Læsetid: 3 min.

Nye gentest forbedrer kemoterapi

Forskere udvikler ny metode til at indkredse hvilke brystkræftpatienter, der er optimalt egnede til kemoterapeutisk behandling
19. november 2007

Læger har dramatisk forøget succesraten for kemoterapeutisk behandling af brystcancer ved at anvende en ny genetisk test, der muliggør en mere effektiv udpegning af, hvilke patienter der er behandlingsegnede.

Ved at bruge gentesten til at udvælge patienterne, vil kemoterapi kunne udrydde tumoren i 70 procent af de behandlede tilfælde imod 44 procent i dag.

Gentesten er udviklet af franske forskere fra Université de Bordeaux, der redegør for den i det nye nummer af tidsskriftet The Lancet Oncology.

Forskerne udtaler, at der er tale om "en så stor forbedring, at vi er nødt til at gennemføre en supplerende undersøgelse, for at sikre os, at vore resultater holder stik. Gør de det, vil det kunne gøre en stor og positiv forskel i den lægelige behandling af brystkræft."

Den supplerende undersøgelse er allerede iværksat og dens resultater vil blive kendt i løbet seks til ni måneder, tilføjer professor Hervé Bonnefoi, der står i spidsen for forskerholdet.

Målet for Bonnefois og hans kollegers forskning er at udvikle en 'skræddersyet' terapi mod brystcancer, således at kun de kvinder udsættes for kemoterapien - en dyr behandling med toksiske bivirkninger - der vil respondere positivt på den.

Dermed vil det samlede antal patienter, der kan behandles med succes, ikke nødvendigvis vokse, men det vil betyde, at kemoterapi frem over kan forbeholdes dem, som er egnet til denne behandling. Dette vil kunne spare kvinder med den 'forkerte' slags kræft fra at skulle udsætte sig for kemoterapiens ubehageligheder, foruden at det vil kunne spare omkostningerne ved forgæves behandlinger af denne art.

Kemoterapi

Kemoterapi, der gives før eller efter et kirurgisk indgreb for at mindske tumoren eller fjerne eventuelle resterende cancerceller, har for længst vist sig at forbedre kræftpatienters overlevelseschancer.

Nyere behandleformer, herunder med brug af stoffer kaldet taxaner, er blevet indført, men problemet er, at de har højere toksicitet og koster mere, samtidig med at de kun gavner et begrænset antal patienter.

Professor Bonnefoi udtaler:

"Behandling af brystkræft er blevet mere effektivt igennem de seneste 10 år, men ulempen er, at behandlingerne er blevet mere aggressive og har skullet gennemføres over længere perioder. Vores forskning udspringer af ønsket om at undgå dette. Vi forsøger at identificere en gruppe patienter, som kan nøjes med en lettere kemoterapi eller en kortvarigere behandling. Vi forsøger at udvikle en skræddersyet behandling, og denne undersøgelse giver et godt fingerpeg om, at vi er på rette vej."

Udvælgelse

Undersøgelsen omfattede 125 patienter med østrogennegativ cancer - en kræftform, der omfatter en tredjedel af alle tilfælde af brystcancer. De blev vilkårligt underkastet to forskellige kemoterapi-behandlinger, den ene med taxaner, den anden uden.

Kvinderne gennemgik derefter kirurgi for at få tumoren fjernet. Tests på det bortopererede væv viste, at tilstedeværelsen af to distinkte genetiske signaturer kunne bruges som kriterium for at forudsige, hvilken behandling der ville være mest effektiv til at udrydde tumoren, hvor den ønskede effektivitet blev defineret som "udryddelse af alle kræftceller på nær nogle få og spredte".

"Udvælgelse af behandleformen ved hjælp af vore genomiske signaturer har potentiale til forøge den patologiske responsrate fra 44 pct. til omkring 70 pct.," konkluderer forskerne i deres artikel.

Professor Bonnefoi tilføjer, at de patienter, som ikke er egnede til kemoterapi, vil kunne inkluderes i forsøg med nye medikamenter, der retter sig imod andre behandlingsmål.

"Jeg har arbejdet med dette i 10 år ... Foreløbig har forskerne identificeret to mål og hormonreceptorer, hvorpå stoffet tamoxifen er virksomt og receptoren Her2, som er modtagelig for Herceptin. Vores data tyder på, at vi har identificeret en gensignatur, der vil kunne knytte an til nye behandlingsmål."

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu