Læsetid: 3 min.

Privat sundhedsbehandling boomer

De seneste fem år er omfanget af private sundhedsforsikringer og behandlinger på privat hospitaler vokset kraftigt, viser grundig kortlægning, som A4 har foretaget
Indland
12. november 2007

"Danmarksrekord: 2 millioner medlemmer" står der på plakater rundt om i byen. En dreng på plakaten kommenterer: "Nix! Så store klubhuse findes ikke."

Men så store klubhuse findes faktisk. Sygeforsikringen 'danmark' vokser nemlig støt og har nu over to millioner medlemme, skriver Ugebrevet A4.

Og næste år vil omkring en million danskere ifølge TrygVesta have en privat sundhedsforsikring. Samtidig behandles flere og fle-re patienter på privathospi-taler på det offentliges regning.

Sundhedssystemet undergår i de her år en omvæltning, der bryder markant med den danske model med fri og lige adgang for alle - uanset beskæftigelse og pengepung.

Målt på penge og patienter er det kun gået en vej for privathospitaler og private forsikringer for helbredet: Op og op. Det viser en omfattende kortlægning, som Ugebrevet A4 har foretaget.

Siden regeringen kom til i 2001, har udviklingen set således ud:

-Fire gange så mange danskere har i dag en privat sundhedsforsikring.

-Tre gange så mange skattekroner ender i den private sundhedssektor.

-Over dobbelt så mange patienter bliver behandlet på privathospitaler på det offentliges regning.

Opblomstringen af den private sundhedssektor i Danmark vil fortsætte, hvis man ikke griber ind politisk, vurderer en lang række fagfolk. Men udviklingen deler vandene blandt politikerne.

De borgerlige ser privathospitaler som et sundt supplement til det offentlige sygehusvæsen, mens venstrefløjen kritiserer privatiseringen for at øge uligheden og være spild af skattekroner.

Blandt fagfolk er der frustration over, at udviklingen mod mere amerikanske tilstande - hvor de velstående forsikrer sig til effektiv sund-hedsbehandling, mens de fattige må tage til takke med et nedslidt offentligt system - ikke bliver debatteret langt mere.

Jakob Kjellberg er senior projektleder ved Dansk Sundhedsinstitut. Han siger:

"Sundhedsforsikringerne og det frie sygehusvalg er ikke noget, folk har efterspurgt. De er kommet langsomt snigende, og lige pludseligt er de der. Denne her udvikling med flere private sundhedsløsninger ser ud til at være tiltagende, og derfor bør alle aktivt forholde sig til den. Man bør have valget, om det er et forsikringsdanmark, man ønsker."

VK-regeringen har bevidst banet vejen for den private sundhedssektor. Det er sket som led i en politik, der er ført med lempe for ikke at skræmme velfærdsdanskerne.

Venstres chefideolog beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen har sat ord på fænomenet ved at sige "det, vi har gjort, er at gennemføre liberal politik med små skridt".

At de små skridt har effekt, ses tydeligt i forhold til privathospitalerne. Før regeringen kom til i 2001, måtte de kæmpe for deres eksistens.

Eksempelvis blev Mermaid Clinic i Ebeltoft etableret i 1990, men gik konkurs få år efter. Under den nuværende regering er privathospitalerne derimod blomstret op og har formeret sig. Det oplyser Nis Alstrup, som er formand for Sammenslutningen af Privathospitaler og Privatklinikker i Danmark. Fra sin direktørstol på Es-bjerg Privathospital ser han en strålende fremtid for privathospitalerne.

"Privathospitalerne regner med en stigning på 10-20 procent i antallet af behandlinger. Hvis man medtager de patienter, vi får via private sundhedsforsikringer, kan vi forvente en fremgang på cirka 25 procent," fortæller Nis Alstrup.

Uden om ventelister

Den voldsomme vækst i private sundhedsydelser hænger blandt andet sammen med en hurtig udbredelse af sundhedsforsikringer. For- sikringer som betyder, at folk i job kan få forebyggende eller hurtigere behandling for sygdomme på private klinikker og hospitaler. Antallet af danskere udstyret med en sundhedsforsikring er vokset i lyntympo fra cirka 45.000 i 2001 til nu omkring 720.000.

Udbredelsen hænger tæt sammen med, at et flertal bestående af Venstre, de konservative og Dansk Folkeparti i 2002 begunstigede forsik- ringerne med hensyn til skat. Siden har medarbejdere ikke skullet betale skat af personalegodet, og virksomhederne kan trække præmierne til selskaberne fra som en almindelig driftsudgift.

I forsikringsbranchen får direktørerne julelys i øjnene, når de taler om sundhedsforsikringer som forretningsområde. Eksempelvis spår direktør i TrygVesta koncernen Jens Stener, at antallet af solgte sundhedsforsikringer næste år runder en million.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her