Læsetid: 2 min.

Politisk flertal for lobbyist-register

Folketingets nye præsidium er parat til at oprette et register over lobbyister. Men først skal reglerne i andre lande afdækkes, mener DF's Søren Espersen
Indland
29. november 2007

"Der er rart at vide, hvem man taler med." Sådan siger Dansk Folkepartis nye medlem af Folketingets præsidium, Søren Espersen.

Da man for få år siden nedsatte afgifterne på spiritus oplevede han selv, hvordan mange emsige folk talte både for og imod, men deres baggrund og motiver var svære at gennemskue. Derfor mener Søren Espersen, at der er behov for at få afdækket, hvordan reglerne for lobbyisme ser ud i andre lande, så man eventuelt kan oprette et register, hvor lobbyisterne kan lade sig registrere. Han mener dog ikke, som foreslået af forfatter og lobbyist Mads Christian Esbensen, at der er brug for at nedsætte en kommission.

"Men vi skal finde ud af, hvad det er, for det er ukendt land for os," siger Espersen.

Hæderlige mennesker

Og et register er en rigtig, rigtig god idé, mener også præsidiemedlemmerne Svend Auken (S) og Holger K. Nielsen (SF): "Det er godt at tage det i opløbet og få klarhed over, hvem der lobbyer. Indtil nu har det ikke været så fremherskende i Danmark, men det sker i stigende omfang, og virksomhederne bliver mere professionelle i deres tilgang," siger han.

Selv har Holger K. Nielsen ikke haft svært ved at gennemskue lobbyisternes forsøg på at påvirke ham, men alligevel vil et register gøre ikke mindst nye politikere klar over, hvem disse mennesker er, og hvem de arbejder for.

"Og det er vigtigt, at der er gennemskuelighed i forhold til offentligheden. Man skal kunne vurdere forskellige love på, i hvilket omfang de har været udsat for lobbyvirksomhed, så der ikke danner sig myter," siger SF'eren, der glæder sig over det flertal, der tegner sig i det nye præsidium.

Den konservative Helge Adam Møller er imod et register, som han mener vil blive svært at afgrænse.

"Hvorfor skabe et register, som skal udfyldes og kontrolleres af en hel masse mennesker? Så stort er problemet overhovedet ikke. Lobbyister er hæderlige mennesker. Jeg vil hellere slå hårdt ned på de få, der ikke er end skabe et stort kontrolsystem. Hvis der er nogen, der vil lave noget ulovligt, så skal de nok finde en måde at gøre det på, uanset hvor mange registre, du opretter," siger han til Altinget.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her