Baggrund
Læsetid: 7 min.

'Hun var på gaden og havde kunder næsten hver dag'

En 55-årig kroat og en 27-årig tjekke fik forleden dom i Københavns Byret for både menneskehandel og rufferi. Retssagen kaster lys over en barsk virkelighed, der finder sted hver eneste nat midt i København
Mens alfonsen BT sad og spillede kort på Café Yrsa, traskede de prostituerede, han havde hentet til Danmark, rundt i Skelbækgade på Vesterbro på stadig jagt efter kunder og den 500-kroneseddel, som er standardbetaling for sex bag i bilen.

Mens alfonsen BT sad og spillede kort på Café Yrsa, traskede de prostituerede, han havde hentet til Danmark, rundt i Skelbækgade på Vesterbro på stadig jagt efter kunder og den 500-kroneseddel, som er standardbetaling for sex bag i bilen.

Nicolai Svane

Indland
17. december 2007

Som 17-årig blev en ung tjekkisk pige lokket til Danmark på en uges ferie. Ankommet til Danmark blev hun i stedet tvunget til at prostituere sig og trække efter kunder i kvarteret omkring Skelbækgade tæt ved Kødbyen i København.

Mens hun traskede op og ned ad 'gaden' på stadig jagt efter kunder og den 500-kroneseddel, som er standardbetaling for sex bag i bilen på Fisketorvets P-plads eller i en af sexkabinerne i Istedgades pornobiografer, sad hendes alfons og spillede kort på Café Yrsa.

Når alfonsen trængte til flere penge, sendte han sin samlever ud for at indkassere kvindens indtjening. Først ud på morgenen efter fem-seks kunder måtte hun komme hjem.

Hvis hun ikke 'makkede ret', blev hun tævet ...

Sådan lyder en af de kvindeskæbner, der blev oprullet under en straffesag om menneskehandel og rufferi forleden i Københavns Byret. En 55-årig kroat, BT, blev efter otte retsmøder idømt tre et halvt års fængsel for menneskehandel og for rufferi. Dømt blev også hans 27-årige samlever af tjekkisk oprindelse, MD. Hun fik to års fængsel og derefter udvisning i 10 år.

Sammen havde BT og MD, som det formuleres i anklageskriftet, "rekrutteret, transporteret eller modtaget" i alt fire tjekkiske kvinder i op til halvandet år og anvendt "ulovlig tvang, frihedsberøvelse, trusler (...) eller udnyttelse af en vildfarelse eller anden utilbørlig fremgangsmåde med henblik på udnyttelse af de pågældende kvinder ved kønslig usædelighed ..."

500 kr. pr. kunde

Parret opsøgte kvinderne i landsbyer i Tjekkiet og købte eller lokkede dem til Danmark, ofte bistået af MD's søskende.

"På vejen fortalte J (en ven til BT, red.), at han havde købt hende for 6.000 kr. af naboens veninde og svigerinde, og at hun skulle til Danmark," som en af de fire tjekkiske trafficking-ofre forklarede i byretten ifølge domsudskriften.

Ankommet til København blev kvinderne straks sat i sving:

"De fik at vide, at de skulle gå på gaden (...) BT kørte dem til Skelbækgade og viste, hvilke pladser de skulle tage. De fik at vide, at de skulle forlange 500 kr. pr. kunde," fortsætter kvinden sin forklaring.

Flere af de meget unge kvinder kommer fra belastede miljøer, og i hvert fald én har kun tre års skolegang bag sig:

"Vidnet er 18 år. Hun er ikke så god til at læse og skrive. Hun kender ikke månederne (...) Hun kender til jul og nytår," som en anden af trafficking-ofrene, der også blev ført til Danmark af en bror til MD, fortalte i retten.

Og om en af de andre kvinder hedder det:

"Efter min mening er hun lidt tåbelig, alle kan snyde hende, lige meget hvad man siger til hende, så gør hun det."

Mindst én af kvinderne anede ikke, at hun skulle arbejde som prostitueret. Hun troede, at hun var inviteret til København på ferie:

"BT kendte hun ikke. De skulle bare på besøg en uge. Fire dage efter forstod hun, at hun skulle arbejde som prostitueret for MD og BT (...) Det var MD, hun gav pengene til, og MD gav dem videre til BT. BT brugte mange penge til lotto," som hun forklarede.

