Læsetid: 4 min.

PET's metoder får hård medfart

Primitivt, manipulerende og uprofessionelt. Sådan lyder en række integrations- og efterretningseksperters vurderinger af PET's mislykkede forsøg på at hverve en 22-årig meddeler med forbindelse til en verserende terrorsag
15. november 2007

Et mislykket forsøg på at hverve en 22-årig muslim som meddeler for PET blev i går offentliggjort. Information har bedt en række integrations- og efterretningseksperter vurdere PET's arbejdsmetoder, sådan som de fremgår af den lydoptagelse, som den 22-årige har lavet med sin mobiltelefon og videresendt til bl.a. Ekstra Bladet og Politiken.

Den 22-årige, der angiveligt afslog PET's tilbud, blev søndag anholdt og dagen efter sigtet for at have opfordret sine trosfæller på internettet til at kidnappe udlandsdanskere for at få to af de terrorfængslede løsladt. Den 22-årige er nu varetægtsfængslet i isolation, men nåede inden sin anholdelse at videregive optagelsen af samtalen med PET til en ven med besked om at sende den til medierne.

Under det to timer lange møde på et hotelværelse forsøger to PET-medarbejdere at overtale den 22-årige dansk-tyrkiske mand til at samarbejde. Betjentene taler meget om at bygge bro mellem danskere og indvandrere, om hvordan et terrorangreb i Danmark vil skade indvandrere generelt og styrke racismen. Derudover tilbyder de at skaffe visum til hans 18-årige kone, penge til et taxa-kørekort og gratis rejser til Tyrkiet.

Klodset

"Ufattelig klodset," lyder dommen fra integrationskonsulent Fahmy al-Majid.

"Det er utroligt, at det har kunnet lade sig gøre at optage hele samtalen, uden at de to betjente finder ud af det. Derudover er det helt tydeligt, at de to PET-folk ved meget lidt om den unge mand, de forsøger at hverve. De ved tilsyneladende heller ikke ret meget om islam og radikalisering," siger Fahmy Majid, der bl.a. underviser på Politiskolen i København.

"Det er helt tydeligt, at PET trænger til mere efteruddannelse. Samtlige medarbejdere, som arbejder med terrorbekæmpelse, bør sætte sig meget mere ind i religionen, hvis de vil i dialog med meget troende unge," siger han og opfordrer også PET til at udvide undervisningen i almen psykologi.

"De bemærker f.eks. ikke, at den unge mand næsten ikke svarer på deres spørgsmål, han er tydeligvis meget mistroisk, og det burde have vakt deres opmærksomhed," mener han.

Fahmy al-Majid opfordrer generelt PET til at satse mere på åbent samarbejde end hvervning af agenter.

"PET-medarbejdere burde bruge bare en time hver fjortende dag på at drikke kaffe med folk i indvandrermiljøet i stedet for altid at møde indvandrerne med et: 'Klokken er 19.27, og du er anholdt.'"

Amatøragtigt

Integrationskonsulent Manu Sareen fra Københavns Kommune er direkte chokeret over PET's facon. Både over efterretningstjenestens tilbud til den 22-årige om at se gennem fingre med ulovligheder såsom sort arbejde, fartbøder og narkosmugling og over, at de to PET-medarbejdere tror, at de kan overtale en dybt religiøs muslim til at samarbejde med det danske samfund ved hjælp af penge.

"De optræder som en slag wanna-be-arabere og forsøger at tale ligesom den 22-årige. Hvordan kan de tro, at det virker over for en mand, der kommer fra den del af det danske samfund, hvor det er et skældsord at være dansker? Det er da klart, at de løber panden mod en mur," siger Manu Sareen.

Thomas Wegener Friis, der er forfatter til flere bøger om efterretningsvæsen og til daglig forsker i samme emne ved Syddansk Universitet, er også kritisk over for PET's fremgangsmåde.

"Under middel," lyder hans vurdering af hvervningsforsøget.

"De forsøger flere forskellige metoder på en gang. Dels prøver de at finde en fælles politisk/ideologisk platform for samarbejdet, dels prøver de noget materielt, de prøver også at give ham indtryk af, at de kan afgøre hans kones visumsag, og endelig prøver de at få ham til at føle sig speciel. Det virker imidlertid som om, de ikke kender ham ret godt, og det er en stor fejl, hvis man skal hverve nogen," siger Wegener Friis.

"Det trækker også klart ned på det professionelle indtryk, at det er lykkedes den 22-årige at aflytte PET."

Manipulerende

Tallat Shakoor er cand.mag. i religionssociologi og minoritetsstudier har netop været projektleder på en ny undersøgelse om 'Tryghed blandt unge nydanskere' på Center for Ungdomsforskning. Han mener, at PET-folkene mangler konkrete kommunikationsredskaber. En typisk taktik omkring et følsomt emne er at skabe fællesskab med den interviewede person, forklarer han.

"PET-folkene overdriver den taktik og er ved at falde over deres egne ben i forsøg på at vække sympati hos den 22-årige. Det bliver en karikatur på et interview, når de forsøger at skabe et særligt sprogbrug og bombarderer den 22-årige med forestillinger og fordomme om, hvad der betyder noget for ham. Det giver ikke den unge mand en chance for at sige noget, der viser, hvad han egentlig selv mener," siger Tallat Shakoor og understreger, at en alt for aggressiv interviewform kan ende med, at offeret bare gentager spørgerens ord.

