Nyhed
Læsetid: 3 min.

V-ordfører: Dansk Folkeparti er uansvarlig

Venstre retter nu et skarpt angreb mod Dansk Folkeparti, som sammen med oppositionen anklages for uansvarlighed i forbindelse med debatten om de offentlige lønninger. Støttepartiet vender kritikken tilbage mod regeringen
Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard var i sidste uge på besøg hos LO-formand Harald Børsting. Trods kritik fra Venstres finansordfører, Peter Christensen, fastholder Thulesen Dahl, at et evt. lønløft for de offentligt ansatte først og fremmest skal komme de lavestlønnede til gode.

Kristian Thulesen Dahl og Pia Kjærsgaard var i sidste uge på besøg hos LO-formand Harald Børsting. Trods kritik fra Venstres finansordfører, Peter Christensen, fastholder Thulesen Dahl, at et evt. lønløft for de offentligt ansatte først og fremmest skal komme de lavestlønnede til gode.

Jens Dige

Indland
27. november 2007

Dansk Folkepartis trusler om at gå sammen med oppositionen for at sikre bedre løn til de offentligt ansatte får nu Venstre til at rette et skarpt angreb på støttepartiet. Finansordfører Peter Christensen (V) kalder kravet om en lønpulje for decideret uansvarligt:

"Det er ærgerligt, hvis der skulle tegne sig en situation, hvor uansvarlige politikere skal presse en ansvarlig fagbevægelse," siger han med slet skjult adresse til Dansk Folkpartis (DF) nuværende mærkesag nummer et: en øremærket check til de lavestlønnede.

Men kritikken fra Venstre får ikke DF's finansordfører, Kristian Thuelsen Dahl, til at ryste på hånden. Han sender tværtimod bolden tilbage til det store regeringsparti:

"Det er uansvarligt ikke at foretage sig noget i den situation, vi står i. Vi får en stadig større mangel på arbejdskraft i nogle af de centrale dele af velfærdssamfundet. Man kan vælge at sidde på hænderne og vente på, at problemerne tårner sig op eller udvise rettidig omhu," siger han.

Foreløbig afviser VK-regeringen at blande sig i lønspørgsmålet, men Kristian Thuelsen Dahl forventer alligevel, at der kan findes en løsning inden jul. Han opfordrer regeringen til straks efter åbningsdebatten på torsdag at indbyde til de varslede forhandlinger om kvalitetsreformen, og her vil DF sammen med Socialdemokraterne lægge pres på for at sikre lønpuljen på 50 mia. kr.

LO: Vis solidaritet

Ifølge Kristian Thulesen Dahl skal pengene kun udmøntes, hvis man kan sikre, at de lavestlønnede inden for plejesektoren samlet set tilgodeses i overenskomsterne, og at en storkonflikt kan undgås.

"LO har jo selv været inde på, at man skal udvise solidaritet og tilgodese de lavestlønnede," understreger DF's finansordfører med henvisning til LO-formand Harald Børsting, der har betonet, at alle offentligt ansatte skal have bedre aflønning "med vægt på en solidarisk prioritering af de lavtlønnede, som ikke mindst findes inden for de typiske kvindefag."

Men hos forhandlingsforbundet for Kommunale Tjenestemænd og Overenskomstansatte, KTO, opfordrer formand Anders Bondo Christensen politikerne til at undgå enhver form for øremærkning, hvis en konflikt skal undgås: "Jo færre bindinger, desto større chance er der for et overenskomstresultat, som alle grupper kan se sig selv i," siger han.

Samme melding kommer fra Statsmændenes Centralorganisation, der i sidste uge sendte et åbent brev til Folketingets politiske partier, hvori formand Peter Ibsen advarer om, at blot det at lege med tanken om at give lønløft til særlige grupper vil lægge gift ud for de frie forhandlinger.

Venstres finansordfører, Peter Christensen, fastholder, at regeringen opfatter ønsket om en lønpulje som utidig indblanding i forbindelse med de forestående overenskomster.

"Desuden er debatten om det offentlige arbejdsmarked ikke entydig," siger han med henvisning til den analyse, Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har foretaget for dagbladet Børsen.

DF afviser ny lønanalyse

På baggrund af tal fra Danmarks Statistik mener DA at kunne begrave myten om, at de offentlige lønninger halter bagefter de private.

Eksempelvis tjener offentligt ansatte pædagogmedhjælpere og hjemmehjælpere stort set det samme som privatansatte fabriksarbejdere og rengøringsassistenter - nemlig 160-165 kroner i timen, når alt bortset fra genetillæg regnes med.

"Det er helt afgørende, at der kommer noget sandhed ind i de påstande, der flyver rundt i luften om lønnen i den offentlige sektor," siger DA-direktør Jørn Neergaard til Børsen.

