Baggrund
Læsetid: 4 min.

'En super-original'

Mogens Camre kan ikke lide islam. Til gengæld elsker han kvinder. Den kontroversielle DF'er er beregnende, uregerlig og nedladende, men også et venligt menneske, lyder skudsmålene
Indland
17. november 2007
Mogens Camre beskrives som alt lige fra et venligt menneske til nedladende. Det eneste iaggtagere synes enige om er, at han er ganske uberegnelig.

Mogens Camre beskrives som alt lige fra et venligt menneske til nedladende. Det eneste iaggtagere synes enige om er, at han er ganske uberegnelig.

Lars Skaaning

"Mogens Camre er en af de største klovne, vi har set i Danmark her i nyere tid." Læserne rasede ud på Ekstra Bladets debatsider, efter at Mogens Camre endnu engang havde sat pressen på den anden ende med sin beslutning om ikke at indtage den plads i Folketinget, som vælgerne havde tildelt ham.

Meget kan man sige om den 71-årige forhenværende socialdemokrat, men ubegavet er han langt fra. I 1967 blev han cand.polit med årets højeste gennemsnit, og både venner og fjender anerkender hans intellekt.

"Han er knusende dygtig på det økonomiske område og skør, når det kommer til flygtninge," siger den forhenværende S-partifælle Freddy Blak, der med eget udsagn har haft et 'eventyrlig godt samarbejde' med Camre i EU's budgetkontroludvalg, til trods for at de politisk set ligger endog meget langt fra hinanden.

Men denne uges beslutning om at droppe Folketinget til fordel for en fortsat karriere i Europa-Parlamentet er langt fra den største overraskelse, Morgens Camre har budt på. Ud over adskillige angreb på islam og muslimer, sikrede den kontroversielle skikkelse sig i 1971 tilnavnet 'Pistol-Camre.'

Vild og uregerlig

Mogens Camre, der voksede op under besættelsen, kastede sig i ind i kampen for det græske demokrati. Efter et besøg i Oslo hos vennen og eksil-politikeren, Andreas Papandreou, valgte den unge socialdemokrat at transportere den græske modstandsleders pistol samt otte skarpe skud hjem fra Norge. Papandreou skulle til Tyskland, og der ville myndighederne ikke tillade, at han bar våben. Planen var efter signede, at Camre skulle deponere våbnet hos politiet i Danmark, men da han sammen med sin gravide kone Marianne ankom til lufthavnen, var man i færd med at gennemføre en narkorazzia. Efter en nødløgn om, at det græske våben var en luftpistol måtte Camre tilstå. Han fik en bøde på 1.000 kr. for ikke at have informeret flypersonalet om, at han var bevæbnet - nogen tippede pressen, og Mogens fik sit tilnavn.

Tre år tidligere var han blevet valgt til Folketinget, hvor han hurtigt blev en af Jens Otto Krags protegéer, og en lys ministerfremtid anedes forude. Men da det kom til stykket, turde Anker Jørgensen ikke løbe an med den uforudsigelige Camre. Og da Mogens Camre i 1999 forlod S til fordel for DF, var Anker Jørgensen ikke overrasket:

"Han er både vild og uregerlig," sagde den tidligere statsminister til Berlingske Tidende.

Et andet eksempel på Camres evne til at tænke anderledes skulle i slutningen af 80'erne koste ham opbakningen fra kredsen i Valby. Ved valget i 1988 røg Camre ud af Folketinget efter tyve år. Men det slog ikke socialdemokraten ud; han lånte fem mio. kr., købte og solgte obligationer, hvorved han tjente 50.000 kr. til en ny valgkamp. Det trick var så usocialdemokratisk, mente kredsbestyrelsen, og Camre var færdig som kandidat.

Derpå gik turen tilbage til Finansministeriet, hvor Camre havde været ansat som ung økonom.

Kussetyven

Efter nogle år besluttede daværende finansminister Mogens Lykketoft i 1995, at den kvalificerede partifælle skulle have opgaven som budget-råd ved Danmarks EU-repræsentation. Sideløbende skrev Camre bogen 'Danmark ved en korsvej', hvor han agiterede for en langt mere stram udlændingepolitik. I 1998 blev han kontaktet af Pia Kjærsgaard, som opfordrede Camre til et politisk comeback, og året efter blev han valgt til EU-parlamentet for DF.

Af Freddy Blak, der har kendt Mogens Camre gennem knap 20 år, betegnes partiskiftet som "et smart træk", der sikrede pressens opmærksomhed. Blak bryder sig ikke spor om Camres fremmedfjendske retorik, men han afviser, at Camre er racist.

"Han er beregnende og bruger retorikken til at få pressens opmærksomhed. Han ved nøjagtig, hvor langt han kan gå uden at få en injuriesag på nakken," siger Blak, der betegner Camre som "en superoriginal" - og - "en kussetyv."

"Han har et gen, der gør, at han kan få de smukkeste kvinder, til trods for at han er jordens grimmeste mand," siger den forhenværende EU-kollega.

Mogens Camre har været gift tre gange og har derudover boet sammen med en række kvinder. Og hans begejstring for damerne er ikke til at tage fejl af:

"Kvinden er jo fra naturens hånd er mere færdigt produkt," konstaterede Camre i et interview med Politiken for et par år siden.

Hjælpsomheden selv

I de sidste tretten år har Mogens Camre levet sammen med den 38 år yngre Lene Camre, som i år gjorde ham til far for syvende gang.

Huset i Bagsværd har han selv bygget. Der er to garager med plads til Camres store lidenskab: smukke gamle biler, som han selv restaurerer.

I samtlige portrætinterview beskrives han af journalisterne som venlig - meget venlig, og forhenværende formand for Folketinget Erling Olsen (S) har betegnet ham som "hjælpsomheden selv."

SF's Margrethe Auken medgiver, at Camre er et både sødt og hjælpsomt menneske, men han er også belærende og nedladende:

"Og så stemmer han med de rædselsfulde. Han er ekstrem i sine holdninger," siger EU-parlamentarikeren.

Mogens Camre er flere gange blevet politianmeldt for racistiske udtalelser, således også efter en tv-udsendelse, hvor han om indvandrere sagde, at de er:

"Højkriminelle, kører i alt for store biler, går i for dyrt tøj, og deres fede koner føder en vrimmel af børn."

I 2003 afviste Europa-Parlamentet at ophæve Camres immunitet, hvorfor han ikke kan dømmes for udtalelser om, at "alle vestens lande er infiltreret af muslimerne, der taler pænt til os, mens de venter på, at de er nok til at slå os ihjel." Og Camres fravalg af Christiansborg betyder, at Dansk Folkepartis folketingsgruppe nu er sluppet for manden, der i valgkampen nåede at beskylde Naser Khader for at bruge "sædvanlig arabisk tæppehandlerlogik".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Er ikke enig i hr. Camre med alt han siger.
Men synes han forstår at bruge sproget ganske effiktivt, og kan KUN give flere ret i at han er UTROLIG HJÆLPSOM.
(har hilst på hr. Camre et par gange)