To af kvinderne var dog straks klar over, hvad de skulle lave:

"Det var meningen, at hun skulle være prostitueret i Danmark," lød forklaringen fra en kvinde, der tidligere havde arbejdet en måned som prostitueret i Prag.

Som de andre måtte også hun aflevere hver en krone, hun tjente:

"Hun var på gaden hver dag fra kl. 11 til midnat (...) Hun skulle give pengene til MD. Ingen havde bedt hende direkte om dette, men hun vidste, hvordan det foregik (...) Hun fik ikke selv nogen af pengene."

Trusler mod syv-årig søn

Mens BT residerede på Café Yrsa for enden af Skelbækgade ved Dybbølsbro Station, var det MD's opgave at kontrollere pigerne på gaden og indkradse penge. Hun kommunikerede med BT via mobil. MD, der også af og til selv trak, holdt øje med nummerpladerne på de biler, hvor kvinderne fik 'bid', og det var også MD, der ringede til kvinderne, hvis de brugte for meget tid sammen med en kunde. Når kvinderne returnede til Skelbækgade, indkasserede MD pengene og gav dem til BT.

Flere af kvinderne har ifølge deres forklaringer oplevet at få bank, hvis de ikke var ivrige nok eller ikke havde tilstrækkelig mange kunder.

"Hun er to gange blevet slået af BT og MD, fordi hun ikke tjente penge nok. Det samme skete for M (en anden prostitueret, red.)," som den 18-årige pige forklarede.

I miljøet indgik dog også grovere bodyguards-typer, der i givet fald kunne sørge for, at kvinderne "makkede ret". Som det hedder om en af bodyguardene, er han "en ven fra Jugoslavien", der skulle "ordne" alfonsens "regnskab på gaden, hvis nogen havde problemer".

Da en af kvinderne på et tidspunkt ville kvitte og rejste hjem til Tjekkiet, blev hun opsøgt af en bror til MD:

"R sagde, at hvis hun ikke makkede ret og tog tilbage til København, så ville BT sende nogle albanere derned, som kunne gøre det af med hende, hvorfor hun fulgte med."

Da denne kvinde vendte tilbage til København, fik hun med det samme tre lussinger af BT, der spurgte hende:

"Hvorfor stak du af fra mig, din dumme luder, du havde jo et godt liv her."

En anden af kvinderne fik at vide, at der kunne komme "repressalier" mod hendes syv-årige søn, der opholdt sig hos bedsteforældrene i Tjekkiet:

"BT fortalte bl.a., at vidnets barn ville bliver slået ihjel," fortalte hun, da hun afgav forklaring som vidne.

Også hendes forældre i Tjekkiet blev opsøgt af en sigøjner, der forlangte penge til BT, "ellers ville vidnets søn blive slået ihjel." Samme kvinde fortæller, at BT fik en anden bodyguard fra Kosovo, "så hvis man har problemer med BT, så har han truet med at sende N efter de personer, der er problemer med."

De fire kvinders forklaring i byretten viser, hvordan de unge piger købes eller sælges - nogle gange stjæles - frem og tilbage mellem alfonserne.

Strid mellem alfonser

Om en sigøjner, BT ofte taler med, forklares det, at han "var nødt til at sælge sin bil for at kunne betale hustruens gæld på 120.000 kr. til M (en albansk alfons, red.). Herefter fik han sin hustru udleveret".

For godt to år siden blev BT selv idømt ni måneders fængsel i en sag om menneskehandel, fordi han havde transporteret 12 tjekkiske kvinder til Danmark. Straffen blev gjort betinget, fordi BT optrådte som politiets kronvidne mod nogle albanske alfonser. Med til historien hørte også, at BT havde frikøbt MD for 20.000 kr. fra hendes daværende albanske alfons, kendt i miljøet som Baronen.

En af kvinderne i den aktuelle sag, den 18-årige med kun tre års skolegang, skifter også 'ejer' flere gange. Undervejs bliver hun gravid med en albansk alfons, "men barnet blev fjernet". Derefter arbejdede hun videre for den albanske alfons og forlod altså BT.

BT planlagde derfor sammen med MD en kidnapning af den 18-årige, hvor en dansker af pakistansk oprindelse skulle agere kunde og lokke hende ind i en kassevogn, der så skulle køre til Sydhavnen. Bagerst i vognen skulle et par af BT's venner sidde klar til at tale et alvorsord med kvinden, som også skulle fremskaffe et mobilnummer på sin albanske alfons. Planen lykkedes dog ikke, da kvinden ikke turde stige ind i kassevognen.

