Nyhed
Læsetid: 1 min.

PET godkendte terrorsigtets handel med hash

Tidligere chef for PET lægger afstand til de løfter om straffrihed, som to PET-medarbejdere gav til en 22-årig mand
Indland
14. november 2007

Da Politiets Efterretningstjeneste (PET) forsøgte at hverve en 22-årig mand som agent, fik han tilsyneladende samtidig fri bane til at handle med hash i kilovis og til at arbejde sort.

Men den slags løfter er problematiske, siger den tidligere operative chef i PET Hans Jørgen Bonnichsen til Berlingske Tidendes netudgave.

"Grundsætningen er, at en PET-medarbejder ikke på forhånd kan erklære en kriminel handling for straffri," siger Bonnichsen. Den slags afgørelser træffes af anklagemyndigheden og i sidste ende af domstolene, tilføjer han.

Politiets blinde øje

Den 22-årige afslog i fredags at samarbejde med PET, og kun to dage senere blev han anholdt og sigtet for at opfordre til kidnapning af danskere i udlandet. Nu sidder manden varetægtsfængslet. Manden optog en lang samtale med to PET-medarbejdere på bånd, og i går offentliggjorde dagbladet Politiken optagelsen. Her siger den ene PET-mand følgende:

"Men vi interesserer os ikke for, om du kører 150 her nede på gaden eller sælger 10 kilo hash her nede på hjørnet. Det rager os en skid. Fuldstændigt."

Delte tolkninger

"At give den slags carte blanche til ulovligheder er ikke i orden," siger advokat Bjørn Elmquist, der er forsvarer i den aktuelle terrorsag fra Vollsmose. Her spillede en agent, der var hvervet af PET og som modtog tusinder af kroner, en hovedrolle.

"Rigsadvokaten har slået fast, at der ikke må stilles straffrihed i udsigt for tidligere eller fremtidige forbrydelser," siger Bjørn Elmquist.

Men til DR Nyheder siger professor i strafferet Gorm Toftegaard Nielsen, at der i loven ikke er grænser for, hvad PET må tilbyde en agent. ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Nu skal PET jo passe på ikke at komme i PETs søgelys for udvist mistænkelig adfærd!

Bjørn Holmskjold