Læsetid: 2 min.

Sindslidende ender på varmestuen

Alvorligt psykisk syge henvises til gaden. Varmestuer og herberger: Vi kan ikke give behandling. Læger erkender problemet
29. november 2007

Manglen på senge på de psykiatriske afdelinger får læger og hjælpeorganisationer til at slå alarm. Alvorligt psykisk syge afvises og ender på gaden, hvor varmestuer og herberger forsøger at samle dem op.

"Over hele landet oplever de psykiatriske skadestuer en stigende tilstrømning. Arbejdsbyrden vokser og vokser, og i den situation kan det være nødvendigt at henvise til varmestuer og herberger," siger overlæge Poul Videbech, der er formand for Dansk Psykiatrisk Selskab.

Han støttes af ledende overlæge Helle Aggernæs på Amager Hospitals psykiatriske afdeling.

Hun siger, at stadig flere hjemløse og misbrugere falder igennem systemet. Det skyldes især, at de ambulante tilbud, der skal erstatte sengepladserne, ikke fuldt ud kan hjælpe psykisk syge med alvorlige sociale problemer som hjemløshed og misbrug.

"Det er vanskeligt at gennemføre en ambulant behandling hos mennesker, der bor i telt eller på en campingplads. Nogle får tilbudt et socialt bosted, men de kan være så syge, at de ikke kan holde ud at være der eller smides ud," siger Helle Aggernæs og peger på, at de både kan være til fare for sig selv og andre.

"Nogle styres af stemmer, som kan gøre dem voldelige og aggressive. Andre får ikke noget mad, fryser og dør før tiden," siger Helle Aggernæs.

I Kirkens Korshær siger korshærspræst Bjarne Lenau Henriksen, at sindslidende med psykoser i udbrud kræver så meget opmærksomhed fra personalet, at det går ud over andre brugere.

"Problemet accelerer og sætter efterhånden meget præg på vores hverdag. Vi kunne ikke finde på at afvise dem, men vi kan se, at de har brug for mere end den medmenneskelighed, som vi kan byde på," siger Bjarne Lenau Henriksen.

"Det er mennesker med nogle meget alvorlige psykiske lidelser. Psykotiske med høre- og synshallucinationer, som kan gøre dem aggressive og svære at berolige. Det er mennesker, som har brug for medicin og en længerevarende indlæggelse," siger han.

Han har flere gange fået bekræftet, at de psykiatriske afdelinger direkte gør opmærksom på herberger og varmestuer.

"Det er tragisk, at trafikken mellem varmestuer og det psykiatriske system går den forkerte vej. For når vi må opgive, kan vi jo ikke henvise den anden vej, for der har den nødstedte allerede forsøgt sig," siger Bjarne Lenau Henriksen. Han får støtte fra Robert Olsen, der er forstander på Mændenes Hjem i København.

"Vi oplever, at de kommer direkte fra hospitalerne, hvor de bliver udskrevet uden at være ordentlig færdigbehandlet, og uden at den fornødne sociale og behandlingsmæssige opfølgning er sat i værk," lyder det fra forstanderen, der raser over, at Region Hovedstaden næste år nedlægger yderligere psykiatriske sengepladser.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

Ja, det er er ærgerligt i et samfund med højkonjunktur.

Det gør det heller ikke bedre, for folk med ubehandlet psykiske problemer, at på den ene side, så kan de være svære at nå for behandlingssystemet, og på den anden side bor de under usunde/ belastende ( ikke sundhedsfremmede som Aaron Antonovsky ville påpege) forhold, fx i telte, anonyme i storbyerne eller i campingvogn o. lign.

For det andet er det ikke let, at det svært, at få hjælp i de stærk individualiserede liberale samfund, hvor ” enhver er sin egen lykkesmed”. Dermed bliver problemet et individuelt problem, og der er et skældsord at sige: ” det er samfundets skyld” – som TV2 synger.

Yderligere uden for sundhedssystemet, så har vi et socialt system, som gennemgår en gennemgribende liberalisering, så der opstår flere ting, som individet selv skal sørger for sig selv i forholds til, fx søge om relevant hjælp, deltage i forskellige tilbud/ behandling og møde op på bestemte steder til bestemte tider osv……hvis det ikke sker, så er der sanktioner, fx i form af reduktion i ydelserne mv.

Derudover kan det være endnu vanskeligere at behandle svært belastede grupper, som har flere problemer, fx psykisk sygdom, forskellige former for misbrug og andre sociale problemer mv.

Ellers er der også en række problemer, fx fattigdom, stempling, normalisering, arbejdsløse, uden uddannelse, livsmønstre, ikke-selvhjulpne, straffet, miljø/ sociale netværk, etnicitet, negativ social arv, umyndiggjort, afvigende adfærd, social eksklusion/ marginalisering mv.

Derudover, så er det også mest de raske med mest individuel energi, som har overskuddet til at skrive læserbreve, møde op på borgerrepræsentantsmøder eller organiserer sig i foreninger mv.