Mødte op hos politiet

På et tidspunkt stjæler den 18-årige ifølge BT's forklaring 10.000 kroner fra ham. Det sker, ifølge kvindens forklaring, der støttes af andre prostituerede, mens hun var låst inde i soveværelset i BT's lejlighed. Det hele munder ud i, at BT slæber kvinden med til politiet i februar 2007 og anmelder hende for tyveri.

På politistationen sker der dog det, at BT - efter at have indgivet sin anmeldelse om tyveri - selv bliver anholdt og sigtet for rufferi og menneskehandel. Kort forinden havde politiet etableret aflytning af BT's og MD's mobiltelefoner, måske som opfølgning på at personale fra den private velgørenhedsorganisation Reden-Stop Kvindehandel havde fået overtalt nogle af de tjekkiske kvinder til at gå til politiet med deres oplysninger.

I retten fastholdt BT konsekvent, at han ikke havde modtaget en eneste krone fra kvinderne. Tværtimod havde han sørget for dem, f.eks. købt mad og cigaretter og givet dem husly i dagtimerne i sin to-værelseslejlighed på Frederiksberg. Mange gange havde han opfordret kvinderne til at stoppe med prostitution, men de ville ikke lytte.

Ikke mindst i kraft af politiets telefonaflytning var det en smal sag for anklageren at afvise BT's forklaring. Under en af de aflyttede telefonsamtaler bad BT eksempelvis sin bodyguard "om at passe biksen i aften". I en anden samtale, hvor bodyguarden tjekker kvarteret, siger han til BT, at "min kvinde er der, og det er din også".

Dommen kan blive banebrydende, fordi den er en af de få, hvor de tiltalte er blevet dømt ikke bare for rufferi, men også for menneskehandel. I flere tidligere sager har det været svært at bevise anklagen om menneskehandel efter straffelovens særlige bestemmelse (§ 262a), og derfor er mange sager blevet 'skåret til', fordi rufferi er lettere at bevise.

Begge dømte ankede dommen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Flemming Petersen

Hvor er det gyseligt, at nogen kan få sig selv til at behandle andre mennesker på den måde. Det er godt, at der eksisterer væresteder som 'Reden', der i det mindste kan tale lidt med de kvinder, som bliver behandlet så usselt.
Det er tragisk, når fattigdom og vold tvinger kvinder ud i prostitution.

Det er tragisk, når fattigdom og vold tvinger kvinder ud i prostitution.

Udbyttet havde næppe været det samme, hvis kliken havde organiseret kønsrollerne omvendt.

Flemming Petersen

Jeg er egentlig ikke uenig med Rolf Rasmussen. Min pointe -som åbenbart ikke blev tydelig nok- er, at det er godt, at politiet forsøger at fange de bagmænd, som tvinger kvinder ud i vilkår, hvor de er nødt til at sælge sig selv. Men så længe der er vold og fattigdom, vil der også blive ved med at være kyniske mennesker, som tjener penge på at tvinge kvinder ud i prostitution.

Disse tilfælde ville kunne minimeres hvis de almindelige frivillige prostituerede havde ordentlige arbejdsforhold og var accepteret, så ville "markeredet" været dækket og der ville ikke være plads til gade prostituerede som ikke har arbejdstilladelser og ikke betaler skat...

Det samme går sig gældende med hash... men det er en helt anden snak...
Hvis man gør det lovligt / accepteret / almindeligt så er der håb om at fjerne noget af det de kriminelle kan udnytte, går man den anden vej bliver det bare mere lukrativt.

Måske er det Reden og Stop-Menneskehandel, der har fået nogle kvinder til at gå til politiet så alfonsens telefon kunne aflyttes. Måske er piger fra Skælbækgade,med opholdstilladelsen i orden, der bare ikke bryder sig om unfair konkurrence, måske er det pigen selv ... Mulighederne er mange, så der er ingen grund til at forsøge at bevæge vores opfattelse i en bestemt retning.

Jeg ser intet banebrydende i dommen. Den nye lov eksplicit mod menneskehandel er blevet brugt, fordi omstændighederne var til det, men banebrydende?

Og så et spørgsmål. Hvorledes er det, at det havde været lettere at opklare sagen, hvis vi havde haft et forbud mod prostitution i Danmark?

Det står mig ikke helt klart.