Læsetid: 2 min.

Ulovligt at trække speciale tilbage

Det var juridisk uholdbart, da Københavns Universitet – efter pres fra DR – bad Mille Buch-Andersen om at trække sit speciale tilbage. Når et speciale er afleveret, skal det bedømmes, lyder det
Indland
12. november 2007

Sagen om Mille Buch-Andersens DR-kritiske speciale fra Københavns Universitet har taget en ny drejning. Det viser sig nemlig, at man slet ikke kan trække et speciale tilbage, når det først er afleveret. Det var ellers præcis, hvad den sociologistuderendes vejleder og institutleder pressede Buch-Andersen til at gøre, efter at DR havde truet med at afbryde alt fremtidigt samarbejde med KU. I Videnskabsministeriets eksamensbekendtgørelse paragraf 9, hedder det nemlig, at: "Når en prøve er begyndt, skal der gives en bedømmelse, medmindre prøven afbrydes på grund af bortvisning eller på grund af sygdom, som berettiger til sygeeksamen."

Og ifølge Chefkonsulent i Universitets- og Bygningsstyrelsen, Gertie Lund, er prøven begyndt i det øjeblik specialet er afleveret:

"I relation til kandidatspecialet anses prøven for begyndt, når specialet er indleveret til bedømmelse ved universitetet. Herefter kan universitetet ikke undlade at foretage en bedømmelse, ligesom den studerende ikke kan trække sit speciale tilbage, medmindre der er tale om eksamenssnyd eller lignende forhold," skriver hun i en mail.

Ikke hos os

På landets øvrige universiteter er man heller ikke i tvivl om, hvordan reglerne skal fortolkes:

"Når man har afleveret, så har man afleveret. Og så kan man ikke bare komme og sige 'jeg er lige kommet i tanke om noget, jeg vil ændre,'" siger Annette Lund, der er jurist i Studieforvaltningen på Aarhus Universitet. Samme melding kommer fra Aalborg Universitet:

"Hos os mener vi, at prøven begynder, når man har afleveret sit speciale. Jeg har prøvet at studerende har fundet fejl og derfor har spurgt, om de måtte rette dem. Men der er svaret 'nej - den er afleveret'," siger specialkonsulent Anne-Mette Schirmer Nielsen. Heller ikke på Syddansk Universitet kan de studerende trække deres specialer tilbage:

"På SDU fortolker vi bekendtgørelsens paragraf 9 således, at den også gælder for specialer, som er indleveret til bedømmelse. Her kan man kun trække specialet tilbage på de i paragraf 9 nævnte måder - ikke fordi man vil ændre i indhold, tekstudformning eller lignende," skriver Jørgen Schou, der er kontorchef i Ledelsessekretariatet.

Både Videnskabsministeriet og de øvrige universiteter mener altså, at det er ulovligt at lade en studerende trække sit speciale med mindre der er tale om sygdom eller bortvisning. På Københavns Universitet ønsker dekan Troels Østergaard Sørensen ikke at kommentere sagen: "Jeg har ikke nogen kommentarer til det?"

- Jeg har ellers fået at vide, at du er den eneste, der kan kommentere sagen?

"Ja, og jeg har ikke nogen kommentarer til det. Jeg er optaget," siger Troels Østergaard Sørensen og smækker røret på. Mille Buch-Andersen har anket sin klage over specialeforløbet til rektor Ralf Hemmingsen. I klagen lægger hun netop vægt på det juridisk holdbare i, at hun blev presset til at trække sit speciale tilbage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her