Note
Læsetid: 2 min.

'En fortængt vrede'

I kølvandet på interviewet med Naser Khader, der blev bragt i den libanesiske avis Al-Akhbar i november var der en heftig debat på avisens hjemmeside - et par af kommentarerne bringer vi her
Indland
21. december 2007

En fortrængt indre vrede

"Når man læser, hvad folk som Naser Khader mener, kan man ikke lade være med at tænke, at erfaringer med demokratiet i praksis hjælper et menneske frem på alle niveauer. I sit eget land vil den fyr aldrig have drevet det så vidt, som han har gjort i Danmark. Jeg forstår ham udmærket, når han siger, at han repræsenterer det danske folk, fordi han er blevet valgt af danskere. Jeg mener dog stadig, at man er nødt til at glemme sig selv totalt for at blive 'integreret', og jeg er sikker på, at Naser må være vokset op med en stor indre vrede. Trods alt, så kommer han fra et besat land, hvorfra hans familie blev sparket ud af de israelske besættelsestropper, og hvor alting kun er blevet værre lige siden. Hvad stiller han op med den palæstinensiske identitet, der blev stjålet fra ham? Har han glemt alt om den?"

Wissam, Beirut

Det moderate flertal tier

"Det er ikke dét, der er pointen. Jeg er fuldstændig enig med Naser Khader, når han siger, at ekstremister ikke bliver håndteret på den rigtige måde af de øvrige muslimer. Det frakender bestemt ikke Israel, den britiske og franske kolonialisme og USA's fordrejede mellemøstpolitik for deres ansvar, men det er et andet spørgsmål. Lad os anerkende det som et faktum, at ekstremismen avles af arabernes frustration over de overgreb, de har lidt. Men det retfærdiggør ikke begivenheder som 11/9 eller karikakturkrisen. Uanset hvad de mener om den slags, hører man aldrig flertallet af moderate muslimer reagere. Er de bange? Eller er de bare ligeglade?" Nahla

Foren jer, ekstremister fra alle sider

"Jeg mener klart, at Vesten ikke er parat til at acceptere arabere, som de er. Jeg mener, at for dem er gode arabere de arabere, der bliver hjemme eller ser ud og opfører sig som dem selv. Det, som virkelig harmer mig, er, når de foregiver noget andet. Derfor kan jeg faktisk bedre lide folk som Dansk Folkeparti i Danmark eller Front National i Frankrig. I det mindste er de da ærlige om deres holdninger. De ekstremistiske muslimer er dog endnu værre, synes jeg. De kan ikke acceptere, at nogen kan være muslimer på andre måder, end de definerer det. Efter min mening fortjener disse ekstremister fra hver sin kant hinanden og elsker hinanden, fordi de ikke kan eksistere uden hinanden." Nour

Kig på os selv

"Jeg holder meget af Nasers slutreplik, Bandoora ('Tomater' udtalt med palæstinensisk accent). De arabiske regimer har en tilbøjelighed til altid at forsvare palæstinenserne i deres taler, men i praksis har ingen givet dem rettigheder til at integrere sig ordentligt! Så indtil vi er nået dertil, burde vi afholde os fra at kritisere Europas højrenationalister, som i øvrigt sjældent får over 15 procents tilslutning. Lad hos hellere fokusere på de tarvelige måder, vi behandler vore egne indvandrere på."Nadine

Stem på Khader

"Jeg vil foreslå, at vi starter en underskriftsindsamling for at få repatrieret alle Vestens succesfulde indvandrerpolitikere til deres egne lande! Lad os se, hvor længe Khader vil kunne overleve i det israelske Knesset eller Ralph Nader i det libanesiske parlament. Nå nej forresten, måske gør de alligevel bedre gavn, hvor de er nu." Chris

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her