Læsetid: 3 min.

Biskop: Der skal gives hånd til alle

En gruppe præster i Viborg har fået påbud om at give kvinder hånd ved præstevielsen. På tide, mener mange, men hvad med rummeligheden? spørger formanden for Indre Mission
Indland
15. december 2007
Viborg Stifts biskop Karsten Nissen fastslog i går, at hensynet til ligestilling går forud for hensynet til de mandlige præster, der ikke vil give kvindelige kollegaer hånd ved præstevielsen.

Viborg Stifts biskop Karsten Nissen fastslog i går, at hensynet til ligestilling går forud for hensynet til de mandlige præster, der ikke vil give kvindelige kollegaer hånd ved præstevielsen.

Simon Jeppesen

Der skal gives håndtryk til alle ved præstevielsen. Det var beskeden fra biskop Karsten Nissen i Viborg Stift til den gruppe mandlige præster, der forsat nægter at give hånd til kvindelige kolleger i forbindelse med præstevielsen - ordinationen.

"Det hensyn, jeg har taget til modstanderne af kvindelige præster, kan ikke opretholdes, da det overskygger den kendsgerning, at mandlige og kvindelige præster er fuldt ud ligeberettigede," fastslog biskop Karsten Nissen i går.

Det er nu helt slut med at forskelsbehandle kvinder, understregede han.

"Men det er ikke sådan, at det nu er forbudt for mandlige præster i folkekirken at mene, at kvinder ikke bør være præster. Vi har jo ikke menighedspoliti her i landet," understregede biskoppen over for ritzau.

Lone Fatum, der er præst og lektor i Det Nye Testamente på Københavns Universitet, mener, at beslutningen understreger, at vi lever i 2007.

"I dag er der en anden kulturel sammenhæng, end da teksterne blev til. Det manglede da bare, at de blev ændret," siger hun og forsætter:

"Jeg synes ikke, kirken skal legitimere diskrimination, der ikke gælder i samfundet. Præsterne bliver ikke tvunget til at ændre holdning, og den nye praksis forhindrer dem ikke i at deltage i ordinationen."

Slut med rummelighed

Biskop Elisabeth Dons Christensen i Ribe Stift er ikke enig: "Jeg mener, at selv i en rummelig kirke skal der være vægge og døre. Jeg mener ikke, at det syn på kvinder er det rigtige, men der skal være plads til det syn," siger biskoppen i Ribe Stift.

Biskop Karsten Nissen har holdt møder med de involverede og siger:

"Det er mit indtryk, at de stadig føler, at der er plads til dem i folkekirken."

Det er sognepræst i Fur Sogn Claus Henry Olsen enig i, men han beklager beslutningen.

"Det viser, at tålsomheden over for os er faldet. Selvfølgelig er de kvindelige præster glade, for nu er den sidste hensyntagen til et synspunkt, der beklikker deres embede, væk. Jeg føler, at min frihed til at udtrykke, at jeg faktisk har den her holdning, er blevet mindre," siger Claus Henry Olsen.

Formand for Indre Mission, Anders Dalsgaard, beklager biskoppens beslutning.

"Han har været garant for folkekirkens rummelighed. Jeg mener, han indsnævrer rummeligheden."

"Han har forsøgt at rumme alle slags præster. Jeg har selv en pragmatisk holdning, jeg gav selv hånd til en kvinde ved min ordination. Men jeg synes, der skal være frihed for de, for hvem håndslaget er et problem," siger formanden.

Gråzone

Anne Ehlers, der er præst i Århus, glæder sig:

"Vi lever i et moderne samfund med ligestilling. Den standard har biskoppen understreget," siger hun. "Jeg kan godt se, der er sat en grænse, men er det en begrænsning for deres religionsfrihed? Vi er ude i en gråzone mellem personlig overbevisning og det, at man er ansat i en folkekirke."

Anne Ehlers ville beklage, hvis det betød, at præsterne løsrev sig fra folkekirken.

"Det vil jeg begræde. Jeg er tilhænger af indre pluralisme, jeg har mødt andre fornuftige holdninger hos denne højrefløj, selvom jeg er uenige i deres kvindesyn. Det ville gå ud over den rummelighed, der berettiger, at vi har en folkekirke. "

Netop her forstår formanden for Indre Mission ikke argumentet for rummelig:

"Jeg synes, det kommer til at udhule sig selv, når de samtidig plæderer for frihed til at mene noget andet," siger han.

"Jeg mener, at det er et problem, når man spiller samfundets grundpiller op imod hinanden, ytringsfrihed, religionsfrihed, ligestilling osv. Samtidig så skal religionsfriheden ikke sættes over ligestillingen. Jeg mener, at rummelighed betyder rum til dem, der praktiserer anderledes."

Beslutningen kommer ikke til at betyde noget for Indre mission, vurderer formanden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her