Læsetid: 2 min.

Venstre vil føre midterpolitik

Anders Fogh Rasmussen kan fortsætte som statsminister. Som ved de seneste valg synes Dansk Folkeparti at være blevet undervurderet i meningsmålingerne
Indland
14. november 2007

Anders Fogh Rasmussen ser ud til at kunne fortsætte i tredje valgperiode som regeringsleder, og som ved seneste valg bliver Venstres tab udlignet af fremgang for DF og K.

I kontrast til de første prognoser så det ved redaktionens slutning ud, som om Fogh bevarer VKO-flertallet, uafhængigt af Ny Alliances stemmer.

Som ved de to foregående valg synes Dansk Folkepartis tilslutning at være blevet undervurderet i alle meningsmålinger, formentlig fordi DF's vælgere tøver med at bekende kulør, når institutterne spørger.

Bredere samarbejde

Trods sejren vil Fogh Rasmussen formentlig sigte mod et bredere samarbejde i Folketinget. Han har allerede bebudet et nyt bredt forlig om velfærdspolitikken, et bredt forlig om asylpolitikken, og han forberedte inden valget et stort forlig om en grønnere energipolitik. Der er også grund til at forvente, at Fogh vil give efter for mange ønsker og igangsætte forberedelserne af en mere omfattende skattereform.

Har Fogh en regeringsudvidelse i tankerne, kan det være mere oplagt for ham at indfri Ny Alliances krav om dronningerunde, der så kan resultere i regeringsudvidelsen. Anders Samuelsen afstod udtrykkeligt fra at kræve dronningerunde, men benyttede statsministerens formulering om, at det blot var et spørgsmål om "teknik", og forhandlinger var det væsentlige.

Med Naser Khaders modificerede og opblødte krav om en dronningerunde synes Fogh også at have mulighed for at indlede forhandlinger som siddende statsminister i VK-regeringen.

Valgkampen har med sine mange nye meldinger og såkaldte 'kovendinger' reelt betydet, at de store partier står hinanden nærmere på en række afgørende områder end tidligere.

Samtidig udviklede valgkampen sig til en taktisk styrkelse af de to blokdannelser og en ny udtynding af midten repræsenteret af Ny Alliance og den del af de radikale, der er indstillet på at samarbejde med Fogh.

Thorning styrket

Ny Alliance er sendt på en dyb nedtur, der i skrivende stund har bragt partiet nær spærregrænsen.

Imidlertid kan både NA og Enhedslisten ændre billedet af mandatsammensætningen, hvis de to partier erobrer kredsmandater.

Helle Thorning-Schmidt har ført en meget vellykket kampagne for Socialdemokraterne og stabiliseret sin rolle som oppositionens leder. Hendes position er indirekte styrket gennem SF's massive fremgang, idet SF's politiske skæbne er at være støtte for en socialdemokratisk ledet regering.

Alt tyder på, at de fleste af Folketingets partier vil blive udfordret dels af udspillene til brede løsninger, dels af den usikkerhed, der kan præge flertalsdannelsen.

Thorning kan få helt nye muligheder for at "forhandle regeringen ud af kontorerne", hvis hun holder fast i den styrkelse af sit lederskab, hun har vundet under valgkampen og i samarbejdet med støttepartierne.

Det overraskende valgresultat og Naser Khaders store nedtur vil igen samle opmærksomhed om valgkampens skæmmende eksempler på smædekampagner.

Naser Khader er uden nogen tvivl personligt blevet rystet og bragt ud af balance af den smudskampagne, som blev indledt i Se og Hør og som blev fulgt op af Ekstra Bladet, ligesom Socialdemokraterne kan have lidt et alvorligt tilbageslag ved kampagnen i Ekstra Bladet mod partiets nummer to, den politiske ordfører Henrik Sass Larsen.

Serie

Meiers valgdagbog 2007

Seneste artikler

 • Blokkenes opgør

  13. november 2007
  Blokpolitikken er vendt stærkt tilbage i valgkampens finale, hvor Naser Khader har været mærket af det pres, han har været under, og Helle Thorning-Schmidt har vist sig at være et troværdigt alternativ til Fogh
 • Smædekampagner kan afgøre valget

  12. november 2007
  Den danske valgkamp anno 2007 er blevet beskidt og har fået en karakter, som ikke tidligere er set i historien. To skræmmende eksempler har allerede på hver sin måde spillet en rolle i valgkampen - roller, der måske bliver afgørende for valgets udfald
 • Frontforstærkning styrker Venstre og Socialdemokraterne

  9. november 2007
  Egenrådige partiledere kommer på kant med baglandet
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Kenneth Trans, Socialrådgiver og medlem af Enhedslisten

Fogh vil samarbejde med dem, som har peget på ham som ministerkandidat. Og det vil sige, at han fortsætter med sin højreorienterede stil samme med DF.

