Læsetid: 3 min.

Kirkeminister støtter stormoské

Alle trossamfund skal have adgang til bedehuse og ret at udøve deres begravelsesskikke, mener Birthe Rønn Hornbech (V), som er klar til at kæmpe for muslimernes ret til en stormoské. Meldingen vækker glæde hos Islamisk Trossamfund, mens Dansk Folkeparti tager stærk afstand
Det er trangt med pladsen ved en fredagsbøn i Islamisk Trossamfund på Dortheavej i København, og flere er henvist til at bede udenfor. Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech tilbyder nu at bistå muslimerne med praktisk hjælp i forbindelse med etableringen af en stormoské i København

Det er trangt med pladsen ved en fredagsbøn i Islamisk Trossamfund på Dortheavej i København, og flere er henvist til at bede udenfor. Kirkeminister Birthe Rønn Hornbech tilbyder nu at bistå muslimerne med praktisk hjælp i forbindelse med etableringen af en stormoské i København

27. december 2007

Muslimerne skal have samme mulighed for bedehuse som alle andre trossamfund, mener kirkeminister Birthe Rønn Hornbech. I dag er muslimerne henvist til nedlagte fabrikker og kælderlokaler rundt om i landet, men ministeren vil ikke stå i vejen for en stormoské i København:

"Mit udgangspunkt er, at det er op til muslimerne selv. De skal have samme mulighed for at have bedehuse som alle andre. Men som hos alle andre trossamfund er det på deres eget initiativ," siger hun.

Birthe Rønn Hornbech har tidligere tilbudt sin bistand, da muslimerne havde problemer med gravpladserne i Brøndby, og når det kommer til retten til at udøve sin religion, er ministeren klar i mælet:

"Jeg er ikke religionsminister, men jeg står til rådighed for at bistå trossamfundene med praktiske ting," siger Birthe Rønn Hornbech, der i dagens interview med Information beklager det øgede negative fokus på religion i Danmark. "Det er meget udansk," siger hun.

Og ministerens udtalelser og velvilje i forhold til en stormoské vækker glæde hos Islamisk Trossamfund.

"Det er en meget positiv melding," siger talsmand Kassem Said Ahmad, som påpeger at der forestår komplicerede forhandlinger med Københavns Kommune.

Ifølge den gældende lokalplan er der planlagt en moské på Njalsgade på Amager, men projektet er gået i hårdknude, idet arkitekterne ønsker at bygge både mere og højere end lokalplanen tillader. Og ifølge medlem af Borgerrepræsentationen Hamid El Mousti (S) er både penge og stridigheder mellem forskellige muslimske nationaliteter en bremseklods.

"Det ser sort ud. En moské kan kun bygges, hvis araberne selv vil bygge den. Hvordan får man ellers 400 mio. kr.," spørger han og peger på, at alene grunden koster 182 mio. kr.

"Projektet kræver, at muslimer i Danmark bliver enige og samler de fornødne penge ind. Det bliver næppe i min tid, at vi får den moské," siger han og peger dog på muligheden for, at staten eksproprierer grunden, så byggeriet kan gennemføres. For ifølge Hamid El Mousti er der tilbud om en gratis moské, hvis altså bygherren, BIG, kan få lov at bygge højere end lokalplanen tillader.

Også Kassem Said Ahmad efterlyser ministerens hjælp til at løse problemet. Han påpeger, at der er en stor risiko ved at købe en grund, uden at en lokalplan, der tilfredsstiller bygherren, er vedtaget.

"Det er en drøm, men vi skal have hjælp," siger talsmanden.

Styrker fundamentalisme

Men på Københavns rådhus afviser DF's gruppeformand Carl Christian Ebbesen tanken om en moské, og han er særdeles misfornøjet med ministerens melding:

"Jeg må på det kraftigste tage afstand fra ideen om en stormoské. Hele kernen i integrationsindsatsen er, at vi skal gøre folk, der flytter til Danmark, så danske som muligt. Ved at bygge en stormoské fastholder vi dem i at møde op der og sikrer derved, at den fundamentalistiske tro, de har, bliver styrket," siger han og understreger, at hele opgaven er at få muslimer til at lægge religionen længere og længere væk.

