Selv om Dansk Folkeparti på valgaftenen jublede over, at VKO-flertallet er intakt, så er det i realiteten ubrugeligt for statsminister Anders Fogh Rasmussen (V).
Dermed er de seneste seks års stabile samarbejde mellem Venstre, Konservative og Dansk Folkeparti brudt og der er åbnet for helt nye samarbejdsmønstre i Folketinget.
Færingen Edmund Joensen sagde i går, at han ikke vil udgøre den afgørende stemme i indenrigspolitiske sager:
"Da jeg i dag talte med Anders Fogh Rasmussen, sagde jeg til ham, at jeg har nogle spørgsmål, som jeg vil drøfte med ham. For eksempel vil jeg ikke være den afgørende stemme i Folketinget, når indenrigspolitiske spørgsmål skal afgøres," siger Edmund Joensen.
Skulle færingen helt undlade at stemme, vil Fogh kunne få sine forslag vedtaget med stillingen 89:89. Men det kræver, at samtlige af de øvrige 89 medlemmer fra VKO vil stemme for et givent forslag. Og erfaringer viser, at der altid er en stor risiko for, at et eller to partimedlemmer springer fra - enten for at gøre sig interessante eller fordi, forslaget strider mod deres overbevisning.
Fogh har brug for NA
Derfor er VKO-flertallet så usikkert for Anders Fogh, at de fleste iagttagere forventer, at statsministeren kun vil benytte sig af det i yderste nødstilfælde, hvis regeringens overlevelse står på spil.
"Det betyder i realiteten at VKO-flertallet er væk. Edmund Joensen vil sikkert støtte regeringen, hvis dens liv er i fare, men hverken han eller statsministeren har lyst til at bringe ham i den situation," siger professor på Statskundskab ved Københavns Universitet, Tim Knudsen.
Han peger på, at Fogh er tvunget til at lægge blokpolitikken på hylden.
"Hvis vi, umiddelbart efter valgresultatet forelå, konkluderede, at Ny Alliance har tabt, er det nu alligevel ikke sikkert. Fogh har meget brug for dem for at sikre sig en nogenlunde tryg tilværelse. DF har mistet deres privilegerede rolle," siger han og tilføjer:
"Med 90 mandater kan man let blive udsat for enkelte medlemmer pres - det er meget sårbart. Og man kan godt forestille sig, at vi ikke har set de sidste MF'ere hoppe over til Ny Alliance."
Samme vurdering kommer fra valgforsker Kenneth Thue Nielsen.
"Vi må konstatere, at Danmark er svagt borgerligt, men at der er et massivt mindretal, som vil noget andet. Der skal ikke meget til, før Venstre eller Konservativ føler sig forbigået, og så skal flertallet findes på en anden måde," siger han.
Foghs tidligere rådgiver, Se og Hørs chefredaktør, Henrik Qvortrup, vurderer dog ikke, at VKO-æraen er et afsluttet kapitel:
"Måske formelt, men ikke reelt. Fogh kan opererer med VKO, der mønstre 90 mandater. Hvis de tre øvrige medlemmer af den nordatlantiske gruppe vælger at stemme med den røde blok, vil jeg gerne se Edmund Joensen stå med korslagte arme, undlade at stemme og dermed vælte sin egen gruppe," siger Qvortrup.
Han medgiver dog, at Foghs flertal nu er så tyndt, som det overhovedet kan blive.
"Derfor gør han, hvad han kan for at stille Ny Alliance tilfreds," siger Qvortrup, der tvivler på, at Pia Kjærsgaard vil give sig ret meget i armlægningen med Khader.
Og efter i går at have informeret dronningen om valgets resultat gjorde Fogh det da også helt klart, at han går efter bred opbakning.
"Jeg stræber efter at få en bredere basis for regeringens politik end blot 90 mandater. Vi vil nu formulere et politisk grundlag for regeringen, der giver basis for en stabil valgperiode på fire år," sagde han.
Statsministeren skal nu udarbejde et grundlag, der kan stille både DF og Ny Alliance tilfreds. Og Fogh erkender, at det kan blive en vanskelig øvelse.
"Jeg siger ikke, det bliver let, men sådan er det med politiske forhandlinger. Partierne har trukket deres meninger skarpt op under valgkampen, men nu har vælgerne afgjort valget. Så er det op til os politikere at gøre vores yderste for at finde praktiske løsninger. Det gælder også for Dansk Folkeparti og Ny Alliance. Jeg er fortrøstningsfuld, og jeg tror nok, det skal lade sig gøre," sagde han.
Hos Dansk Folkeparti fastholder gruppeformand Kristian Thulesen-Dahl, at VKO-flertallet eksisterer 'når tingene spidser til.' Han tillægger ikke færingens melding den store betydning.