Det burde egentlig give DF grund til selvransagelse, at så mange mennesker ikke vil være ved, at de stemmer på DF, når de bliver spurgt ved meningsmålingerne. Hvorfor mon?

Hvorfor det, Per Vadmand? Det afgørende er vel at vælgerne rent faktisk sætter deres kryds ved liste O når de står i stemmeboksen. DF vil til enhver tid give "de andre" skylden for at det ikke er velset i de kredse du færdes i at stemme på partiet. Jeg vil ligefrem hævde, at det er en del af partiets selvforståelse at være for "dem de andre ikke må lege med" som folk som du gerne vil fortælle hvad de "burde" tænke og gøre.

Ja, Khader blev bestemt bragt ud af fatningen af en smædekampagne. Men hans reaktion viste med al ønskelig tydelighed, at han ikke er gjort af det stof, man laver partiledere af. Vist var det en svinestreg fra Quortrup. Men det må han da ikke gå fra koncepterne af, slet ikke når han er en så ringe retorisk begavelse og desuden ikke hart styr på sit partis politik. Så skal vælgerne da sige fra.

Tænk på, hvad pressen - og Venstres spin-maskine - har budt Helle Thorning-Schmidt i hendes formandstid: uerfaren, letvægter, kun formand på grund af sit køn (den første af Jens Rohdes perfiditeter som TV2 Radiochef), uduelig som leder fordi hun 'lever som enlig mor', mandens skatteforhold osv. osv. I en ulidelig strøm i årevis. HUN står endnu, endda som en retorisk begavelse med lederegenskaber ud over det sædvanlige. Ingen klynk.

Naser Khader klynker. Og han kan simpelthen ikke stå distancen, med mindre han - i øvrigt helt ufortjent - kan give den i rollen som mediedarling. Når han kommer i den mindste modvind, taber han sutten.

For små 3 uger siden udpegede jeg SF og DF som valgets vindere.

Altså før rystelsen af Khader og Sass Larsen.

SF ikke pga partiets politik, men Søvndals gøglerevner.

DF, som det eneste parti, der i den pinlige valgkamp holdt fast på sine politiske mål.

Valgresultatet har latterliggjort eksperter og spindoktorer,- denne form for formidling af politiske synspunkter har vælgerne ganske enkelt afvist.

Meningsdannerne er tillidsvækkende folk på gulvet, hvis oplysninger man tror på.

Smædekampagne!?! Naser Khader!?!
Siden hvornår er det en smædekampagne, at gøre opmærksom på, at en politiker er moralsk og økonomisk anløben nok, til at få lavet fuskearbejde i privaten?
Valgnederlaget til Ny Alliance skyldes da snarere, at Naser så glimrende har demonstreret at han er en elendig politiker, og en endnu dårligere partileder!

Philippe Philippe

Jeg kunne godt tænke mig at vide om DF vil have fået så mange stemmer uden den sag fra sydhavn, hvor en kvinde blev misandlet af en nydansker i ti dage. Lige dagen før valget ,dukker sagen frem i medierne.

The answer my friend is blowing in the spin!

DF og Fogh kan sige tak til BTs forside fra d.12. november. Så enkelt er det!!!

JEG HAR BLOT ET SPØRGSMÅL: HVORFOR SKAL FÆRØERNE HAVE INDFLYDELSE PÅ DANSK POLITIK?

@ kristian merz

Det skal Færøerne fordi sådan er dansk politk nu engang. Nyrop kunne jo også blive siddende i 1998 i 4 more years fordi et par færøske mandater gik hans vej. Og sådan er det.

Fogh har indtil nu sagt at han vil et bredt samarbejde, men stort set det hele har jo i praksis været aftalt med Dansk Folkeparti. Det vil det skam også være i fortsættelsen af VKO-flertallet. Så kan andre partier, såfremt de måtte ønske det, tilslutte sig det, som DF og regeringen er blevet enige om.

Man må sige, at V&K's valgstrategi lykkedes, nemlig at sige til folk, at hvis de gerne ville have, at den borgerlige regering skulle fortsætte, ja så skulle de stemme på V&K, ikke på Ny Alliance.

Naser Khader har nu vist at manden som politiker er specielt dygtig. Han har ikke forstået at som som partileder må man lægge ører til lidt af hvert. Og der er da slet slet ikke brug for den reaktion han kom med overfor Henrik Qvortrup, da han ikke kunne lide hvad Henrik Q. sagde om ham.

