Baggrund
Læsetid: 7 min.

I krig og kærlighed ...

Jørgen Poulsen, Røde Kors' mangeårige generalsekretær, trækker et kølvand af halve sandheder, manipulationer og løgne efter sig, men hans omgivelser ser gennem fingre med de mange fejltrin, han har begået i den gode sags tjeneste
-Fang mig i stedet i noget nyt,- siger Jørgen Poulsen, Ny Alliances spidskandidat. til sin lemfældige omgang med sandheden i hans dage som journalist i DR.

-Fang mig i stedet i noget nyt,- siger Jørgen Poulsen, Ny Alliances spidskandidat. til sin lemfældige omgang med sandheden i hans dage som journalist i DR.

Tariq Mikkel Khan

Indland
2. november 2007

"Vi skal have det danske frisind og fordomsfriheden tilbage. Vi skal have mundvigene opad!" Den 64-årige Jørgen Poulsen slår sin karakteristiske, lidt hæse latter op. "Hahaha, kan du høre politikeren?"

Røde Kors' legendariske generalsekretær siden 1994, Jørgen Poulsen, har overrasket de fleste med sidste uges tigerspring fra velgørenhed til dansk politik. Og han nyder tydeligt sin nye rolle. Også selv om springet fra nødhjælpschef til spidskandidat i Ny Alliance, som falder sammen med udgivelsen af en særdeles kritisk biografi, der har sat et stort spørgsmålstegn ved Røde Kors-chefens troværdighed og beskyldt ham for systematisk at manipulere med sandheden, både i sin tid som DR-journalist og leder af Røde Kors.

Selv om afsløringerne ville have bragt mange andre i fedtefadet, ser Jørgen Poulsen ud til at slippe relativt uskrammet fra sin lemfældige omgang med sandheden . At manipulationerne er sket i en god sags tjeneste synes at undskylde det meste.

Trods opbakningen er Jørgen Poulsen færdig som leder af Røde Kors, uanset om han kommer i Folketinget den 13. november eller ej. At stille op for et politisk parti er i sig selv uforeneligt med organisationens erklærede neutralitet, vurderer adskillige kilder i organisationen, hvor ikke alle er lige begejstrede for Jørgen Poulsen og hans højprofilerede ledelsesstil.

Ridser i troværdigheden

Journalist Jesper Strudsholms biografi Storyteller afslører, at Jørgen Poulsen både som DR-journalist og som Røde Kors-leder har haft store problemer med at holde sig til sandheden. Bogen opregner utallige eksempler på, hvordan den tidligere generalsekretær har opfundet begivenheder, stjålet citater og sammenhænge fra andre, taget æren for andres arbejde, forvekslet virkelighed og fiktion og løjet for at fremme det budskab, som han ønskede at få frem.

Jørgen Poulsen er godt klar over, at biografien har givet ham nogle ridser i lakken.

"Jeg er nok den eneste, der overhovedet ikke kan vurdere den bog, men Strudsholm er jo en utrolig dygtig mand, og man kan i hvert fald ikke beskylde ham for rygklapperi," siger Jørgen Poulsen i dag. At den nybagte politiker helst havde været foruden fremgår dog også mellem linjerne.

"Når en af vore ambassadører får den idé, at der skal skrives en portrætbog om mig, så stiller jeg naturligvis op, selv om der kommer nogle skeletter ud af skabet. Men det har også spillet ind, at Røde Kors kunne have udsigt til en kvart million kroner," siger han med henvisning til, at overskuddet fra bogen går til Røde Kors. En af de historier, som optræder i Storyteller er beretningen om, hvordan Jørgen Poulsen under en reportagetur til Vietnam tilsyneladende opfinder både en død mor, tolv amerikanske fly, der sprøjter afløvningsmiddel over junglen, en hvid kirke bygget af gamle ammunitionskasser og til sidst -igen i strid med virkeligheden - overtager rollen som danskeren, der fandt en handicappet vietnamesisk dreng og sørgede for, at han fik lov at komme til Danmark som adoptivbarn.

