Læsetid: 4 min.

Ministerhold uden fornyelse

Statsminister Anders Fogh Rasmussen har nu sat sit nye hold. Det består - med en undtagelse - af gamle travere. Karen Jespersen skal stå i spidsen for det nye Velfærdsministerium og Birthe Rønn Hornbech bliver integrationsminister. En provokation over for Dansk Folkeparti, kalder Henrik Qvortrup det
Karen Jespersen, der bliver velfærdsminister og minister for ligestilling, talte fredag, da hun og den nye minister for sundhed og forebyggelse, Jakob Axel Nielsen (t.v.), fik overdraget deres nye ministerposter. Tidligere indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen ses til højre.

Karen Jespersen, der bliver velfærdsminister og minister for ligestilling, talte fredag, da hun og den nye minister for sundhed og forebyggelse, Jakob Axel Nielsen (t.v.), fik overdraget deres nye ministerposter. Tidligere indenrigs- og sundhedsminister Lars Løkke Rasmussen ses til højre.

Jens Panduro (Arkivfoto)

Indland
24. november 2007

Det nye friske hold er sat. Tolv ministerposter til Venstre og syv til de konservative.

Men hov, hvor nyt og friskt er det nu lige, det er?

"Jeg synes, at det er påfaldende, at der er den her mangel på fornyelse," siger politisk kommentator og chefredaktør på Se & Hør, Henrik Qvortrup.

"Hvis vi skal være venlige er der kun et yngre navn, og det er Troels Lund," siger chefredaktøren, der havde forventet, at mindst en af de tre unge Venstre-kvinder Louise Gade, Inger Støjberg eller Ellen Trane Nørby var blevet bragt i spil.

I stedet satsede statsministeren på de velkendte navne som Claus Hjort Frederiksen, Bertel Haarder, Helge Sander og Eva Kjer Hansen. 11 ministre kan fortsætte, hvor de slap, inden valget blev udskrevet den 24. oktober. Syv skal starte på en ny post, men har allerede ministererfaring fra tidligere. Det er altså kun den nye miljøminister, Venstres Troels Lund Poulsen, der er et helt uprøvet ministerkort. Men dermed misser Anders Fogh Rasmussen chancen for, som Henrik Qvortrup siger, "at bringe noget yngre og noget, der kunne fremstå mere dynamisk, ind i sin regering".

"Det giver selvfølgelig noget driftsikkerhed, men spørgsmålet er, hvor klogt det er hen imod næste valg. Al erfaring tilsiger, at vælgerne måske begynder at blive en lille smule trætte af at se de samme prøvede kræfter."

Faktisk har regeringsrokaden ikke budt på "en eneste fyring", påpeger han.

"End ikke dem, som mange har været enige om, er dårlige, har han turdet eller villet røre ved. Jeg er personligt overrasket over, at for eksempel Ulla Tørnæs overlever," siger Se & Hørs chefredaktør.

Superministeriet

De unge venstrekvinder fik altså ingen ministerposter i denne omgang. Til gengæld har Anders Fogh Rasmussen valgt at satse hårdt på to af partiets mere modne kvinder: Karen Jespersen og Birthe Rønn Hornbech.

Ikke mindst profileres den tidligere socialdemokrat og VS'er Karen Jespersen med det nye Velfærdsministerium, der reelt samler Social-, Indenrigs- og Familieministeriet under det nye superministerium.

"Hun får i den grad en magtfuld position. Hun er på vej endnu længere ind i cirklerne," vurderer valgforsker og lektor på Ålborg Universitet Johannes Andersen.

Henrik Qvortrup kalder det "bemærkelsesværdigt".

"I valgkampen fremstod hun ikke som den store gevinst. De der magiske evner, som nogen mente, at hun havde i forhold til at overbevise de socialdemokratiske vælgere, synes jeg ikke, hun har brilleret med," siger Henrik Qvortrup. Han kalder tilmed Karen Jespersen "noget nær et hadeobjekt blandt socialdemokrater".

"Alligevel får hun nu en ministerpost, der lugter af, at hun betragtes som et trofæ. Det forstår jeg ikke helt."

Derimod peger han på, at valget af Birthe Rønn Hornbech som ny integrationsminister signalerer en ny og bredere kurs. Udnævnelsen har "næsten genialitetens præg over sig", mener han.

"Ved at sætte en karismatisk person ind med den profil, hun nu har på udlændingeområdet, så får Anders Fogh Rasmussen - uden at ændre sin politik - sendt et meget forsonende signal til Ny Alliance og de radikale."

"Det er så spændende, hvor meget hun får lov til at køre den linje, som hun har markedsført sig på hidtil. Og i hvilket omfang Pia Kjærsgaard vil tåle den, ja, den provokation, det næsten er," tilføjer han.

Giver den fuld gas

Selvom Pia Kjærsgaard vælger at lade tvivlen komme den nye integrationsminister til gode, skal Dansk Folkeparti nok ikke regne med, at Birthe Rønn Hornbech vil bøje nakken, vurderer Henrik Qvortrup.

"Jeg tror snarere, at hun vil give den fuld gas i det ministerium. Og det er spændende, hvilke konflikter det vil føre til med Dansk Folkeparti."

Endelig er Connie Hedegaards ministerium blevet til to: Et klimaministerium, hvor den konservative minister sidder for bordenden, og et miljøministerium, hvor Venstres tidligere politiske ordfører Troels Lund Poulsen skal styre butikken.

Johannes Andersen fra Aalborg Universitet mener, at det er en svækkelse af regeringens grønne profil, selv om den på papiret er blevet styrket, nu med hele to ministerier, hvor der før var et. "Man kan i hvert tilfælde ikke påstå, at Connie Hedegaard har vundet her. Tværtimod," siger Henrik Qvortrup også.

"Hun står med et ministerium, hvor, er lidt ukonkret, hvad det ministerium egentlig skal ud over at forberede et vigtigt møde i 2009 (FN's klimatopmøde i København, red.). Men jeg går ud fra, at det havde hun også skullet som miljøminister," siger han og tilføjer:

"Og i forhold til en konservativ kronprinsessediskussion forekommer det mig, at Connie Hedegaard er blevet stækket, og Lene Espersen i hvert tilfælde har konsolideret sin position."

Med en stærk Karen Jespersen, en svækket Connie Hedegaard og også en stærk finansminister i Lars Løkke Rasmussen er magtbalancen nu tippet endnu længere væk fra de konservative og over mod Venstre, vurderer Se & Hørs Chefredaktør Henrik Qvortrup.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Troels Lund Poulsen, ny miljøministers kvikke udtalelse: Jeg ved skam meget om miljø, jeg bor selv midt i det.
Det svarer til at f.eks.kirkeministeren kunne sige. Jeg ved meget om kirkeministeriet, jeg har lige kørt forbi tre landsbykirker.

Har Information ikke selv kvalificerede politiske journalister nok til ikke at behøve at spørge om, hvad sladderpressens konge mener?