Den sag fra sydhavnen tror jeg måske ikke har haft stor indlydelse på valget. Asylpolitikken har måske. Dansk Folkepartis vælgere kan mobiliseres på baggrund af udlændingepolitkken, og det har nok været medvirkende til at DF er gået 1 mandat frem. DF synes at have fundet sin rette størrelse i dansk politik med omkring 12-14%, måske 15% af danskerne, der stemmer på dem. Og selv Le Pen fik jo aldrig over ca. 15% af stemmerne ved valg til det franske parlament.

Bonnichesen vandt valget for regeringen.

Efter i flere måneder at have plejet sin troværdighed blandt retspolitisk oplyste traditionalister, indbefattet at glide af på sin viden om CIA-flyvningerne, satte han en lang og følelsesladet indsats ind i beskrivelsen af den pågrebne tyrker, som angivet over mange spaltemeter havde opfordret til kidnapning. Det bliver spændende at se, om den mistænkte er agent provokateur ligesom i samtlige andre terrorsager herhjemme.

I øvrigt må vi blot konstatere, at vælgerflertallet har belønnet de ansvarlige for at skabe 4 mio nye flygtninge i verden, bare i Irak. Det er ulogisk på grænsen til det uforståelige, når samme flertal i den grad ikke kan lide flygtninge.

"jeg har blot et spørgsmål: Hvorfor skal færøerne have indflydelse på Dask politik?"

ET ANDET SPØRGSMÅL: HVORFOR SKAL DANSKERNE HAVE INDFLYDELSE PÅ FÆRØERSK POLITIK?"

Vi ved i dag at:
1) boligmarkedet i Danmark er under stærk svækkelse med prisfald på op til 20-25% i København og Århus siden medio 2006 og med et fortsat stigende lager af udolgte boliger,

2) vi ved også at en stor del af de seneste års stærke økonomiske aktivitet/vækst er drevet frem af privat gældsætning, en gældsætning som nu er historisk høj i Danmark og er blandt verdens højeste pr. indbygger.

3) inflationen - især på fødevarer og energi - og risikoen for ydderligere rentestigninger er stigende, noget der ydderligere truer boligmarkedet og den økonomiske aktivitet og købekraft.

Med denne ekstremt farlige gælds- og boligmarkeds-cocktail liggende som en tikkende bombe under den danske økonomi er det ikke mærkeligt at Fogh nu vil gøre hvad han kan for at trække flere partier med ind i beslutningerne og lovgivningen

for sidenhen at kunne fordele ansvaret på flere partier for en gæld-oppumpet økonomi når nu låne-festen synger på sidste verset og oprydningen og ansvaret for de kommende massive problemerne skal placeres.

De danske vælgere har ganske simpelt ikke interesseret sig for Irak, sorry, end of story.
Og at skrive at "vælgerflertallet har belønnet de ansvarlige for at skabe 4 mio nye flygtninge i verden, bare i Irak." er da vist en overdrivelse af de store.

Hvs oppostionen havde snakket mindre om Irak og asyl, så ville resultatet have set anderledes ud.

Iøvrgt kan den samlede danske venstrefløj (Endnu) engang tage ved lære af Dansk Folkeparti. Det ville være forfriskende hvis man kunne droppe de sædvanlige konspiratoriske tilløb, og beklagelser om racisme og udlændingepolitik, og istedet tage grundige noter.

Dansk Folkeparti gik igen frem fordi de forstår deres vælgere, og kan finde ud af at kommunikere til dem. Istedet for oppositionens rodebutik, fik de klart kommunikeret ud, hvad man kan forvente fra dem.
Den vigtigste lektie af alle, må dog være at imodsætnng til oppositionen, så forstår Dansk Folkeparti hvad vælgerne vil have, og de forstår at levere.
Mens Socialdemokraterne f.eks, hændervridende beklager sig om de ældres forhold, kan de ældre konstatere et glædeligt genkomst til ældrechekken. For tredje år i træk.

Martin Ammentorp

Aage Øhle skrev:
"DF, som det eneste parti, der i den pinlige valgkamp holdt fast på sine politiske mål."

Hmm - som sædvanligt undgås Enhedslisten!! De har da i højere grad holdt fast: Selv Pia K blødgør sine udsagn mht. f.eks. afviste flygtninge.

"Dansk Folkeparti gik igen frem fordi de forstår deres vælgere, og kan finde ud af at kommunikere til dem."