Sandhed og løgn

Selv synes Jørgen Poulsen, at han er blevet unfair behandlet af de medier, der har brugt eksemplet - f.eks. tv-programmet Den 11. Time, der satte fokus på historien efter udgivelsen af Storyteller.

"Jeg synes, det er en lemminge-effekt, at man padler lige ned på det der Vietnam-kapitel uden at sætte tingene i relief. Herregud, det er 37 et halvt år siden, det skete -fang mig i stedet i noget nyt!" siger Jørgen Poulsen og understreger, at han faktisk stadig ikke kan se, hvad problemet er.

"Jeg har genlæst artiklerne efter mere end 30 år, og jeg er egentlig stolt af den måde, jeg har fået pakket historierne ind i billedet at Vietnam. Disse fly fandtes jo - og jeg må jo have været en af de allerførste, der har rapporteret om anvendelsen af Agent Orange," siger han.

I Røde Kors er der mange ledende medarbejdere, som genkender billedet af Jørgen Poulsen som fortælleren, der bliver revet så meget med af sine egne historier, at han mister grebet om virkeligheden. Men næsten ingen af de mange kilder, som Information har talt med i organisationen, ønsker at stå frem.

Kritik af generalsekretærens manipulationer med virkeligheden er der dog ikke mange af. Han har jo altid gjort det i en god sags tjeneste, som flere påpeger.

"Og der er sandheder, som bedst formidles med en løgn," siger Ole Hartling, formand for Etisk Råd og det eneste medlem af Røde Kors' styrelse som vil udtale sig: "Det lyder som et paradoks, men lad mig give et eksempel. Når man siger til sin udkårne, at hun er den smukkeste i verden, ved man jo godt, at det objektivt set måske ikke holder vand, men udtrykket rummer alligevel en sandhed, som ikke kan formidles anderledes. Man kan ikke sige; du er den tredje-smukkeste i verden ... et sådant forbehold vil gøre det, man prøver at sige, til en løgn."

Den fortolkning ligger meget tæt op af Poulsens egen.

"Jeg kom vist til at sige noget lignende til 11. time - at nogle gange er en løgn mere sand end sandheden, og det er jo rigtigt," siger han.

På vej væk

I Røde Kors er der en udbredt opfattelse af, at Jørgen Poulsen er ude af organisationen, uanset udfaldet af valget den 13. november.

"Det håber jeg sandelig, han er, for det er helt uforeneligt med Røde Kors' neutralitetsprincip at erklære sit politiske standpunkt," som en af dem siger. Et synspunkt, som flere af organisationens lokalformænd også har luftet i ugens løb.

Flere kilder peger på, at Jørgen Poulsen længe har haft en politiker i maven og flere gange er gået til yderligheder for at få sine synspunkter frem i pressen.

De nævner blandt andet den kronik, som Jørgen Poulsen skrev om krigen mod terror i maj 2004. Her ryddede han forsiden med et frontalangreb på den danske regering under overskriften: "Jeg anklager den danske regering og det danske folketing for at have svigtet de mest grundlæggende menneskelige principper." Et andet eksempel på Poulsens politiske udmeldinger var, da Dansk Røde Kors for nogle år siden gik offentligt i rette med Israels bosættelsespolitik, som Poulsen stemplede som et klart brud på Genève-konventionerne.

"Da jeg hørte, at han stiller op til folketingsvalget, blev jeg først overrasket, men egentlig er det vel en konsekvens af hans karakter, at han også gerne vil søge indflydelse ad politisk vej," siger Ole Hartling.

Flere kilder peger på, at udgivelsen af Storyteller er blevet den udløsende faktor for Poulsen, men ingen af dem, som Information har talt med, mener, at bogens afsløringer er så kompromitterende, at han ikke kunne være fortsat som generalsekretær.

