Læsetid: 2 min.

Socialdemokraterne truer med at opsige forlig om Østaftalen

Venstres arbejdsmarkedsordførers flirt med at forbyde fagforeningernes ret til konflikter og blokader får Socialdemokraterne til at true med at trække sig ud af forlig om Østaftalen
Kristelig Fagbevægelse demonstrerer sammen med medarbejdere fra det konfliktramte Nørrebro Bryghus mod 3F. Det fik 3F til at klæde sig ud i julemandskostumer og dele julegaver ud. Som en reaktion på at 3F insisterer på retten til at blokere Nørrebro Bryghus, vil Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, åbne for at forbyde konfliktretten

Kristelig Fagbevægelse demonstrerer sammen med medarbejdere fra det konfliktramte Nørrebro Bryghus mod 3F. Det fik 3F til at klæde sig ud i julemandskostumer og dele julegaver ud. Som en reaktion på at 3F insisterer på retten til at blokere Nørrebro Bryghus, vil Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, åbne for at forbyde konfliktretten

Indland
29. november 2007

Det brede forlig bag aftalen om polske håndværkeres adgang til det danske arbejdsmarked hænger i en tynd tråd.

Socialdemokraterne kræver nemlig nu al lovgivning omkring lempelser i Østaftalen sat i bero og truer med helt at forlade forligskredsen bag aftalen.

Den skarpe reaktion fra Socialdemokraterne kommer i kølvandet på, at Venstres arbejdsmarkedsordfører, Jens Vibjerg, i går her i avisen åbnede op for at forbyde konfliktretten - altså en fagforenings ret til at lave blokader mod virksomheder som del af den faglige kamp.

"Jens Vibjergs udtalelser er slet ikke acceptable. De fjerner jo fuldstændigt grundlaget for Østaftalen," siger Socialdemokraternes arbejdsmarkedsordfører, Thomas Adelskov.

Vibjergs udmelding kom som en reaktion på, at 3F insisterer på retten til blokere Nørrebros Bryghus, der har indgået overenskomst med Kristelig Fagbevægelse, som er ringere end 3F-overenskomsten.

Det er en sag, der i øjeblikket behandles i Arbejdsretten.

Jens Vibjergs udtalelser fik i går Thomas Adelskov til at sende et brev til hans partifælle, beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen, hvor han kræver den aktuelle lovgivning om lempelser af Østaftalen sat i bero.

Hjort undsiger ordfører

Til nytår er det ellers meningen, at danske virksomheder skal have mulighed for at ansætte de østeuropæere, som de har brug for, så længe de er dækket af en overenskomst.

"Men forudsætningen for, at den model kan fungere, er jo, at den danske fagbevægelse kan lave konflikter og blokader, hvis der kommer polakker til Danmark for at arbejde på polske overenskomster til 30-40 kroner i timen," siger Thomas Adelskov.

Han kræver, at der hurtigst muligt bliver arrangeret et møde i forligskredsen.

"Vi skal have indkaldt partierne til et møde for at få genbekræftet de aftaler, som vi har om Østaftalen. Ellers må regeringen jo se, om de kan få et flertal med Dansk Folkeparti om at åbne yderligere op for udenlandsk arbejdskraft. Men det tror jeg, at den får meget svært ved," siger den socialdemokratiske ordfører.

Men spørgsmålet er, om det behøver at komme så vidt. I hvert fald undsiger beskæftigelsesminister Claus Hjort Frederiksen (V) sin ordfører:

"Der er ingen grund til at afbryde samarbejdet med at få lempet Østaftalen. For regeringen har ingen planer om at ændre i konfliktretten," siger Claus Hjort Frederiksen.

Ud over regeringspartierne er Socialdemokraterne, SF og de radikale med i forliget bag Østaftalen, der blev indgået i 2003, og som udløber i 2009.

Aftalen kom i stand for at undgå, at Danmark bliver oversvømmet af arbejdere fra Polen, Litauen og andre østeuropæiske lande, der kom med i EU i 2004. Her er lønnen langt lavere end i Danmark, og fagbevægelsen frygter, at det kan føre til løndumpning og ødelægge den danske model, hvor overenskomster regulerer arbejdsmarkedet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her