Læsetid: 2 min.

Løn-alliance mellem S og DF splitter oppositionen

Dybt bekymrende, mener de radikale om S og DF, der går sammen om en lønpulje til offentligt ansatte. SF-formanden er godt tilfreds, men alliancen stopper her, mener han
Indland
15. december 2007

"Jeg har før flirtet lidt med Socialdemokraterne, men som det er i øjeblikket, kan jeg ikke være med. For jeg aner ikke, hvor jeg har Helle Thorning-Schmidt - jeg ved ikke, hvad hun står for." For mindre end fem måneder siden afviste Pia Kjærsgaard i denne avis, at et tættere DF-S-samarbejde kunne komme på tale. Men meget er sket siden da, ikke mindst enigheden om bedre løn til de offentligt ansatte har forenet de to partiledere. Og der er ingen tvivl om, at det kommer bag på ikke mindst Socialdemokraterne, at DF faktisk er villige til at trumfe løn igennem, selv om VK fortsat afviser. Da Information kort efter valget beskrev det nye lønpulje-flertal, var analysen langt ind i S-toppen: "Javel, men når det kommer til stykket, er DF ikke til noget. De tør ikke gå uden om regeringen."

Men torsdag fandt Helle Thorning-Schmidt og Pia Kjærsgaard sammen om fire kriterier til fordelingen af de fem mia. kr. Pengene skal gå til lavtlønsgrupper, faggrupper med meget nedslidning, kvindefag samt faggrupper med rekrutteringsproblemer.

Og SF's formand Villy Søvndal er godt tilfreds med det nye fællesskab, selv om SF's overskrifter på fordelingen af pengene var en smule anderledes. "Det afgørende er ikke at finde hår i suppen, men at sikre, at flertallet bliver anvendt," siger han.

DF vil mere

Ifølge Villy Søvndal har VKO-flertallets forsvinden banet vejen for DF's vilje til at bruge andre flertalsmuligheder, og i går luftede DF's finansordfører, Kristian Thulesen Dahl, muligheden for at forsoningen med S kan føre til et tættere samarbejde. Han pegede på klassiske, rene lønmodtagerinteresser, som DF og S bør kunne forfægte i fællesskab mod typiske arbejdsgiverinteresser, som i højere grad er repræsenteret hos regeringspartierne, radikale og Ny Alliance.

"Der vil vi da gøre, hvad vi kan for at udnytte det spillerum, det giver, at vi har et bedre forhold til Socialdemokratiets ledelse til at finde de fælles berøringsflader," siger han.

Men Villy Søvndal ser bestemt ikke en udvidelse af alliancen for sig.

"Jeg opfatter det her som en alliance om et meget konkret spørgsmål - ikke bredere end det," understreger SF-formanden, der ikke har noget problem med, at lønaftalen er kommet i stand uden hans tilstedeværelse.

"Det er, fordi de er så sikre på os - det er fint," siger han.

Men fint er ikke et ord, man genfinder hos de radikale, når det kommer til det nye lønpulje-flertal. Tværtimod er finansordfører Morten Helveg Petersen bange for konsekvenserne for overophedningen af dansk økonomi og løndannelsen.

"Reelt ser vi to socialdemokratier, der er ved at slå sig sammen i et udgiftspolitisk flertal. Det er noget rod at blande sig i overenskomster på den her led, hvor man risikerer at forplumre den model, vi har bygget op herhjemme, hvor arbejdsmarkedets parter bestemmer den slags," siger han til Berlingske Tidende.

I går afviste finansminis-ter Lars Løkke Rasmussen (V) endnu engang, at regeringen giver efter for løn-flertallets pres. Men hos både S og DF står man fast: Ingen kvalitetsreform uden lønpulje.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her