Hvis vi havde et samfund, som prioriterede anderledes, fx så Aaron Antonovskys sundhedsfremme, som vigtigere end, fx skattestop/-lettelser til de raske med overskud til selvforsørgelse. Det er al sammen et spørgsmål om prioritering. Og til liberale som kynisk kalkulerende tænker, kan det overhovedet betale sig med sundhedsfremme, det er svært at vide, når vi ikke giver sundhed en chance for hele befolkningen.
Derudover, så er udgør gruppen ikke en politisk magtfaktor (samlet set), som stemmer til de demokratiske valg – det er svær for postbudet at nå frem til telte og campingvogne mv.

Derfor er det strategisk, at tilstræbe tilfredsstillelse af de store grupper, fx lønmodtager, børnefamilier, ældre og boligejer mv. Her er magten. Dvs. at beskatte middelklassen, og omfordele pengene i stor stil tilbage til middelklassen.

Forestil jer hvad der ville ske med de store partier, hvis de gik ud og sagde op med skatten, til finansiering af større kontanthjælp ligegyldig etnicitet, større folke– og førtidspension, højere syge- og arbejdsløshedsdagpenge, fri tandpleje til folket, fri psykolog/ psykiatri til folket, højere revalideringsydelse, mere i løn til fleks jobberne, fri uddannelse, fri internetforbindelse, og væk med hele det liberale kontrolsystem erstattet med mere socialistisk offentlig service etc.

Kortsagt afbureaukratisering hvor pengene flyttes væk fra ” papirnusseriet” indført af nuværende regering til, at bruge pengene direkte på, fx vores syge borger mv.

Det er ufatteligt at man nedlægger sengepladser på det psykiatriske område, når patienterne på disse afdelinger i forvejen ligger på gangene og i fleremands stuer. Det er ufatteligt at der i et rigt overflodssamfund som Danmark ikke gives en anstændig behandling til mennesker med alvorlig psykisk lidelse, hvilket er det mest tabubelagte område i samfundet. Det har vist sig at med en ordentlig behandling og medicin kan en stor del af disse mennesker faktisk få et rimeligt liv, men det tager lang tid, nogle har faktisk brug for flere års indlæggelse og rehabilitering. Det næste bliver vel at fængslerne fyldes med psykisk syge, ligesom i det folkekære USSA.

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

Mc2 skrev:

” Det næste bliver vel at fængslerne fyldes med psykisk syge, ligesom i det folkekære USSA.”

Jeg mener, at det er en gammel nyhed, at vi bruger fængslerne som surrogat eller opbevaringssted for psykiatriske hospitaler.

http://avisen.dk/psykisk-syge-parkeres-faengslerne-090907.aspx

Den nye ” trend” syntes, at være Politiet i stedet for at fængsle de psykiske syge, så er de i gang med at skyde dem.

http://nyhederne-dyn.tv2.dk/article.php/id-9464471.html

Man kan sige, at der finde forskellige måder, at løse sine problemer på i forskellige samfundstyper.

Nu støtter syvstemmes folk jo altid hinanden når det handler om tilføre psykiatrien flere penge og få flere kunder ind under psykiatrien beskyttende og kvælende vinger.

I stedet for skabe ordentlige forhold for mennesker så de undgår udstødelse af samfundet og ender i ensomhed og skaber deres sociale kontakter igennem øl hash eller andre stoffer.

Der bliver igen og igen fremført at der nedlagt omkring 8000 senge pladser på de psykiatriske hospitaler som også er rigtigt, men det man ikke nævner er der i samme tidsrum fra 1980 til i dag er kommet mange flere institutions pladser samt bo fælles skaber hvor psykiatriske patienter bor.

Samt vil man heler ikke erkende problemet med, at man helst ikke vil have psykiske syge med misbrugs problemer på de åbne psykiatriske afdelinger, og derfor bliver de udstødt eller bortvist og for nogle ender det med en behandlings dom.

Men ellers går jeg ind for en forhøjelse af bistandshjælpen og statshjælpen til flygtningen og gratis tandlæge behandling og forsat tilskud til medicin.

Men jeg går ikke ind for vi der får pension skal have flere penge imellem hænderne af den årsag at alt for mange bruger pengene på stoffer og øl og det er sku ikke udviklende, når man får et for stort forbrug.

Jeg forslog tilbage i 1992 i forbindelse med jeg lavede et tema nummer om hjemløse at vores pensioner skulle nedsættes med 1 % og penge skulle gå direkte i fond til afhjælpning af hjemløse problemet og de udstødte hjemløse skulle, selv komme med ideerne til hvordan de penge bedst muligt kunne bruges til bogligere og områder de ønskede at bo i.

Men nu er det ved at være Jul og hver år til juletid er problemet de boligløse og hjemmeløse jo oppe at vende i medierne og så glemmer vi dem igen hvis det da ikke lige er en psykiske syg der handlet meningsløst på grund af hans/hendes lidelses fulde tilstand. Men alle de ensomme og stille og tavse bliver der talt så meget om.

Men ellers så jeg gerne en demokratisering af vores behandlings system, med et kammer under vores folketing med det direkte ansvar for hvordan man bedst hjælper mennesker, der har det svært i tilværelsen.

Men end til da kan de lære meget af inden for behandlings systemet, man lære ikke at spille fodbold ved at snakke om det , men ved at spille det, og så kommer erkendelsen om spillet bagefter og ikke omvendt.

Mvh.