Læsetid: 3 min.

Informations første kulturredaktør er død

Jytte Bonnier, der udførte et kulturjournalistisk pionerarbejde på Information, er død, 94 år
Indland
31. december 2007

På Information går der en fantastisk historie om Jytte Bonnier: Engang først i 1950'erne var bladet endnu engang lukningstruet. Regninger og lønninger kunne ikke betales, medmindre der indtraf et mirakel.

Den legendariske og frygtløse redaktionschef Ove Martin havde hørt, at fru Bonnier var i byen og opholdt sig på Hotel d'Angleterre. Han løb afsted, men fik på hotellet at vide, at hun kort forinden var kørt i lufthavnen for at flyve hjem til Stockholm. Martin efter i taxa til lufthavnen, hvor han takket være sit pressekort fik lov at løbe helt ud til hegnet ved landingsbanen. Jytte Bonnier var på vej op ad trappen til maskinen, da Ove Martin råbte: "Fru Bonnier, fru Bonnier, Information er ved at lukke." Jytte Bonnier vendte sig om, tog sin meget kostbare pelskåbe af og smed den over hegnet til Ove Martin og råbte: "Sælg den!".

Information var endnu engang reddet. Men nu er redningekvinden død. Avisens første kulturredaktør i årene 1945-50, Jytte Kaastrup Olsen alias Jytte Seidenfaden alias Jytte Bonnier, døde den 21. december i en alder af 94 år på plejehjemmet Gilleballehus i Ærøskøbing.

Journalistisk pioner

Jytte Bonnier kom til Information i november 1945. Hun havde ingen journalistisk erfaring, men ideer nok til at overbevise Informations stifter og ansvarshavende chefredaktør, Børge Outze, om, at hun skulle stå i spidsen for kulturdækningen.

Informations linje i ind- og udlandsstoffet lå nogenlunde klar. Udgangspunktet var, at 9. april aldrig måtte gentages, så derfor bakkede avisen op om internationale organisationer, der kunne sikre det, og stod for en politisk linje, der bakkede op om social ansvarlighed og stabilitet.

Med den kulturjournalistiske linje var det anderledes. For hvad berettigede egentlig Information her? Den kommunistiske del af modstandsbevægelsen var gået til Land & Folk, og den kristne del til enten Morgenbladet eller Kristeligt Dagblad. Det var her, Jytte Bonniers ideer kom ind i billedet.

Hun overbeviste Outze om, at hvis Information skulle få en profil på området, skulle man tiltrække en række af de hjemløse grundtvigsk-tidehvervske intellektuelle, som befandt sig i kredsen omkring kulturtidsskriftet Heretica og Wivels Forlag. Hun kontaktede forfatteren Martin A. Hansen, og det er i høj grad hendes fortjeneste, at bladet de kommende år - ud over Martin A. Hansen var i stand til at tiltrække så store skribenter som Thorkild Bjørnvig, Bjørn Poulsen, Ole Sarvig, Ole Wivel, K.E. Løgstrup, Kai Thanning og Knud Hansen, og det var også hendes fortjeneste, at avisen etablerede en tradition for at være en stemme i tidens eksistentielle og religiøse debat. Samtidig var det også hendes pionerarbejde, der betød, at Information med tiden blev forbundet med en kulturjournalistik med bid og kant, hvor der var plads til mange stemmer og modstridende holdninger, og hvor kultur blev betragtet som et journalistisk felt helt på linje med politik.

Aktiv kulturdebattør

Jytte Bonnier var søster til det mangeårige medlem af Informations bestyrelse Jens Kaastrup Olsen, og hun var desuden i en årrække direktør for lampefirmaet Louis Poulsen. I årene på Information blev hun gift med chefredaktør Erik Seidenfaden, men parret blev skilt i 1950. Samme år flyttede hun som 37-årig til Sverige, hvor hun blev gift med den noget ældre bogforlægger og bestyrelsesformand for Sveriges største avis- og udgivergruppe Tor Bonnier. Hun holdt dog ikke op med at følge levende med i udviklingen på sin gamle avis, hvilket pels-anekdoten vidner om, og bidrog i en række år jævnligt med artikler fra Sverige. I sit nye hjemland blev Jytte Bonnier kendt som en aktiv deltager i kulturdebatten, bl.a. i spørgsmål om ligestilling og kønsroller. Hun etablerede desuden en u-landsorganisation og nåede at udgive erindringsbogen Jeg gik mig over tid og sted.

I ægteskabet med Erik Seidenfaden fik hun datteren Ebba Merethe 'Snu' Seidenfaden, der i 1980 omkom ved et flystyrt med sin samlever, Portugals daværende ministerpræsident Francisco Sá Carneiro. Det har senere vist sig, at parret var udsat for et attentat. I ægteskabet med Tor Bonnier fik Jytte sønnen Michael.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her