Læsetid: 3 min.

Brun dame - hvid dame

Hvem er de hårdtarbejdende selvstændige enlige mødre, og hvem er de undertrykte, hjemmegående husmødre? De somaliske kvinder ligner danske kvinder inde bag sløret - konkluderer nyt speciale
Indland
17. december 2007

I gadebilledet ligner de brune telte med mørke måneformede ansigter, der skubber af sted med børn og indkøb.

De somaliske kvinder har fået ry for at være de mest tildækkede, utilnærmelige og undertrykte i Danmark. Og da Alberte Clement Meldal i sit speciale på Center for Afrikastudier ved Københavns Universitet satte sig for at finde ud af, hvordan de somaliske kvinder har det med dét, blev hun overrasket. Både over sin egen reaktion, og det hun mødte bag sløret.

"Jeg havde selv den ubevidste opfattelse, at jeg kunne kende en somalisk kvinde på lang afstand. Men det kunne jeg ikke," siger hun og mødte den sammen fordom, hvor hun mindst ventede det.

"Mine ellers tolerante venner sagde: 'Gud, er de ikke svære at komme i kontakt med' og 'hvordan har du dog gjort, de er jo så tillukkede.' Men det var meget let," siger Alberte Clement Meldal, der mødte en stor åbenhed hos kvinderne, da hun i sit speciale ville undersøge, hvordan kvinderne opretholder en positiv selvforståelse, når man hele tiden mødes med negativitet.

De værste flygtninge

Flere undersøgelser viser, at somalierne siden begyndelsen af 1990'erne er den flygtningegruppe i Danmark, der fremstilles mest negativt i medierne. Først og fremmest fordi de er den sidst ankomne flygtningegruppe og derfor behersker sproget dårligst. Medierne har tegnet et samlet billede af somalierne, som den gruppe der både fysisk, uddannelsesmæssigt og kulturelt adskiller sig mest fra danskerne. Den hidsige debat i medierne om omskæring af somaliske kvinder i 2003 har bidraget til dette billede, hvorefter man fandt ud af, at det stort set ikke eksisterer længere blandt somaliere i Danmark.

Enlige mødre

I sit feltarbejde fandt Alberte Clement Meldal en gruppe uafhængige selvstændige kvinder.

"Man mener, at tre-fjerdedele af de somaliske kvinder i Danmark er skilt, og alle taler jo om, hvor hårdt det er at være enlig mor med to børn, men de somaliske kvinder har tre, fire eller fem børn, og de fleste er på kontanthjælp eller har de dårligst betalte job som social- og sundhedsassistenter og rengøringsdamer," siger Alberte Clement Meldal, der opsøgte kvinderne i somaliske foreninger. Igennem kvalitative interview med 12 kvinder, blev det tydeligt, at kvinderne var allermest optagede af at blive fuldt ud accepteret som danske borgere gennem realiseringen af et succesfuldt arbejdsliv og en sund og velfungerende familie.

"Principielt er det jo forkert at dele folk op i kasser og sige: nu ser vi kun på de brune damer, for alle er jo forskellige, men jeg interesserede mig for de somaliske kvinder, fordi de som sorte, muslimske kvinder er nederst i det globale hierarki."

Nogle af kvinderne bar den traditionelle somaliske dragt, hvor tørklædet også dækker armene, andre dækkede blot håret.

"Kvindernes tørklæde får os til at tro, at de lever i en anden verden, vi ikke kan sætte os ind i, men jeg mødte nu en verden, der meget ligner danske kvinders, hvor sund mad til børnene, at få råd til fodboldudstyr, og at fastholde, at der kun er slik om fredagen, fylder meget," siger Alberte Clement Meldal, der understreger, at man bestemt ikke skal se på kvinderne som ofre - tværtimod.

"Det er en del af billedet i medierne, at disse kvinder er undertrykte af deres mænd, og at det først er deres børn, det kan lykkes at integrere, men de fleste af dem har smidt deres mænd ud, og de vil meget gerne blive danske - det er bare svært, når man ikke er hvid og har et tørklæde på," siger Alberte Clement Meldal, der blev overrasket over, hvor ivrige kvinderne var i deres bestræbelser på at passe ind.

Ønsker at blive danske

Det sværeste ved at være i Danmark, var ifølge kvinderne den diskrimination de dagligt oplever.

"De somaliske kvinder læser også aviser og ser fjernsyn, og når ens tørklæde dagligt diskuteres som et problem, så begynder man at tage den somaliske identitet på, fordi der ikke er andre dominerende identiteter til rådighed. Hellere være somalisk kvinde med tørklæde, end ikke at være noget," siger Alberte Clement Meldal.

"Hawea, som jeg talte med, havde uddannelse, arbejde, talte perfekt dansk, var født i Kuwait, men insisterede på at hun var somalier, selvom hun kun havde været der på ferie én gang. Når man så spørger: 'Hvad betyder det at være somalier, eller hvad er det, der gør mig, Alberte, specielt dansk, så kunne hun ikke definere det, og begreberne faldt fra hinanden, fordi de dybest set er meningstomme," siger Alberte Clement Meldal.

Navnene Hawea, Anisa og Saada er opdigtede. Kvindernes rigtige navne er redaktionen bekendt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her