"Der er ikke noget nyt i, at der er nordatlantiske mandater, der siger, at de ikke vil blande sig i dansk indenrigspolitik. Det, synes jeg, er respektfuldt," sagde Kristian Thulesen Dahl.
Men Tim Knudsen opsummerer VK-regeringens situation således:
"Før havde vi en de facto flertals regering, nu har vi en de facto mindretalsregering."
bew@information
Skal vi nu igen høre Naser Khaders plageånd, Henrik Qvortrup, udtale sig om Nasers fremtidige rolle? Er der ikke lidt kritik tilbage på Information?
Jeg bryder mig heller ikke meget om Henrik Qvortrup, men helt frakende ham indsigt er udtryk for snæversyn. Hans analyse er rimelig nok.
Lur mig om ikke mange borgerlige - måske statsministeren - synes det er noget bedre, hvis man kan få et bredere regeringsgrundlag, end det vi har haft siden 2001. Jeg må personligt tilstå, at jeg ikke gyser ved tanken om at Ny Alliance kan få den indflydelse deres mandater berettiger dem til.
Og jeg tror ikke at jeg på det område tilhører et fåtal af de borgerlige vælgere.
Færingen Edmund Joensen har også udtalt, at han aldrig vil kunne drømme om at vælte en borgerlig regering. Og Naser skal nok finde ud, at sam-arbejde henover midten altså betyder, at DF og VK bliver enige. Og så kan de andre partier komme og skrive under på et stykke papir...
Og jeg ved ikke lige helt, hvad det er for nogle medlemmer, der springer fra eller undlader at stemme mv. fordi et givent forslag strider mod deres overbevisning. Normalt indgås der clearing aftaler om det i Folketinget, så flertallet kan få deres lovforslag igennem - uden at skulle tænke på det her.
Normalt er 89 mandater også nok til et flertal da de 3 andre nord-atlantiske mandater normalt heller ikke blander sig i danske indenrigspolitiske spørgsmål. Spørgsmålet burde snarere være om det ikke er på tide at få en ny grundlov, der giver Færøerne og Grønland fuldt selvstyre, men ikke bestemmende mandater i DK? Og med det mener jeg at de to øer i Nordatlanten i fremtiden bør have observatør-status, men ingen stemmeret.
Men det er fører nok for vidt at diskutere her...
Fogh vil desuden føle Pia's vrede....hvis han forlader hende...Pia er nemlig ikke bleg for at vælte VK-regeringen...
Det er ihvertfald på tide at droppe de 4 nordatlantiske mandater, som er totalt overflødige i dag. Ordningen er lavet langt før Færøerne og Grønland fik hjemmstyre.
Færøerne har i dag næsten fuld selvstændighed - med undtagelse af retspolitik, dele af udenrigspolitikken, forsvarspolitik og finanspolitik. De fleste forhold mellem Færøerne og Danmark foregår mellem Landstyret og Regeringen.
Det danske bloktilskud til Færøerne har mange år været lidt af en gylden lænke. I dag er bloktildkudetdog en noget mindre del af statsbudgettet, men de fleste færinger ønsker at øernes økonomi skal være selvbærende.
Som jeg hørte Færingen udtale sig, ville han ikke undlade at stemme, hvis regeringen kom i krise.
Man opererer med, at flertalsmedlem springer over til NA,- er et spring den anden vej helt udelukket.
Jeg finder det endog meget sandsynligt,- positionen er sikrere "over there".
Det kunne være interessant at vide, hvad Fogh har sagt til dronningen. Det samme, som han har sagt til den danske befolkning, nemlig at hans regering har flertal med Dansk Folkeparti og en færing? Er vi så heldige, at vi har en statsminister, der ikke blot går i krig på en løgn, men også danner regering på én? Et stort tillykke til det danske folk med den hædersmand, de har valgt.
Interessant artikel! Det bliver spændende at følge udviklingen.
Kan I ikke tilrette de grammatiske fejl i citatet fra Henrik Qvortrup - der skal lige rykkes et "r" fra det ene udsagnsord til den andet?
Det er lettere underholdende når borgerlige pludselig tilkender de nordlige regioner fuldt selvstyre.
Tidligere var deres stemmer fuldgyldige med alle andre i folketingssalen - Men dengang stod de jo heller ikke i vejen for en massiv blokpolitik.
Det er dejligt med den "principfaste" borgerlighed
Jeg synes heller ikke om, at de nordatlantiske mandater skal være tungen på vægtskolen.
Det ændrer dog ikke ved, at hvis Fogh fortsatte med kun at støtte sig på Dansk Folkeparti, så ville han se bort fra en meget stor andel af den danske befolkning som har stemt på den anden blok eller på et samarbejde henover midten.