Men den udlægning vækker kun hovedrysten hos Kristian Thulsensen Dahl.

"Det er som at sammenligne pærer og æbler. Dels er lønstrukturen i det private helt anderledes og baseret på udbud og efterspørgsel, dels er der stor lønforskel på ansatte i plejesektoren i henholdsvis det offentlige og det private, selv om indholdet af arbejdet er det samme," siger finansordføreren og tilføjer:

"I Vejle mangler vi 70 medarbejdere inden for plejesektoren, og der kan jeg ikke stå med en statisk fra DA og sige, at der ikke er et problem."

Trods regeringens modvilje mod en ekstra pulje til offentlige lønninger forventer flere kilder på Christiansborg, at VK vil barsle med et udspil, der skal gøre det alternative flertal overflødigt.

Det var i går ikke muligt at få en kommentar fra finansminister Lars Løkke Rasmussen (V).

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Venstre og konservative er lidt diffuse.

Det alternative flertal, som har vist sig i forbindelse med debatten om lønstigninger i det offentlige, kan også bruges på andre området. "Vi vil ikke tages for givet," lyder det fra DF, der er klar til at samarbejde med venstrefløjen. "

VKO samarbejdet har siden 2001 været som en musketer ed.

Een for alle - og alle for en.

VK regeringen er blevet båret igennem, selv når Thor Pedersen ikke rigtig kunne huske, hvor han selv boede.

En efter en blev en række ministre båret igennem. Dertil fik vi de største ændringer af det danske samfund i umindelige tider.

Dene eneste minister, som DF fældede var Lars Barfoed, hvis sjuskeri med Fødevarerministeriet kostede så dyrt for sagesløse forbrugere og deres familier. K evnede ikke at se, at der var et problem - så derfor reagerede DF med den eneste anstændige reaktion - og fjernede ministeren.

I valgkampen var det reelt set kun DF som fastholdt VKO´s politik med skattestop og den stramme indvandringspolitik. VK var selv på vild flugt under truslen fra Khaderstrofen.

DF har været 100% loyal overfor VK.

Efter valget har Fogh tilkendegivet at VK ønsker et mere åbent "ægteskab" for fremtiden.

Det er da fair, set fra min side.

Hvis han ønsker flere alliancepartnere end bare den eneste trofaste, er det da i orden i det danske folkestyre.

Men så kan han vel ikke forvente at DF sidder alene hjemme, som den trofaste hustru, som lejlighedsvis byder VK velkommen tilbage, når Verden går VK imod.

Efter hvile og en god gang hønskekødssuppe - ikke halalslagtet - kan VK så styrket begive sig ud i Verden igen og danse tango med Helle, Margrethe og Naser.

Men sådan fungerer et "åbent ægteskab" ikke i dagens Danmark.

Når man sætter sin fælle løs, kan man jo opleve at møde vedkommende ude i byen. Måske under fejring af en succesfuld alliance til anden side.

:-)

Det er jo flot at regeringen siger at arbejdsmarkedes partnere selv skal forhandle sig frem, men samtidig så lægger den så kraftige restriktioner på kommunernes økonomi, at der reelt ikke er noget at forhandle om.

Hvad DA siger, er der da ikke nogen, der kan tage alvorligt, de er jo kun bange for at lønningerne skal blive presset og forståeligt nok, det ville jeg også være som arbejdsgiver, men det er jo det forbehold, man altid skal tage, når DA kommer med udmeldninger.

Og så kan jo også sige, at der i den private sektor er gode muligheder for lønstigninger, hvis du gør dit job ordentligt, i det offentlige der sidder du ret meget fast med den løn du starter med, det sidste løntrin er hurtigt nået og så er der ikke mere.

Benny Madsen mener ikke man kan tage DAs udmeldinger alvorlige, da de er den ene part i forhandlingerne.
Gad vide om hr. Madsen tager de samme forbehold for de meldinger vi får fra LO?

DAs beregninger viser jo netop at de offentligt ansattes lønninger slet ikke halter efter de privates, sådan som LO, oppositionen og desværre også DF gerne vil give indtryk af.
Hvis de offentligt ansatte vil have samme størrelse løncheck hver måned, som ansatte inden for tilsvarende erhverv i det private får, så må de være villige til at give afkald på nogle af de goder, de selv har prioriteret højere end lønnen.

Benny Madsen, der er ganske givet bedre muligheder for lønstigninger i det private erhversliv, men hvad så med jobsikkerhed?
Her har vi endnu et eksempel på et område, hvor offentligt ansatte står bedre end privat ansatte.
Selv den store kommunalreform med kommunesammenlægningerne har jo stort set ikke resulteret i personalemæssige besparelser.

Det samme havde næppe været tilfældet ved en sammenlægning i det private erhvervsliv.