Nej - DF gik frem igen, fordi de taler længere ned til vælgerne end noget andet parti.

"Nej - DF gik frem igen, fordi de taler længere ned til vælgerne end noget andet parti."

Here we go again! DF's vælgere er dumme, DF er et primitivt parti som appellerer til primitive mennesker, osv.

Så er det i den grad bemærkelsesværdigt, at de igennem seks år har haft langt mere indflydelse, og har udrettet langt mere, end både SF og de radikale til sammen!

Det er sandeligt godt, at alle deres vælgere og medlemmer er så intelligente. Så keder de sig det mindste ikke, mens de sidder og venter på krummerne fra Foghs bord!
Det bliver vist fire lange år for dig Per, hvad?

Du misforstår mig. Jeg tænkte på Erhard Jakomsens berømte sentens: "Det gælder om at tale til kongen i den enkelte og ikke til pjalten i os alle."

DF gør det sidste.

Jeg nægter at tro at 20 % er den danske befolkning er dumme. DF kører en skræk kampagne og vinder stort på det. Og uspekulerede handlinger som at stille en tørklædeklædte religiøse fundamentalist op som kandidat for lovgivningsmagten bidrager stort til DFs skræk kampagne. DF kan takke EL for sin ekstra mandat. Ikke at Els vælger vil stemme på DF, men at de beviser at DF har ret. Muslimer overtager DK.

Selv langt ud på venstrefløjen breder forståelsen af DF's succes og nødvendighed sig.

Efter at et parti for første gang i Europas historie blev støttet af en fatwa og på den måde muligvis også fik nok stemmer til Folketinget kan der ikke længere være tvivl om at islam er en ekstrem, politisk og udemokratisk religion, på linie med stalinisme og nazisme. På den måde går den hånd i hånd i ekstremernes tegn med Enhedslisten. Det bliver det ikke mindre ubehageligt af.

Enhedslisten må med god ret herefter kunne kaldes ’fatwa-partiet’, og ikke i positiv betydning.

Vi skal samtidig tage i betragtning at "Denmark's immigrant population is only 5 percent Muslim, yet that 5 percent receives 40 percent of the state welfare budget, and those families are just beginning to grow. "
http://www.weeklystandard.com/Content/Public/Articles/000/000/014/168gqj...

Er det så ikke rimeligt at den politik DF fører også tages seriøs, evt. med en anden udtryksform, men seriøs! selv af venstrefløjen. Der er ingen af de emner der har været nævnt under valgkampen der er væsentligere end netop dette emne.

Jeg mener at de store antal medlemmer SF har fået i folketinget, herunder en glimrende kvindelig repræsentant for tyrkiske indvandrere, bør/skal bruges til at formulere en politik der tager anstændig højde for den begrundede bekymring der er i befolkningen, men samtidig kan trække tæppet væk under den specielle magt DF har fået. På det sociale område er der ingen partier på venstre side der kan være ret meget uenig med DF.

Der er intet alternativ til VK regeringen hvis dette skal lykkes, men det kræver at der er bevægelse i hele spektret på denne mærkesag. Hvis det ikke lykkes, så er DF regering om få år(tier), ikke af lyst, men af nødvendighed!

Der er givet en masse utopiske ønsker i ovenstående, men - prøv for pokker at bruge den indvendige side i stedet for at have den rigtige mening. Den rigtige mening afgik ved døden med dette socialdemokratisk initierede fatwa. Det er praktisk politik der tæller nu.

Ib S:
"Selv langt ud på venstrefløjen breder forståelsen af DF's succes og nødvendighed sig."

Nødvendighed ???? :-O

"Det burde egentlig give DF grund til selvransagelse, at så mange mennesker ikke vil være ved, at de stemmer på DF, når de bliver spurgt ved meningsmålingerne. Hvorfor mon?"

Det er dog meget let at forstå Per Vadmand. Spørg -personer som jeg har set mig gal på - Per Thomsen og Kernneth Trans. Når man bliver svinet til og kaldt nazist og racist, bliver man dog lidt nervøs for at vedstå, at man støtter DF. Jeg støtter DF og er altså nazist og racist i de to idioters øjne.

Men jeg er dog hverken nazist eller racist men kun sygeplerske som hver dag i praksis ser, hvordan vore muslimske medborgere opfører sig.

Ps. du skulle bare vide, hvad lægerne tænker om disse medborgere-så fik du røde ører. Ikke fordi de tærer enormt på de resourserne, men fordi de opfører sig som idioter. Før jeg blev sygeplejerske havde jeg ingen fordomme, men det har jeg nu.

Med venlig hilsen
Søren Jacobsen