Det kan godt være, man kalder det for demokrati, at man mønstrer et enkelt mandats flertal og kan tryne sine ting igennem, men jeg vil snarere kalde det for flertalstyranni.
Samtidig har Fogh i sidste folketingssamling oplevet to fra Venstregruppen springe til Ny Alliance. Så en enkelt overløber kan lave meget ravage.
Dertil kommer, at han sikkert gerne vil holde til efter næste valg også, så det er uklogt at holde Ny Alliance udenfor indflydelse nu.
Det er derfor fuldt ud logisk, at Fogh søger et bredere mandat.
Al denne snak om Joensens betydning for VKO er efter min mening temmelig overdrevet. Der er tradition for, at de nordatlantiske MF'ere blander sig uden om "rent danske" sager, og derfor er det ret hypotetisk, at oppositionen skulle kunne mønstre et flertal bestående af Ø,F,A,B,Y samt Høgni Hoydal og de to grønlandske medlemmer.
Fogh får det svært, men det bliver altså ikke vores venner fra nord, der kommer til at vælte ham
@ Anne Nielsen
Du kan åbenbart ikke tælle til 90. Det er et flertal. Iøvrigt har vi negativ parlamentarisme, hvilket forstås således at en regering ikke behøver at have et flertal bag sig, men bare ikke må konstatere at have et flertal m o d sig.
En 'færing' er ligeså fuldgyldig medlem af folketinget som enhver 'dansker' eller 'grønlænder'. Læs Grundloven!
Sørgeligt at komme med den slags nedladende bemærkninger. De falder kun tilbage på dig selv.
@ Per Bork Jakobsen
Såvel Viggo Kampmann som Jens Otto Krag har tilbage i 60erne dannet regeringer med et grønlandsk folketingsmedlem bag sig. Det er helt legitimt.
Overskriften er ønsketænkning!
VKO har et flertal på 89-86 af de syddanske mandater
Der kan kun komme til at stå 89-89, hvis det førøske Sambandsparti i indenrigspolitiske anliggender undlader at stemme, samtidig med at de andre 3 nordatlantiske mandater stemmer imod regeringen i indenrigspolitiske anliggender
VKO! Hvad står O'et for? Der er mig bekendt intet parti der har O som første bogstav i partinavnet.
Dansk Folkeparti's partilistebogstav er O, mens de Konservatives er C, Venstres bogstav er V. S derfor burde det måske i stedet hedde VOC-flertallet, men det er måske nok en anelse for internationalt ;)
Færingen Edmund Joensen har været medlem af V's gruppe i mange, mange år - og vil aldrig drømme om at vælte en borgerlig regering.
"Det kan godt være, man kalder det for demokrati, at man mønstrer et enkelt mandats flertal og kan tryne sine ting igennem, men jeg vil snarere kalde det for flertalstyranni." (Per Bork Jakobsen)
Til alle jer i hylekoret. Der er tradition for at et hvilket som helst flertal tværer de produktive skatteydere ud uanset hvem der er regering. Her er et virkeligt forfulgt mindretal, men når bare i får velfærd ud af det er det jo ligegyldigt, ikke sandt! Her er DF sørme på jeres side.
Et flertal er et flertal, find et andet land eller få nogle flertalsberettigede meninger og få dem repræsenteret.
Ja bogstavkombinationer er en svær størrelse. Enten må det hedde en VK regering støttet af DF og NA eller en VC regering støttet af O og Y. Et VKOY-flertal.
@ Karsten Aaen:
Eller VC-regeringen - he-he
@ Martin og Karsten:
Når vi nu alligevel er under bæltestedet ;-) kan vi jo lige mindes Schlüters første regering, firkløverregeringen, som bestod af V, K, CD og Kristeligt Folkeparti. Dengang gik CD til valg under bogstav M, og Kristeligt Folkeparti gik til valg under bogstav Q. Altså VCQM - eller i folkeviddet: wc-kummen...
Anders der-erikke.noget-at-komme-efter Fogh Rasmussen vil sandsynligvis ikke have problemer at være regeringsleder de kommende fire år. Han råder trods alt over cirka 90 mandater, og så
Disponerer han over en privatejet og en statsdrevet presse der er 100% loyalt, og som han kan regne med i enhver situation, ikke mindst i forbindelse med en valgkamp.
Der er findes dog trods alt dog enkelte lyspunkter i forbindelse med valget. Vi kan således glæde os over, at vi tilsyneladende slipper af med integrationsminister Rikke Hvilshøj. Hun har i den grad udviklet sig til at være regulær skamplet for vores nation.
Det er rent ud sagt godt for Danmark, at Rikke Hvilshøj træder ud af regeringen. Hun får virkelig brug for alle sine retoriske talenter, den dag hun står ansigt til ansigt med Sct. Peter.