Læsetid: 2 min.

Udenlandske studerende løfter britisk økonomi

Storbritannien høster store akademiske, kulturelle og sociale fordele af landets massive tilstrømning af inter-nationale studerende, der til dels er et resultat af en målrettet hverve-kampagne fra de britiske universiteters side
Indland
23. november 2007

Med et optag på hele 157.000 oversøiske studerende satte de britiske universiteter og colleges ny rekord sidste år. Og den store tilstrømning har særdeles gavnlige følgevirkninger for britisk økonomi. Ifølge tal offentliggjort af Home Office, det britiske indenrigsministerium, gav de internationale studerende denne et løft på næsten 8,5 mia. pund sterling (90 mia. kr.) i 2006.

Over 25 procent af de udlændinge, der får opholdstilladelse i Storbritannien er studerende - for fem år siden var tallet 20 procent. Bag stigningen ligger en målrettet indsats, hvor britiske højere læreanstalter har bestræbt sig på at markedsføre sig selv i udlandet og derved øge deres indtjening.

Dette har ført til en hård konkurrence om at sælge studiepladser til udlændinge, men dog på baggrund af, at britiske universiteter generelt har fået stadig større søgning. Efterspørgslen drives også frem af gode skudsmål på internationale universitetsranglister og af det stadig stigende antal engelsktalende verden over.

Siden 1998 er antallet af udenlandske studerende fordoblet - dengang ankom 77.000. Sidste års stigning lå i forhold til 2005 på 18.000

Nye regler

Hver udenlandsk studerende anslås at tilføre britisk økonomi gennemsnitligt 15.000 pund sterling (160.000 kr.), når vedkommende betaler studieafgifter og leveomkostninger. Nu advarer bekymrede røster imidlertid imod, at indkomsstrømmen risikerer at aftage, når der til næste år indføres nye regler for studentervisa.

Kina er langt den vigtigste kilde til udenlandske studerende - herfra var der i studieåret 2005/2006 kommet 52.000 unge kinesere for at studere i Storbritannien. De næststørste grupper er inderne med 16.000 og amerikanerne med 14.000.

Erhvervs- og administrationsstudier var de mest populære studiegrene blandt de udenlandske studerende, efterfulgt af ingeniørvidenskaber og teknologi.

University College i London tiltrak de fleste oversøiske studerende med næsten 27.000 immatrikulerede, mens London School of Economics lå højest på listen over universiteter med højest andel af udenlandske studerende på overbygningsniveau - hele 64 procent af LSE's studerende var udlændinge.

Attraktivt studiemiljø

En talsmand for de britiske universiteters fællesorganisation, Universities UK, glæder sig over det stigende antal studerende og akademikere, der vælger at arbejde og studere i Storbritannien.

Han udtaler: "Ud over deres økonomiske værdi for Storbritannien gavner de internationale studerende det britiske samfund på andre måder, akademisk, kulturelt og socialt. Det er derfor afgørende for vores universiteter og økonomi, at Storbritannien fortsat kan tilbyde et imødekommende og attraktivt studiemiljø for internationale studerende og akademikere."

Til sammenligning forlod 19.000 briter Storbritannien sidste år for at læse i udlandet - et tal, der har ligget stabilt på dette niveau igennem hele det seneste årti.

© The Independent og Information

Oversat af Niels Ivar Larsen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her