Nyhed
Læsetid: 2 min.

Arbejdsretten belærer politikerne

Fingrene væk fra arbejdskonflikterne, advarer Arbejdsretten Christiansborg i en nærmest politisk dom, der bekræfter LO's ret til at blokere sig til overenskomst
Det var i orden, at LO satte sympatikonflikter i gang i forbindelse med blokaden mod Nørrebro Bryghus. Det konkluderede Arbejdsretten i går. Konflikten startede, fordi medarbejderne på Nørrebro Bryghus stod uden for overenskomst - indtil bryghuset indgik overenskomst med Kristelig Fagbevægelse. 3F satte derfor sympatikonflikter i gang.

Det var i orden, at LO satte sympatikonflikter i gang i forbindelse med blokaden mod Nørrebro Bryghus. Det konkluderede Arbejdsretten i går. Konflikten startede, fordi medarbejderne på Nørrebro Bryghus stod uden for overenskomst - indtil bryghuset indgik overenskomst med Kristelig Fagbevægelse. 3F satte derfor sympatikonflikter i gang.

Tariq Mikkel Khan

Indland
13. december 2007

Konflikten fortsætter. Det er konsekvensen af Arbejdsrettens dom i går i sagen om overenskomst på mikrobryggeriet og restauranten Nørrebro Bryghus.

Bryghusets ejer har med den uafhængige Kristelig Fagbevægelse tegnet en overenskomst, som LO-forbundet 3F finder for ringe. Derfor har 3F og deres kolleger i LO i månedsvis aktioneret mod bryghuset for at få arbejdsgiveren til at skifte den 'gule' overenskomst ud med en 'rød'.

LO har etableret sympatiblokader af især taxakørsel, håndværkerreparationer, trykkeriopgaver og leverancer af teknisk udstyr til bryghuset i Ryesgade på Nørrebro. Det er disse blokader, som Nørrebro Bryghus har søgt et forbud mod. Men Arbejdsrettens tre højesteretsdommere tilkendegav i går, at sympatikonflikterne er lovlige.

Næstformand i 3F Hotel og Restaurant, Jan Mathiesen, er ikke blot tilfreds med dommen, men også for dens præmisser, som han kalder "klokkeklare":

"Retten understreger med al tydelighed, at så længe 3F har den fornødne og aktuelle interesse i at få overenskomsten, har man ret til konflikt, ligesom sympatikonflikterne skønnes at stå i et rimeligt forhold til det mål, der søges opnået."

3F håber, at Nørrebro Bryghus nu vil genoptage forhandlingerne med 3F.

Samme håb udtrykker Jan Lauersen, der er formand for arbejdsgiverorganisationen Horesta, modstykket til 3F.

"Det er en vanskelig tid, hvor nye koncepter i branchen bliver kørt ind. Disse koncepter er præget af ganske mange deltidsansatte. Men det findes der løsninger på andre steder, og derfor vil jeg opfordre bryghuset og 3F til nye forhandlinger," siger Jan Lauersen.

Ikke flertal for lov

Bryghusets direktør, Anders Kissmeyer, har efter dommen appelleret til politikerne om at gribe ind og gennem lov begrænse adgangen til konflikt af denne type.

"Den massive opbakning, vi har oplevet under konflikten, viser klart, at det er nødvendigt at bringe retstilstanden på området up-to-date med den generelle opfattelse af, hvad der må gælde i et demokratisk retssamfund anno 2007," siger brygger Kissmeyer.

En sikker støtte til dette synspunkt finder han hos Dansk Folkepartis arbejdsmarkedsordfører, Bent Bøgsted, der kommenterer dommen med disse ord:

"Det er uheldigt, at konflikten kører. 3F bør vide, hvor meget de skader sig selv. De har en moralsk forpligtelse - lige nu kan de ikke se befolkningen i øjnene."

Bent Bøgsted erkender dog, at når beskæftigelsesministeren ikke taler for lovindgreb, er der næppe mulighed for at skaffe flertal i Folketinget for at afskaffe LO's ret til konflikt mod virksomheder, der har 'gul' overenskomst.

Arbejdsretten lægger i sin dom ikke skjul på, hvad den mener om politikere, der drømmer om lovmæssig begrænsning af konfliktretten. Højesteretsdommerne henviser til, at sådan et indgreb fundamentalt ville "ændre den måde, hvorpå rollerne på det danske arbejdsmarked hidtil har været fordelt".

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her