Men den udlægning afvises af Birthe Rønn Hornbech. Hun lægger stor vægt på at skabe lige vilkår for de forskellige trossamfund. Ikke mindst når det kommer til begravelsesskikkene, hvor muslimer har peget på, at det i Danmark kan være vanskeligt at gennemføre en hurtig begravelse, som islam foreskriver.

"Jeg er meget øm over for, at vi på alle måder forsøger at hjælpe trossamfundene med, at de kan gennemføre deres egne begravelsesskikke. Det ligger dybt i mennesket, begravelsesritualet betyder virkelig noget for troende mennesker og har altid gjort det," siger Birthe Rønn Hornbech.

Men Carl Christian Ebbesen forstå ikke ministerens iver efter at være imødekommende.

"Jeg har svært ved at forstå, at man skal være tolerant over for Islam - hvilke værdier er det, vi skal vise tolerance over for? Tvangsægteskaber? Deres kvindesyn? Jeg har ikke mødt de saglige argumenter," siger han.

Carl Christian Ebbesen påpeger, at den fæstede religionsfrihed beskytter mod forfølgelse:

"Det er ikke ensbetydende med, at man har ret til stormoské inde midt i København. Det vil trække moderate muslimer i retning af fundamentalisme," siger DF's københavnske gruppeformand.

Men Kassem Said Ahmad er fortrøstningsfuld over valget af den ny kirkeminister og hendes melding.

"Hun er ikke kulturkristen, men religiøskristen og forstår betydningen af religion. Der er en stor og positiv ting for muslimer. Hun er en stærk kvinde, som kan sætte Dansk Folkeparti på plads," lyder det fra talsmanden, der tilføjer:

Det er rigtig godt, at vi har en minister, som ikke tror, at religionen bremser for integrationen."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Klar tale fra kirkeministeren. Og lige så klar tale fra DF. Påstanden om at en stormoské skulle fremme fundamentalisme og islamisme har kun noget på sig, hvis man lader de mørke kræfter fra Saudi-arabien spytte penge i foretagenet. Men ekspropriation kan ikke komme på tale, da det ikke angår almenvellet, hvorvidt et bestemt trossamfund har et tempel. Det er også korrekt at der er et øget negativt fokus på religion i Danmark. Men her kunne Birthe Rønn Hornbech måske gribe fat i sin statsminister, som fremfor nogen har advokeret for mindre religion i det offentlige rum. Sikkert helt på linje med de mange ateister, som oplader deres uforgribelige synspunkter om den religion, som de alle tager afstand fra. Det gælder ikke mindst flere at de faste bidragydere til Informations blogs.

Jacob, har du et slag på tasken til, hvornår (og hvordan) mon "islamisterne vil få magten" i Danmark?

Prøv nu at styre din paranoia og få ind i hovedet, at den største tjeneste, vi kan gøre islamisterne, er at forfølge deres moderate trosfæller ved fx. at forbyde dem at bygge moskeer.

Nøjagtigt som jeg er overbevist om, at tyskernes forbud mod scientology på længere sigt vil betyde en saltvandsindsprøjtning til denne såkaldte religion.

Staten bør ikke støtte nogen som helst religion. Samfundet ville jo aldrig støtte foreninger ellers sammenslutninger der udsagde lige så usande påstande som præsterne gentager og gentager ud fra Joseph Goebbels logik om at blot man repeterer løgne til strækkelig mange gange tror folk at det er rigtigt.
Religiøsitet er en virus i hjærnen og dermed et naturvidenskabeligt anliggende og bør behandles som sådan.
Spar skatteyderne for kirken og universiteternes fakulteter for 'dækningsløse checks'

Jørgen e. Petersen
Lillevej 2, Kilden
Frederikshavn