Baggrund
Læsetid: 4 min.

Innovationscirkus

På DTU er der 'innovation cirkus' i denne uge. Det indbefatter både prisuddeling, konferencer og en cirkusarena med innovative plancher og spillekort, der står 'ål' på
Indland
5. december 2007

Innovationsarenaen på DTU er ikke åbnet endnu, men man skal igennem den for at komme op til Oticonsalen, hvor 'Innovation Circus' i Region Ørestaden skal åbnes.

Der er tale om en meget aflang arena. Nogle ville nok kalde det en gang. Men den er fyldt med plancher med innovative tegninger: Nogle har tegnet et lille lydisoleret øvelokale, som kan slås op i en stue. En anden har lavet legetøj til syge børn, blandt andet en trehjulet cykel, som man kan spænde et sonde-stativ efter.

I Oticonsalen byder professor Per Boelskifte velkommen. Bag ham står tre pokaler, for det er også i dag, vindene af Innovationscup2007 skal findes.

DTU er det rigtige sted

Men først skal rektor Lars Pallesen tale.

Han er stolt over, at innovationscirkusset er kommet til DTU, for det er det rigtige sted for innovation:

"Da jeg for nogle år siden spurgte de nystartede studerende, hvad de anså som værende et kreativt fag, så sagde de malerkunst og den slags. Når jeg spørger dem i dag, så siger de 'det er engineering'. For med engineerning skaber man noget nyt, der er til gavn for mennesket," siger han og understreger, at han er glad for at arbejde sammen med antropologer fra konsulentfirmaet antropologerne.com om projektet.

"Vi skal hele tiden være åbne og byde andre indenfor," siger Lars Pallesen.

Han taler også om vigtigheden af at vi kan "reinvente vores innovation". Det er blandt andet det, der skal ske på 'Innovation Circus', som varer hele ugen og blandt andet byder på minikonferencer, workshops, debatter m.m.

Den slags arrangementer koster penge, men når både ordet 'innovation' og 'Region Øresund' indgår i titlen, så er der råd til lidt af hvert.

Derfor er Lisbeth Bahl-Poulsen fra Europakommissionen også til stede:

"Velkommen til innovation week," siger hun og fortæller, at der er tale om et rundrejsende cirkus, som blandt andet har været i Riga og i Milano, hvor det begge gange lå midt i byen og derfor havde tiltrukket henholdsvis 10.000 og 45.000 mennesker.

"Når vi støtter det her projekt, er det fordi, vi i Europa er nødt til at bevare vores konkurrencekraft, og der er det nødvendigt med innovation," siger hun og fortæller, at cirkusset desuden er en god optakt til 2009, hvor det er europæisk år for kreativitet og innovation.

Og så er det tid til at udråbe vinderne af Innovationscup2007, som er en innovationskonkurrence for gymnasieelever. 3.x på Borupgaard gymnasium har lavet et projekt om 'algers iltproduktion i havet' og vinder i kategorien samfundsinnovation. Omtrent en tredjedel af salen rejser sig, da prisen skal overrækkes.

"Jeres projekt er meget imponerende, og så passer det som hånd i handske med kommissionens politik på området," siger Lisbeth Bahl-Poulsen, da hun overrækker dem diplomet.

Ham med legetøjet til syge børn på hospitalerne hedder Tobias Maduro, og han vinder i kategorien brugerinnovation. Den sidste pris i kategorien produktinnovation går til en gruppe unge med et lysstofrør, der skal gøre folk i Norge og andre mørke lande mere glade om vinteren. Den hedder 'De Stress'.

Til slut får Per Boelskifte lige sagt, at han håber på at se rigtig mange af de unge innovative tilskuere på DTU igen:

"Vi vil tage i mod jer med kyshånd."

Cirkus

Lars Pallesen klipper en rød snor over oppe ved arenaen.

"Så. Nu er dette cirkus åbnet," siger han, og 3.x, som stadig fylder godt op, indtager straks deres stand og placerer den nyvundne pokal centralt. Tre mænd bakser med at hænge en kolossal plakat om mulighederne i Estland, Letland og Litauen op. Imens forklarer Per Boelskifte det med navnet:

"Det er en forkortelse. Creative, innovation, region osv."

- Og derfor hedder det Circus?

"Ja, først var vi lidt sippede omkring det. For cirkus og innovation er måske ikke lige den kobling, vi syntes var oplagt. Men da vi satte os ind i det, blev vi meget positive. Det handler om arena-tankegangen. Arenaen er et rum, hvor ting opstår," siger han og fortæller om programmet for ugen.

Tæt ved står en af samarbejdspartnerne, Rikke Ulk, fra antropologerne.com. Hun har en baby hængende på maven. Antropologerne skal blandt andet interviewe gæsterne:

"Innovation kan være et 'fluffy' begreb, og man skal ikke tage for givet, hvad folk mener om det. Vi skal gøre det mere praksisnært. Hvad er det for et 'gør'?" siger hun.

Derfor er hun også lidt ked af, at cirkusset har slået sig ned i Lyngby:

"Det var meningen, at det skulle have været inde på Kongens Nytorv, men nu blev det herude. Og det er klart, at så er det meget det tekniske, det handler om. Og der kommer ikke så mange 'almindelige' mennesker forbi, som der gør inde i byen," siger hun.

På vej ud af arenaen står Kjeld Petersen.

Han er fra firmaet KreaConsult i Køge, og han har svaret på, hvordan man bliver innovativ.

"Vi har en værkstøjskuffert," siger han og peger ganske rigtigt på en kuffert.

"Vi har brugt vores produkt på over 40 store virksomheder," tilføjer han.

"Brug din fantasi, og tænk skørt og vildt," står der på et papir. Et andet sted står der "djævlens advokat"

"Man bliver også nødt til at spørge sig selv, hvilke hindringer, der er ved den idé, man har fået," forklarer han.

I kufferten er der også hjælp til, hvordan man får ideer.

Blandt andet nogle spillekort. På et af dem står der "cykelhjelm" på et andet står der "ål".

"Hvad tænker du, når du ser det?," spørger han pludselig. Det er det med ålen.

- Øh, på mad.

"Ja, og hvad mere?"

- Måske en øl og en snaps til?

"Ja. Se, nu har jeg allerede fået dig til at tænke på noget helt andet, end du gjorde lige før," siger Kjeld Petersen.

Der er også et kort, hvor der står "cirkus" på. Det vides ikke, om det er lavet specielt til lejligheden.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her