Baggrund
Læsetid: 3 min.

Efter Bali skal der forhandles

Skuffelsen over indrømmelserne over for USA på Bali er stor. Miljøorganisationer og politikere mener, at EU skal være foregangsland og samarbejde med udviklingslandene frem til topmødet i 2009 - det er her, de ser størst mulighed for succes
Miljøorganisationer og politikere mener, at EU skal koncentrere sig om andre forhandlingspartnere end USA, der formåede at udvande den endelige sluttekst fra det to uger lange klimamøde på Bali.

Miljøorganisationer og politikere mener, at EU skal koncentrere sig om andre forhandlingspartnere end USA, der formåede at udvande den endelige sluttekst fra det to uger lange klimamøde på Bali.

Binsar Bakkara

Indland
17. december 2007

Topmødet er slut på Bali, men nu begynder en række forhandlinger, der kan vise sig at blive lige så dramatiske.

Om en måned fremlægger EU-kommissionen forslag til, hvordan EU internt skal opfylde de løfter, man vedtog på EU-topmødet i marts sidste år: 20 pct. vedvarende energi og 20 pct. CO2-reduktion i 2020. Hvem skal påtage sig hvilke forpligtelser?

"Vi står nu over for to fantastisk krævende år, og det begynder med det samme i januar," sagde Humberto Rosa, der ledede EU-delegationen på Bali. For udover løfterne vedtaget på EU-topmødet, skal de 187 lande, der ved FN's klimatopmøde tilsluttede sig konklusionerne, nu i forhandlinger om en historisk global klimaaftale, som det hedder.

Denne køreplan skal føre til klimatopmødet i København i 2009.

Og Connie Hedegaard medgiver, at det bliver en ujævn vej.

"Vi har fået, hvad vi kom efter: En køreplan, som alle FN's lande står bag, og med 2009 som året hvor hele verden nu har sagt, at en ny global aftale skal indgås. Det er vigtige skridt på vejen mod, at en ny global klimaaftale kan indgås i København. Men ingen må tro, at en aftale i København dermed er en given ting. Der er masser af sten på vejen og studerer man køreplanen fra Bali grundigt, kan man også se, at nogle af dem er store," siger hun.

USA er kritisk

Allerede samme dag som aftalen blev indgået lød det i en erklæring fra Det Hvide Hus, at selvom der var positive aspekter ved konklusionen, så havde de "alvorlige bekymringer over andre aspekter af beslutningen, nu hvor forhandlingerne starter".

De mener, at "forhandlingerne må gennemføres med den holdning, at problemet med klimaforandring ikke på dækkende måde kan håndteres gennem løfter om CO2-begrænsninger fra alene de udviklede lande."

USA mener altså, at udviklingslandene er sluppet for let - med skjult henvisning til blandt andet Kina: "Vi må lægge tilstrækkelig vægt på den vigtige og behørige rolle, de CO2-tunge udviklingslande bør spille i en global bestræbelse på at gribe klimaforandringer an," lyder det fra Det Hvide Hus.

Det er ellers især USAs tilgang til forhandlingerne, der har resulteret i massiv kritik efter klimamødets konklusion. For at få USA med i aftalen er en del af anbefalingerne fra FNs klimapanel (IPCC) blevet udeladt.

Det gælder klimapanelets råd om at knække den globale CO2-kurve inden for 10-15 år, hvis verden skal undgå de værste klimakatastrofer.

Det gælder anbefalingen om at industrilandenes udledning beskæres med mellem 25 og 40 procent senest i 2020, hvis vi skal holde klodens opvarmning under de kritiske to grader - og endelig er klimapanelets råd om at halvere det globale udslip af drivhusgasser inden 2050 heller ikke nævnt.

Det udløste straks kritik fra samtlige miljøorganisationer.

"Aftalen er fuldstændigt udvandet. USA har de sidste dage trukket al ambition ud af dette papir, der kun har en vag henvisning til IPCC. Det er dybt skuffende, at der stadig findes lande, der ikke tager klimaet alvorligt. Målsætningen om at opnå en ambitiøs klimaaftale i 2009 er blevet meget vanskeligere," siger John Nordbo, klimamedarbejder i WWF Verdensnaturfonden til Ritzau.

Klimadiplomati

De danske oppositionspartier er skuffede over klimamødets udfald. Socialdemokraternes klimaordfører Mette Gjerskov mener i følge Ritzau, at der venter dansk klimadiplomati en stor udfordring over for USA i kølvandet på Bali-aftalen.

Også Kina og Indien skal med i en aftale i København, men hun mener, at det især er USA der har forhindret ambitiøse klimamål.

"De rige lande skal gå foran," siger hun.

De radikales klimaordfører Johs. Poulsen mener nu, det er vigtigere end nogensinde, at EU og Danmark er foregangsland. "USA fik endnu engang lov til at præge håndteringen af den måske største udfordring for jordkloden på en negativ måde. Det er sørgeligt," siger han til Ritzau.

SF's Steen Gade er så skuffet over USA's ringe ambitioner, at han mener EU og Danmark må koncentrere sig om andre forhandlingspartnere. Han siger til Politiken, at det på Bali har vist sig mere konstruktivt at lave alliancer med udviklingslandene.

WWF er enige i den opfattelse. "I løbet af de næste to år må de industrialiserede lande blive enige om at skære ned på udledningerne og om at skaffe finansiering og støtte til teknologisk omvending, finansiering og tilvænning. EU og førende udviklingslande som Brasilien, Kina og Sydafrika må foreslå en arbejdsplan for denne to-årige forhandlingsmaraton. Disse snakke må kompensere for Balis mangler," siger Hans Verolme, direktør for WWF's global klimaforandrings program.

Serie

Dagbog fra Bali

Seneste artikler

 • Investeringsgigant vil redde Guyanas jungle

  31. marts 2008
  En britisk investeringsgigant opkøber millioner af hektarer af klimagavnlig regnskov i Sydamerika med henblik på bevarelse - og profit
 • Fru Nielsens Bali

  18. december 2007
  Telefon-chat om fortvivlelsen
 • Læren fra Bali

  18. december 2007
  Verdens regeringer vil næppe redde kloden fra klimakatastrofer uden et massivt forøget pres fra det globale civilsamfund
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her