Nyhed
Læsetid: 3 min.

Vismænd advarer mod offentlige lønstigninger

Hvis sygeplejersker, sosu’er og pædagoger får for meget ekstra i lønningsposen, truer det stabiliteten i dansk samfundsøkonomi. Sådan lyder advarslen det fra de økonomiske vismænd i går
Indland
30. november 2007

Nu blander de økonomiske vismænd sig i debatten om, hvorvidt de lavtlønnede offentligt ansatte skal have mere i løn.

Hvis oppositionen og Dansk Folkeparti får gennemtrumfet deres krav om at give fem milliarder ekstra i løn som del af den kommende kvalitetsreform, mener vismændene , at det kan få alvorlige konsekvenser.

»Hvis det fører til, at man giver store lønstigninger til brede grupper af offentlige ansatte, øger det risikoen for, at samfundsøkonomien kører af sporet,« siger overvismand og økonomiprofessor Peter Birch Sørensen.

Sammen med det øvrige formandskab i Det Økonomiske Råd fremlagde han den nye vismandsrapport i går. Vismændene frygter, at alt for store lønstigninger i den offentlige sektor vil have en uheldig påvirkning af lønniveauet på det private arbejdsmarked.

»Risikoen er, at forventningerne til, hvad der er normale og rimelige lønstigninger, når op i et højere leje, end de har været i mange år. Så ender man med, at de offentlige og private arbejdsgivere overbyder hinanden på løn,« siger Peter Birch Sørensen.

Ifølge overvismanden kan konsekvensen af for høje lønstigninger blive en trussel mod en af fundamenterne i den danske økonomi: fastkurspolitikken.

»Vi risikerer ikke at kunne holde en inflation på niveau med resten af Europa. Det bliver så uforeneligt med vores fastkurspolitik og truer dermed stabiliteten i samfundsøkonomien,« siger Peter Birch Sørensen.

En af de centrale aktører i den aktuelle forhandlinger om at skaffe flere penge til de offentligt ansatte er FOA-formand Dennis Kristensen.

Hans forbund organiserer nemlig social- og sundhedsassistenterne.

Mandeløn til kvindefag
Og Dennis Kristensen har meget svært ved at acceptere, at netop hans medlemmer skal være ekstra tilbageholdende af hensyn til samfundsøkonomien.

»Selvfølgelig skal de lavtlønnede offentligt ansatte have del i den almindelige velstandsudvikling. Det orker jeg altså ikke at høre mere vrøvl over,« siger han.

Dennis Kristensen vil slet ikke købe den præmis, at lige præcis kvindefag i den offentlige sektor er garant for, at økonomien ikke bryder sammen. »På det her samfunds vegne får jeg det skidt, hvis vi kun kan få dansk økonomi til at hænge sammen, hvis vi har kvindefag, der får mindre i løn end mandefag. Det skal et samfunds økonomi altså kunne bære,« siger Dennis Kristensen, der også bemærker, »at der jo ikke er blevet holdt igen med lønningerne på andre dele af arbejdsmarkedet.«

Finansminister Lars Løkke Rasmussen (V) mener til gengæld, at man skal tage vismændenes advarsler alvorligt.

Fogh afviser stramning
»Det gør alle klogt i at tage pejling efter. Alle parter bør påtage sig et ansvar for, at vi undgår uholdbare lønstigninger, som svækker konkurrenceevnen og forhøjer ledigheden,« siger Lars Løkke Rasmussen.

Samtidig med, at vismændene advarer mod for store lønstigninger, opfordrer de også regeringen til at komme med finanspolitiske stramninger for at imødegå den store mangel på arbejdskraft.

Vismændene anbefaler blandt andet, at regeringen trækker de nyeste skattelettelser tilbage, mindske væksten i overførselsindkomsterne og udskyder offentlige investeringer.

Det bliver dog afvist af statsminister Anders Fogh Rasmussen.

»Jeg deler ikke den pessimisme, som visse økonomer giver udtryk for.

Det er meget lang tid siden, at økonomerne begyndte at advare om, at nu var ledigheden nået så langt ned, at det hele ville gå grassat. Det er faktisk ikke sket endnu. Og jeg tror, det skyldes, at der er sket en strukturændring i dansk økonomi. Det er faktisk i dag muligt at køre med en lavere ledighed og stadig holde balancen i dansk økonomi,« siger Anders Fogh Rasmussen til Ritzau.

pke@information.dk

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her