali i december
Klimaforandringerne er ved at blive uoprettelige, advarer FN's klimaeksperter. Det bliver stadig mere umuligt at holde temperaturstigningerne på under de to grader, som af eksperterne vurderes som grænsen for, hvornår man risikerer alvorlige konsekvenser
Indland
19. november 2007

Den ny rapport fra FN's Klimapanel, IPCC, bereder vejen for et gennembrud under klimakonferencen på Bali i næste måned.

Det sagde FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, lørdag ved præsentationen af rapporten i Valencia.

"Vi har ikke råd til at forlade Bali uden et sådant gennembrud," sagde Ban Ki-moon og tilføjede, at truslen om klimaforandringer er "vor tids udfordring".

IPCC-rapporten indeholder et overordnet budskab til alle: At det er muligt og økonomisk overkommeligt at håndtere klimaforandringerne, sagde FN's generalsekretær.

Men klimapanelet gør det også klart, at det er stadigt mere usikkert om det overhovedet kan lade sig gøre at holde klodens temperaturstigningerne på under to grader. De op mod 2.500 klimaforskere bag rapporten vurderer, at den globale opvarmning vil ligge i intervallet 1,8 til 4 grader i dette århundrede.

I forbindelse med udgivelsen af rapporten udtalte den britiske klimaekspert Martin Parry, som har været hovedansvarlig for en del af arbejdet, til Intenational Herald Tribune, at det ikke længere kan lade sig gøre at holde temperaturstigningerne på under 2 grader, selv om udledningen af drivhusgasser blev bremset øjeblikkeligt.

Kort tid tilbage

Også den danske miljøminister Connie Hedegaard (K) siger til Information, at det bliver overordentligt svært at holde temperaturstigningerne under den grænse.

"Men det er stadig det mål vi skal stræbe efter, også selvom det er ufatteligt svært.

Det er det vi skal have som rettesnor, hvis vi skal undgå de voldsomme konsekvenser af klimaforandringerne."

Beviserne på menneskets medskyld i klimaforandringer er nu entydige, og at vi kan ende i en situation med uoprettelige konsekvenser, fastslår eksperterne.

"Det er ekstremt klart, at omkostningerne ved ikke at handle vil være gigantiske i sammenligning med, hvad det koster at handle," siger Jeff Sachs, leder af Columbia Universitets Jord-institut til International Herald Tribune.

IPCC peger på, at klimaændringerne allerede ses på skrumpende gletsjere i de alpine egne, smeltende is i Arktis om sommeren og optøning af de permafrosne områder på den nordlige halvkugle.

Dokumentet, der opsummerer forårets tre delrapporter i et sæt anbefalinger på 23 sider, skal hjælpe politikerne med at træffe de nødvendige beslutninger.

Miljøminister Connie Hedegaard (K) kalder rapporten "et fundament, det er meget svært for politikere at overhøre".

"Et tydeligere signal kan jo dårligt sendes til klimakonferencen på Bali. Dette er summen af den fælles viden, og rapporten understreger behovet for, at vi ikke kun fokuserer på at reducere CO2-udslippet i 2050. Klimapanelet viser klokkeklart, at vi ikke har ret lang tid tilbage til at få vendt udviklingen, og derfor er det vanvittigt vigtigt at lægge maksimalt pres på, at der kommer globale reduktionsmål for 2020," siger Connie Hedegaard til ritzau.

FN-mødet på Bali i december skal resultere i en køreplan for de forhandlinger, der skal ende med en ny global aftale på klimatopmødet i København i 2009.

USA spænder stadig ben

USA har i den forløbne uge gentagne gange anfægtet formuleringerne om klimaændringer som en trussel. Der mangler en videnskabelig definition af farerne ved den globale opvarmning, sagde Jim Connaughton, chefrådgiver i Det Hvide Hus for klima.

Til den udmelding svarer den danske miljøminister Connie Hedegaard:

"Indtil det modsatte er bevist, så vil jeg arbejde alt, hvad jeg kan, for at amerikanerne forpligter sig. Kun et år før valget i USA vil det have en meget høj pris for det republikanske parti, hvis det står i vejen for, at USA forpligter sig."

USA og Australien er de eneste industrilande, som har afvist Kyotoprotokollen fra 1997.

Det er de fattige nationer, der bliver hårdest ramt af klimaforandringer, selv om opvarmningen er skabt af de rige. Forskerne forudser, at hedebølger, voldsom regn, vandmangel og tropiske cykloner vil forekomme hyp-pigere, og at vandstanden i verdenshavene vil stige med mellem 18 og 59 centimeter i løbet af dette århundrede.

De internationale miljøorganisationer roser FN-rapporten. Der er tale om kvalitetsarbejde, som sender det stærkest mulige signal til verdens regeringer om at begrænse udledningen af drivhusgasser, siger Hans Verolme, leder af WWF Verdensnaturfondens klimaprogram.

"Det stærke budskab fra IPCC kan ikke udvandes, videnskaben er krystalklar," siger Hans Verolme.

WWF kræver, at de rige lande reducerer CO2-udslippet med 30 procent i 2020, set i forhold til 1990.

"Vi har et valg - irreversible konsekvenser eller en energirevolution. Det er muligt at forhindre klimaforandringernes værste konsekvenser. Men det kræver en revolution i forhold til den måde, vi bruger og producerer energi på og en stærk forpligtelse til at sætte en stopper for afskovningen verden over," siger Tarjei Haaland, klima- og energimedarbejder, Greenpeace Norden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Steen Rasmussen

IPCCs seneste sammenfattede rapport bygger på videnskabelige resultater, som er mere end halvandet år gamle. Dvs. resultaterne er forældede. Og udviklingen er gået mod det værre.

De globale udledninger af kuldioxid, som finder sted som følge af afbrænding af fossile brændsler, stiger hele tiden hurtigere. Siden 2000 andrager tilvæksten mere end 3 % pr år. I årtierne før var den gennemsnitlige tilvækst 1,3 %. Dvs. at CO2 udledningerne overskrider samtlige de tilvækstrater som IPCC arbejder med i sine scenarier.

Den mængde CO2, som man har regnet med ville blive neutraliseret af havet og af skovene, er mindre end forudset. Spørgsmålet om forsuringen af verdenshavene og andre negative feedbackmekanismer er udeladt.

Afsmeltningen af gletsjere, havisens forsvinden omkring polerne og afsmeltningen af polerne overskrider alt hvad panelet har forudset.

http://www.spiegel.de/wissenschaft/mensch/0,1518,517999,00.html

Det er enerverende at tænke på, hvordan IPCC til stadighed bliver beskyldt for at male fanden på væggen, når det kan konstateres at udviklingen om muligt er endnu mere truende end de 2500 videnskabsfolk har kunnet blive enige om at beskrive den som, på baggrund af materialet fra 2006, som nu er forældet.

Ralph Sylvestersen

Bjørn

Ja, politikerenes larmende tavshed er ganske sigende!

Vi står overfor menneskehedens hidtil største trussel - og vores politikere er tavse. Vi får sikkert en spinsuppe der passer til lejligheden?

Connies såkaldte klimaattacher burde retteligen sendes på en indre oplysningsrejse i politikernes sind.