Læsetid: 2 min.

S-borgmester sættes på plads af partiledelsen

Forslag om at forbyde muslimske friskoler får en kold skulder fra Københavns integrationsborgmesters partifæller på Christiansborg. Undervisningsminister Bertel Haarder (V) kalder forslaget 'håbløst og udemokratisk'
28. november 2007

"Den går ikke." Sådan lyder den klare konklusion fra partifællerne til den socialdemokratiske integrationsborgmester i København, Jakob Hougaard, som i går foreslog et forbud mod muslimske friskoler.

"Det kan ganske enkelt ikke lade sig gøre uden at lave diskrimination," siger Socialdemokraternes uddannelsesordfører, Christine Antorini, som dog sagtens forstår borgmesterens bekymring for, at friskolerne kan være et problem for integrationen.

"Men løsningen duer ikke. Nogle af disse skoler viser jo også, at de giver børnene et løft og lyst til at læse videre," siger hun med henvisning til en opgørelse fra København, der viser gode resultater på de muslimske friskoler.

Også den socialdemokratiske gruppeformand, Carsten Hansen, erklærer sig uenig med sin partifælle:

"Hvis man lever op til friskoleloven, som i øvrigt er blevet strammet, skal man ikke forbyde hverken muslimske, kristne eller andre friskoler. Der er jeg uenig med min partifælle," siger Carsten Hansen, der påpeger at Danmark har brug for den mangfoldighed, som skolerne giver.

"Retten til at oprette en friskole er næsten lige så gammel som grundloven, og det er en vigtig del af den danske tradition," siger gruppeformanden.

Også undervisningsminister Bertel Haarder (V) ryster på hovedet af forslaget:

"Det er et fuldstændig håbløst forslag og udemokratisk, for så skal vi lukke alle friskoler, for vi kan jo ikke diskrimininere," siger ministeren.

S kræver nye tilskud

Hos de radikale på Københavns Rådhus er gruppeformand Manu Sareen forbløffet.

"Vi vil selvfølgelig gerne drøfte friskoler ud fra rent faglige kriterier, men det her ligner rendyrket diskrimination. Det vil vi - naturligvis - ikke være med til," siger han.

Socialdemokraterne vil efter nytår fremsætte forslag om et lovpligtigt uvildigt tilsyn med friskolerne, som i dag selv kan udpege deres tilsynsførende. I dag vælger kun 20 procent af friskolerne et kommunalt tilsyn, mens hele 80 procent ikke tyer til offentlig indblanding. Derudover vil partiet forpligte skolerne til at tage et større socialt ansvar ved at reservere pladser til børn med særlige behov.

"Lilleskolerne har det som et erklæret mål at støtte børn med særlige behov, men der er stor forskel friskolerne imellem," siger Christine Antorini, som desuden lægger op til, at skolernes takster skal differentieres efter børnenes behov - jo mere behovskrævende en elev er, desto større skal den offentlige støtte være:

"Det vil også give skolerne incitament til at påtage sig opgaven med de børn, der kræver lidt mere," siger ordføreren.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu