Læsetid: 2 min.

Fluebensforelskelse

Prototypen på den nye kærlighed foregår på nettet, hvor det individualiserede menneske jagter den evige forelskelse. Kæresten er blevet et forbrugsgode, som man bytter ud, når man finder en, der bedre matcher ens behov, viser undersøgelse af danskernes netdating
Indland
21. december 2007

"Jeg lavede den som et stillingsopslag, jeg beskriver mig selv som en veldreven virksomhed, der søger kompagnon," forklarer en mand om sin datingprofil i sociolog Casper Høeg Radils undersøgelse af 4000 danskeres jagt efter kærligheden på nettet.

Partnerjagten på nettet indvarsler en ny form for kærlighed, hvor forelskelsen i højere og højere grad bliver et mål i sig selv. Når forelskelsen er slut, eller man finder noget bedre, der mere matcher ens profil, skifter man den eneste ene ud, konkluderer sociologen.

"I dag er det enkelte menneske langt mere dynamisk og har ikke brug for de stabiliserende funktioner, som ægteskabet tidligere repræsenterede. Man kan sagtens have mange familier og bånd til mennesker, som udfylder de egenskaber, en fast partner tidligere gjorde. Det betyder, at den frigørende, permanente forelskelse mere og mere bliver selve målet for kærligheden. Forelskelsen repræsenterer en stræben efter noget andet, noget, der ikke er hverdagsagtigt," siger Casper Radil.

Fortsætter side 21Læs også tema i sektion 2, side 3-9

Nettet giver mulighed for hele tiden se sig om efter nye 'optioner' og for at være på konstant partnerjagt. For eksempel optræder der personer i spørgeskemaundersøgelsen, hvor 19 respondenter er blevet dybdeinterviewet, der bliver afhængige af internetdating og bliver ved med at tjekke deres profil, selv om de har fundet en partner.

"Mange opfatter i realiteten ikke forholdet, som noget der varer ved, og man begynder at tænke på en partner som en form for produkt. Partneren bliver holdt op imod en række tekniske specifikationer, en slags varedeklaration, for internetdaterne fremlægger i høj grad deres egne egenskaber og de forventninger, de har til et kommende forhold. Den måde at tænke på betyder, at hvis man har en partner, der matcher 83 pct., men en dag finder et match på 90 pct., så er det et bedre valg," siger Casper Radil, der understreger, at internetdating ikke længere er et eksotisk fænomen, men bredt accepteret. Da undersøgelsen fandt sted, fandtes der over 100 datingportaler og over en million profiler.

Konsekvensen af det nye kærlighedsform er ifølge sociologen, at den moralske dimension forsvinder ud af parforholdet.

Serie

Tema om kærlighed

Seneste artikler

 • Når man er kommet i 'skønne på-alderen'

  21. december 2007
  Ægteskabet er som et skyggetræ, siger nygifte Gunvor Auken, 66 år. Man danner et beskyttende tag i forhold til hinanden, så de små fine skud ikke bliver brændt af solen. Men kvinder har et 'brokke-gen' og mænd har et 'flegma-gen', alligevel kan man godt få tingene sagt uden at tage selvfølelsen fra hinanden
 • Jul i den hellige kernefamilies skød

  21. december 2007
  Fra kopulerende guder i mytologien til kristendommens aseksuelle kærlighedsideal. Fra seksuel frigørelse til nye kernefamilier med samtalekøkkener og truende skilsmisser
 • Den halve sandhed

  21. december 2007
  Jeg vil ikke sige, at jeg lyver for ikke at tabe ansigt og vise verden, at jeg har tabt, jeg vil snarere sige, at jeg benægter sandheden for at kunne leve med den, skriver 17-årige Renna Agger Jørgensen om det første møde med den svære kærlighed
Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her