"Der var ikke noget i bogen, som gjorde det umuligt for ham at forsætte. Men vi har længe haft på fornemmelsen, at han overvejede at bruge bogen som anledning til at forlade Røde Kors, og det er jo så det, der er sket nu," siger en kilde og henviser til, at Poulsens troværdighedsproblemer hovedsageligt stammer fra tiden i DR.

Kold luft

Storyteller har dog givet anledning til intern ballade i Røde Kors. Først og fremmest har Røde Kors' præsident, Bodil Nyboe Andersen, været imod projektet. Adskillige kilder fortæller, at den tidligere Nationalbankdirektør ikke har den store forståelse for organisationens behov for synlighed og offentlighed. Det har givet anledning til mange kontroverser både med Jørgen Poulsen og med Røde Kors' kommunikationsafdeling.

Man leder derfor forgæves efter udtalelser fra Røde Kors' præsident i bogen om Jørgen Poulsen. Hun har ikke ønsket at medvirke til projektet, angivelig fordi hun efter to år i organisationen ikke kender ham tilstrækkeligt til at kunne udtale sig.

Flere kilder fortæller, at de to stort set ikke har været på talefod.

"Kold luft", "et umage par", "som at blande olie og vand", lyder nogle af beskrivelserne.

"Bodil Nyboe skal arbejde en hel del med forståelsen af, at Røde Kors' behov for offentlighed. Nationalbanken skal jo ikke hverve medlemmer og lave landsindsamlinger," som en kilde udtrykker det.

Det har desværre ikke været muligt at få en kommentar fra Bodil Nyboe Andersen, som ikke ønsker at medvirke i denne artikel med henvisning til, at der er tale om en "personsag".

De fleste kilder i Røde Kors anerkender, at Jørgen Poulsen har gjort meget godt for Røde Kors i de 14 år, han har været ansat. Men der er også dem, der sætter spørgsmålstegn ved hans succeskriterier. Opskriften har været: jo større, jo bedre, og det har fået flere Røde Kors medlemmer til at tale om "en nådesløs jagt på omsætning".

"Røde Kors skal partout være den største, og det går ud over kvaliteten," siger en kilde og mener, at det blandt andet har haft indflydelse på spørgsmålet om, hvorvidt Røde Kors skulle blive ved med at administrere de stærkt kritiserede asylcentre.

Selv afviser Jørgen Poulsen at diskutere "noget som helst, der har med Røde Kors at gøre" og fejer kritikken til side med en vis galgenhumor.

"Det er jo heller ikke sikkert, at de udsagn, andre folk kommer med, er rigtige ..."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Ingen slåskampe, ingen hadefulde, truende eller vulgære udtryk, ingen nedsættende bemærkninger om køn, religion eller race, ingen ureflekteret galde og almindelig disrespekt for andre mennesker.

Citat slut fra Informations eget link "god tone i debatten".

Hvad er det her for en gang Ekstra-blads-journalistik af værste skuffe?

Det har for mig længe været en gåde, at Dansk Røde Kors kan leve med en chef, som i mange tilfælde selv opfinder katastrofer rundt omkring på kloden.

Jeg støtter af princip aldrig Røde Kors,- jeg er inderligt trætte af organisationens evindelige tiggeri ikke mindst til opfundne katastrofer.

Jørgen Polulsen må selvfølgelig ud af organisationen straks!

Jeg mener ikke det er Røde Kors opgave at drive asylcentre.
Fængsler, plejehjem, børnehaver, osv drives i Danmark af det offentlige, så skal asylcentre vel også være offentlige drevet.

Røde Kors sætter sin neutralitet på spil i dette felt.

I USA, hvor dele af fængselsvæsnet er privat-eget er strafmassen steget og steget.

Her i landet blev en konstruktiv indvandredebat holdt nede i 80erne og 90erne af humanitære organisationer. Dele af disse organisationer havde økonomiske interesser i flytningestrømmen.
Selvom disse humanitære organisationer har høje etiske regler så mener jeg at der var interesseproblemer.