"Det er helt klart de to betjente, der sætter standarden for, hvad der skal snakkes om, og hvad den unge mand skal svare," mener Tallat Shakoor.

Konfliktskabende

Også indvandrerkonsulent Mahmoud Daoud fra Odense undrer sig over den måde, de to PET-folk taler til den 22-årige på. Som pædagog og nu selvstændig konsulent har Daoud mange års erfaring i at arbejde med kriminelle unge med anden etnisk baggrund.

"Det virker som manipulation. PET skal selvfølgelig forhindre terrorhandlinger, men sådan en dialog her kan godt gøre mig nervøs for, at de går ind og skaber nogle konflikter, som ikke er der. Mange af de unge med flygtninge og indvandrerbaggrund, som PET har kontakt med, er jo dybt marginaliserede og ofte traumatiserede unge. De er meget nemme ofre for manipulation og vil have svært ved at se, hvad konsekvenserne er, når de udtaler sig om bestemte ting," siger Mahmoud Daoud.

Uddrag af hvervningssamtalen kan høres på: http://infocast.dk/mediamaker_politiken/mediamaker.php?id=2509

Udskrift af samtalen kan læses på: http://politiken.dk/indland/fakta_indland/article427593.ece

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

"Primitivt, manipulerende og uprofessionelt. Sådan lyder en række integrations- og efterretningseksperters vurderinger af PET's mislykkede forsøg på at hverve en 22-årig meddeler med forbindelse til en verserende terrorsag"

Jeg synes da det var yderst professionelt af PET at komme med deres afsløring dagen før valget. Mon ikke de kan forvente at få deres budgetter forhøjet atter engang?

Ja, sammenholdt med mediernes ivrige dækning af "historien" - som medierne kalder de begivenheder, de bearbejder - om den 19-årige af dansk-libanesisk herkomst, der på valgdagen indespærrede og mishandlede en kvindelig bekendt i et skur i Københavns Sydhavn, gav det, sammen med Qvortrups politiske håndsrækning til Pia Kjærsgaard (DF) i ugebladet Se & Hør og Ekstra Bladets tre år gamle "nyhed" om SPIONEN det afgørende flertal til Kjærsgaard og nationens formelle leder, Anders Fogh Rasmussen. Der var også valget i 2005, hvem husker ikke de jublende, unge indvandrere i Venstres valgreklame, der fejrer frikendelse for massevoldtægt ud for Vestre Landsret i Århus - hvem husker ikke de dansende palæstinensere efter angrebet på WTC i New York (USA), et angreb, der indgik i DF's valgvideo sammen med ambassadeafbrændinger i 2005-2006! Det må være meget nemt at være spin doktor for VKO.

Bortset fra den pinagtige i den her sag, er denne sag da vist et bevis på, at PET har læst for mange amerikanske spion-romaner ;) --- og som sådan befinder PET sig vist stadig mentalt i sovjetusland --- med skæg og blå briller...

Jeg er meget uenig, og derfor helt enig med PET.

At PET forsøger vende en mulig kriminel (han er jo ikke dømt endnu), er ganske normalt og en procedure som har været genneført siden Arilds tid.

Den blev og bliver stadig praktiseret af KGB (FSB), CIA, NSA, MI5 og MI6, m.flere, så hvorfor ikke også PET og FET.

Bare tænk på personer som Kim Philby, McLean, Oleg Gordievskij og mange mange flere. Deswværre fik man først for sent fat i Lenz og Arne Herl'v Petersen.

Det er ganske typisk almindelig venstrefløjskritik fra den kolde krig - kritiser hvad dre foregår i vesten, især i efterretningstjenester, start Fredsarbejde (for KGB) bla bla bla.

Jeg har lige et par punkter som undrer mig i forhold til den frigivede samtale mellem de 2 PET agenter og den nu anholdte mand.

Der er mange tidspunkter hvor PET agenterne ligger ord i munden på den anholdte, og hvor de afbryder ham når han er i gang med at fortælle noget.

Dette forkommer mig en anelse uprofessionelt, PET agenterne burde forholde sig neutrale i deres spørgeteknik og lade den mistænkte selv vælge de ord han finder naturligt. Dette giver et mere præcist billede af den mistænktes holdninger.

En anden ting er at de 2 PET agenter taler meget hurtig og bruger mange bandeord og mange danske vendinger/metaforer fx "bygge bro". Det kunne jo godt være at den mistænkte ikke er så velbevandret i det danske sprog, og at han ikke helt forstår hvad der blive sagt men at han bare føjer sig og siger hvad han tror politiet gerne vil høre.

Det hele lyder mere som om PET agenterne gerne vil skabe en situation som ikke rigtig eksisterer, istedet for at det er den mistænkte som virkelig har noget at fortælle.

Jeg kan, til dels, godt tilslutte mig den kritik den frigivne samtale har affødt i henhold til at PET burde uddanne deres personale mere i den muslimske kultur hvis de vil gøre sig forhåbninger om at infilterere det muslimske miljø eller overtale folk til at blive meddelere.