Nyhed
Læsetid: 3 min.

Irakiske flygtninge sendes land for land tilbage til Irak

Danmark sender irakiske asylansøgere til Grækenland, selvom Grækenland er kendt for at sende irakere tilbage til Irak via Tyrkiet. FN's Flygtningehøjkommissariat fraråder trafikken, men Udlændingeservice stoler stadig på grækerne
Ikke alle EU-lande tilbyder deres asylansøgere husly. Grækenland har kapacitet til at huse 740 asylansøgere, men modtager flere tusind hvert år. Irakiske asylansøgere i Grækenland risikerer derudover at blive sendt tilbage til Irak uden at få behandlet deres ansøgning.Røde Kors asylcenter, Jelling.

Ikke alle EU-lande tilbyder deres asylansøgere husly. Grækenland har kapacitet til at huse 740 asylansøgere, men modtager flere tusind hvert år. Irakiske asylansøgere i Grækenland risikerer derudover at blive sendt tilbage til Irak uden at få behandlet deres ansøgning.Røde Kors asylcenter, Jelling.

David Bering

Indland
13. december 2007

Flygtninge, der søger asyl i Europa, kan ikke selv vælge, hvor de vil søge asyl. Og hvis de havner i Grækenland, kan de risikere at blive sendt tilbage til Irak uden at få deres asylsag behandlet. Udlændingeservice har siden 2006 sendt otte irakiske asylansøgere tilbage til Grækenland, selvom UNHCR fraråder det. Det skriver Dansk Flygtningehjælp i sit nyhedsbrev i dag.

EU-landene har aftalt indbyrdes, at asylansøgere kan sendes tilbage til det EU-land, hvor de først registreres, uden at man behøver at tage stilling til deres ansøgning. Reglerne står i den såkaldte Dublin-forordning, som Danmark benytter sig af.

Grækenland er et af de lande i Europa, der modtager flest irakiske asylansøgere. I første halvdel at 2007 blev det til 3.483 asylansøgere fra Irak, men da Grækenland kun har 740 modtagepladser i hele landet og ikke udbetaler offentlige ydelser til asylansøgere, er der incitamenter for de irakiske flygtninge til at søge videre i Europa. Det fortæller en rapport fra oktober 2007 fra det tyske ProAsyl, der svarer til Dansk Flygtningehjælp.

Men hvis flygtninge forlader Grækenland efter at have søgt asyl her, bortfalder deres ansøgning, hvis de vender tilbage. Og det gør de i det øjeblik, andre EU-lande benytter sig af de fælles EU-regler i Dublin-forordningen, der gør det muligt at sende asylansøgere tilbage til det land, hvor de først registreres.

Brud med konventionen

Det er i strid med Flygtningekonventionen at annullere asylansøgeres ret til at søge asyl, selvom de forlader landet, men et præsidentielt dekret, der har virket siden 1999 har gjort det muligt at følge denne praksis i Grækenland. Når asylansøgningen er annulleret, kan Grækenland sende asylansøgere til Tyrkiet, som siden 2007 i stigende grad har accepteret tilbagesendte irakere fra Grækenland.

Siden juli 2007 har UNHCR registreret 135 irakiske flygtninge, der blev sendt tilbage til Irak fra Tyrkiet, og Græsk Flygtningehjælp har registreret et lignende antal i starten af 2007. Selvom irakiske flygtninge ikke sendes til Irak, vil de have problemer nok i Tyrkiet, hvor irakiske flygtninge ikke kan opnå flygtningestatus.

"Tyrkiet har underskrevet Genevekonventionen, men med den geografiske begrænsning, at de kun anerkender flygtninge fra Europa. Det betyder, at irakerne ikke juridisk bliver anerkendt som flygtninge i Tyrkiet, og det vanskeliggør yderligere deres situation," siger Anne laCour Vågen, der er chef for dansk flygtningehjælps asylafdeling.

Ifølge dansk udlændingeservice har de græske myndigheder trukket det præsidentielle dekret tilbage, så ingen irakere længere risikerer at blive sendt til Irak, men i et notat fra juli 2007 skriver UNHCR, at dekretet stadig virker i praksis. Den tyske udgave af Dansk Flygtningehjælp, ProAsyl, bakker ifølge Dansk Flygtningehjælp op om, at grækerne stadig benytter sig af dekretet. "Grækenland har meldt ud, at de vil afvikle dekretet, men ikke hvornår de vil gøre det. Og så længe der eksisterer en risiko for, at de græske myndigheder vil agere i overensstemmelse med dekretet, så er det grund nok til ikke at sende irakerne retur til Grækenland," siger seniorforsker Kim U. Kjær ved Institut for Menneskerettigheder.

Strudsemetoden

Selvom UNHCR i notatet fra juli i år advarer om at sende irakiske asylansøgere tilbage til Grækenland, mener Udlændingeservice ikke, at der er et problem.

"Grækenland har påtaget sig et ansvar i forhold til Dublin-forordningen, som vi går ud fra, at de lever op til. Vi ændrer ikke vores praksis nu, men afventer og ser, om EU-kommissionen kommer med en udmelding," siger souschef i Asylkontoret i Udlændingeservice Eva Singer. Men seniorforsker Kim U. Kjær mener, at Udlændingeservice har de oplysninger de skal bruge for at vurdere Grækenlands praksis.

"Selvom alle advarselslamper blinker fra anerkendte internationale organisationer, bliver vi ved med at sende asylansøgere tilbage til Grækenland. Selvom grækerne vælger at behandle asylansøgningen, har de en så restriktiv praksis, at den næppe er forenelig med flygtningekonventionens bestemmelser. Det er fuldstændig uholdbart, det er strudsemetoden, der siger: vi vil ikke se, vi vil ikke høre," siger Kim U. Kjær.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her