Læsetid: 4 min.

Læge: 'Alt er forjaget'

'Der foregår en nedslidning og en flugt fra det her sted'. Sådan siger en overlæge på et offentligt hospital, der mener, at VK-regeringen ødelægger det danske sundhedsvæsen
Siden V og K kom til magten i 2001, er der blevet mindre og mindre tid til at -lindre- og -trøste-. Måske også til at -helbrede-, mener Jytte Møller, der er overlæge på Århus Sygehus. Model

Siden V og K kom til magten i 2001, er der blevet mindre og mindre tid til at -lindre- og -trøste-. Måske også til at -helbrede-, mener Jytte Møller, der er overlæge på Århus Sygehus. Model

Indland
10. november 2007

Helbrede, Lindre, Trøste. Sådan står der over den smukke gamle rødstens-port, som leder ind til Århus Sygehus. Siden V og K kom til magten i 2001, er der blevet mindre og mindre tid til at 'lindre' og 'trøste'. Måske også til at 'helbrede'.

"Alt er forjaget, og personalet har ikke tid til den grundighed, der er en forudsætning for arbejdsglæden," fortæller overlæge på Århus Jytte Møller, der har kontaktet Information for at råbe vagt i gevær. Og hendes diagnose er klar:

"Der foregår en nedslidning og en flugt fra det her sted. Nogle gi'r op," siger Jytte Møller.

"Der er for meget arbejde til den enkelte ansatte i det her system i forhold til at nå det på en tilfredsstillende måde," siger overlægen fra Århus Sygehus også.

Flere af hendes kolleger har forladt det offentlige sundhedsvæsen. De arbejder nu på de private hospitaler. Og det er herfra, der kommer det, sundheds- og indenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (V) kalder 'en sund konkurrence', nu hvor de private hospitaler har fået gang i butikken.

For det har de siden 2002, hvor den dengang unge VK-regering indførte sin første behandlingsgaranti og de skattemæssige fordele ved virksomhedsbetalte private sundhedsforsikringer.

Ikke tid til samtale

Men en sund konkurrence er langt fra det, Jytte Møller oplever i sin hverdag på sygehuset i Århus. Hun oplever stress, øgede produktionskrav og mindre budgetter og kalder den derfor "forvrænget", konkurrencen.

Man dræner det, der engang var et godt og fair sundhedsvæsen, mener overlægen, der kalder det "en utrolig løsagtig administration af vores fælles midler i det her land".

Jytte Møller er anæstesilæge og skal derfor tage sig af den komplicerede smertebehandling på hele sygehuset. Men den specialiserede overlæge oplever i stigende grad, at hun bliver tilkaldt for at klare de mere simple opgaver.

"Mange af de patienter, jeg bliver bedt om at se på, ville ikke have brug for min hjælp, hvis andre havde tid til at gøre deres arbejde. Men bare det lugter en lille smule af, at patienten har ondt, bliver jeg kaldt."

Indimellem kan patientens klager over, at 'det gør ondt' være et symptom på noget helt andet, påpeger Jytte Møller.

Det kan være en depression, som patienten har svært ved at tale om. Men i et system, hvor personalet ikke længere har tid "til at fokusere på patienten", er det sværere at opdage 'misforståelserne'.

"Der er tid til det nødvendige - til sårplejen, maden, hjælpen til badet - på det nødtørftige plan. Men at mærke patienten, tale med patienten og høre patientens beskrivelser af, hvad det er, der trykker, hvorfor patienten har det dårligt, har det almindelige personale ikke tid til."

Også det, hun kalder "den omsorgsfulde pleje", lider. Desværre, for ifølge overlægen er den vigtig for at få folk til at komme sig så hurtigt som muligt.

Jytte Møller påpeger, at personalet "strækker sig" og gør, hvad de kan. Deres faglige ambition er jo at give den bedst mulige omsorg - også bedre end de egentlig har tid til.: "Men det betyder også, at vi har en større grad af nedslidning," siger Jytte Møller og fortæller, at hun ser flere og flere sygemeldinger.

"Fighterånden er der, men vi kan ikke blive ved med at holde til det," fastslår hun.

'Vi smadrer det hele'

Engang var hun stolt over det danske sundhedsvæsen. Det var et system, hvor der var plads til alle.

"Vi har haft et princip om, at alle havde lige ret til behandling. Et system, hvor vi har taget os af svage mennesker," siger Jytte Møller.

Men det princip og det system er den nuværende regering ved at ødelægge med sin "markedstænkning", mener hun.

"Jeg kan godt forstå, at det er vanskeligt at gennemskue, hvordan det her gamle system virker, og at det er nemmere for en, der ikke kan gennemskue det, at sige: 'Vi smadrer det hele og laver noget nyt'."

Ok, det danske sundhedsvæsen trænger til "et eftersyn", medgiver overlægen og påpeger, at det kan være en vanskelig opgave.

"Men at det er vanskeligt retfærdiggør ikke, at de bare siger: duer ikke, væk, nu gør vi det på vores måde, ud fra vores ideologi."

"Det er det, jeg mener, Lars Løkke gør," siger Jytte Møller og vender tilbage til den forvredne - ikke sunde - konkurrence.

"Frem for at løfte det ansvar, det er at forbedre det offentlige system, så laver de et bevidst forsøg på at gøre det så ringe, at det ender med at være rigtigt, hvad de siger: At det er det private, der er det bedste. Men som det er nu, så skummer de private fløden. De tager de lette behandlinger, de følger ikke op, hvis der er komplikationer. Og de uddanner hverken læger eller sygeplejersker. Tværtimod så skummer de specialisterne fra vores system."

Jytte Møller tilføjer: "Og de får hyren for det."

Modsat i det offentlige hvor produktionskravene ifølge Jytte Møller sættes op med to procent årligt,samtidig med, at budgetterne bliver beskåret.

At flere af Jytte Møllers kolleger er blevet ansat i det private, er der ikke noget at sige til, siger hun.

"Der står nærmest idiot på ryggen af en, hvis man ikke selv gør det. Der kan nemt tjenes 50.000 kroner ekstra om ugen."

"Som en kollega sagde, kan man ikke fortænke den enkelte i at samle det guld op, som nogen har smidt for fødderne af dem. Men man kan fortænke dem, der har smidt det der. Og som sløser med de offentlige midler på den måde," siger overlægen fra Århus Sygehus.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Martin Ammentorp

Godt vi har det private sygehusvæsen!

Lad os dømme politikerne på deres handlinger og resultaterne af disse, frem for på deres ord! Fogh (og kynikeren Claus Hjort) har fået deres minimalstat. Og det blir dyrt - rigtigt dyrt - at rette op på. Så ved næste valg skal i bare se højrefløjen råbe op om pengene, der fosser ud af statskassen - næh de er fosset ud de sidste 6 år. Lige over i de rigeste borgeres lommer.

Tom W. Petersen

Lars Løkke Rasmussens troværdighed er vel efterhånden på samme niveau som statsministerens, finansministerens og integrationsministerens.