Læsetid: 3 min.

'Hvor har du det med størrelsen fra, Naser?'

På statusmøde efter valget gjorde partilederne sig morsomme
Ved gårsdagens møde i Publicistklubben var det Villy Søvndals placering at holde afstand mellem stridende partiledere, ikke bare mellem Pia Kjærsgaard og Naser Khader, men også mellem Pia Kjærsgaard og de konservatives Bendt Bendtsen

Ved gårsdagens møde i Publicistklubben var det Villy Søvndals placering at holde afstand mellem stridende partiledere, ikke bare mellem Pia Kjærsgaard og Naser Khader, men også mellem Pia Kjærsgaard og de konservatives Bendt Bendtsen

Indland
15. november 2007

Hvad ender alt kævlet så med? Smørrebrød! Hvor dansk kan det blive. Ved sin traditionsrige dagen derpå-sammenkomst har Publicistklubben bænket alle partiernes ledere omkring et veldækket frokostbord.

Den forblivende statsminister Anders Fogh Rasmussen og Enhedslistens Frank Aaen udveksler elskværdigheder over bordet. Naser Khader får en krammer af Ekstra Bladets Pedro. Kristendemokraternes Bodil Kornbek har iført sig tapper sørgmodighed. Pia Kjærsgaard sidder tavs og lader sine store brilleøjne patruljere bordet rundt.

Da politikerne rykker over og sætter sig som panel, lægger Fogh for:

"Jeg havde en god aften i går. Og i dag har jeg fået meddelelse fra Pia Kjærsgaard om, at hun gerne ser, at regeringen fortsætter under min ledelse. Jeg har haft en samtale med folketingsmedlem Edmund Joensen fra Sambandspartiet, der også gerne ser en fortsættelse af regeringen."

Dermed mener Fogh at have talt til 90 mandater bag sin regering: "Det har jeg så meddelt dronningen - og også meddelt hende, at jeg ikke finder grundlag for at ulejlige hende yderligere."

Særligt rettet til Villy Søvndal siger Fogh:

"Jeg forstår, at du har solgt din Rover for, hvad jeg vil kalde en spotpris. At du ikke kunne få mere for den, viser, at der er en del, der kun med tøven kaster sig ud i at købe en brugt bil af den mand."

S søger lyspunkter

Helle Thorning-Schmidt gør sin status således:

"Jeg har prøvet at finde nogle lyspunkter. Og jeg har fæstnet mig ved, at der ved valget i går var 15.000 flere, der stemte på Socialdemokraterne end i 2005. Vi ville godt have haft en uges mere valgkamp - selv om det kan være svært at tro, sådan som vi ser ud i dag."

Pia Kjærsgaard er i hopla:

"Dansk Folkeparti fik et godt valg. Det er der mange, der har sagt til mig - med større eller mindre entusiasme. Jeg lagde mærke til, at Villy Søvndal ikke spiste sin bøf ved frokosten i dag. Der er nogle, der lider af forstoppelse - med så mange kameler som de har slugt i valgkampen."

Derpå kigger Kjærsgaard over brillen og ned på Ny Alliances formand og siger:

"Der er forskel på at have 25 mandater og på at have fem - og tillykke med dem, Naser Khader."

Villy Søvndal konstaterer, at han i panelet er sat imellem Kjærsgaard og Khader:

"Det er nødvendigt med hærdebrede mænd mellem de to for at holde dem fra at ryge i totterne."

Bendt Bendtsen siger:

"Helle Thorning-Schmidt sagde, at befolkningen skulle vælge mellem velfærd og skattelettelser. Det har den nu gjort, Helle."

Bendtsen tilføjer skyndsomt: "Fra vores side lægger vi op til et bredt samarbejde."

Bendtsen ser ud, som om han oprigtigt ønsker sig nogle flere partnere end Fogh og Kjærsgaard.

De radikales Vestager fastslår: "Vi havde en god valgkamp og et dårligt valg."

Størrelsen

Til Naser Khader siger ordstyrer Lone Kühlmann: "Du fik jo kun fem mandater, Naser."

Khader svarer med gravrøst: "Det er ikke størrelsen, det kommer an på."

Kühlmann svarer ham leende: "Det ved jeg ikke, hvad du bygger på."

Khader beklager sig:

"I valgkampen blev vi faldet i ryggen af dem, vi troede, var vores venner."

Blandt de svigefulde nævner Khader Bendt Bendtsen, men ser ud, som om han kan komme i tanker om flere. Fra salen bliver Khader spurgt, om han er glad for, at Lars Kolind ikke kom i Folketinget.

Khader svarer: "Hvis vi havde fået seks mandater, var Kolind blevet medlem af vores gruppe, og han ville have været en gevinst."

Khader vil gå videre med at lovprise Kolind, men bliver grebet af et grineanfald så inderligt, at det trækker Kühlmann - og derpå salen - med i latteren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her