Læsetid: 3 min.

Sander afviser problemer med forsknings-friheden

Helge Sander kalder den engelske undersøgelse, der giver den danske forskningsfrihed bundkarakter, for latterlig. Oppositionen og DF mener derimod, at undersøgelsen rammer plet. S kalder ministeren i samråd
Videnskabsminister Helge Sander afviser international kritik af Danmarks mangel på forskningsfrihed.

Videnskabsminister Helge Sander afviser international kritik af Danmarks mangel på forskningsfrihed.

Jens Dige

6. december 2007

Videnskabsminister Helge Sander tager afstand fra den undersøgelse fra University of Lincon, i Storbritannien, som Information i går omtalte. Undersøgelsen placerer Danmark tredje-nederst i EU, når det kommer til forskningsfrihed og de universitetsansattes frihedsgrader:

"Jeg kan se, at vi befinder os i bunden af en kunstig frihedsliste sammen med England, Sverige og nogle af de fremmeste universitetslande, mens syv tidligere kommunistiske diktaturer ligger i toppen. Så jeg har det fint med, at Danmark ligger, hvor vi gør," siger Helge Sander, og henviser til, at et af de parametre, der måles på, er om forskningsfriheden er sikret i grundloven:

"Det er jo helt latterligt. Undersøgelsen siger ikke noget om den reelle frihed, men nærmere om, hvor meget man har følt det nødvendigt at pinde friheden ud i love," siger han.

Kritik

Det er Dansk Folkepartis Jesper Langballe på sin vis enig i. Undersøgelsen fremstiller nemlig uheldighederne ved den universitetslov, som regeringen og Socialdemokraterne indførte i 2003:

"Undersøgelsen sammenligner de enkelte landes regelværk på universitetsområdet og fremhæver lige nøjagtig det, der gjorde, at vi valgte at sige nej til universitetsloven - det gjorde vi nemlig først og fremmest, fordi vi så den som en trussel mod den enkelte forskers forskningsfrihed," siger Jesper Langballe og tilføjer:

"Og der er problemer med forskningsfriheden i dag." Samme holdning har Enhedslistens Per Clausen:

"Undersøgelsen bekræfter, at når det kommer til forskningsfrihed og medarbejdernes indflydelse og vilkår, så er vi meget, meget dårligt kørende," siger han og fremhæver et andet af de parametre, undersøgelsen tager fat i, nemlig ansættelsesforholdene. På de danske universiteter har man mange løse og tidsbegrænsede ansættelser:

"Hvis man skal have mulighed for at lave forskningsprojekter, som måske ikke er populære eller i overensstemmelse med tidsånden, så er det vigtigt, at man ikke skal genansættes hele tiden," siger Per Clausen. Jesper Langballe bakker op:

"Det er uundgåeligt, at jo lettere det er at fyre dig, jo mindre forskningsfrihed har du." Helge Sander afviser, at der skulle være et problem:

"Jeg har det fint med den del af det, altså bare fordi vi ikke har livstidsansættelser, så fremstilles det i undersøgelsen som om det er helt forfærdeligt."

- Du mener altså ikke, at det har indflydelse på forskningsfriheden, når man hele tiden skal genansættes?

"Det kan jeg ikke se. De bliver ansat til at løse en opgave ligesom alle andre."

Basismidler

Også medarbejderindflydelsen - herunder i de akademiske råd - er et af de parametre, den engelske undersøgelse måler - og et andet af de centrale problemer i Danmark, mener oppositionen:

"De akademiske råd er skudt til side, og det er et brist i forhold til forskningsfriheden," siger Jesper Langballe. Desuden mener oppositionen, at problemet bunder i, at mange af forskningsmidlerne er i konkurrence - og at der kommer færre basismidler til universiteterne:

"Vi skal sikre flere basismidler. For universiteternes undskyldning for at ansætte i løse stillinger er, at man ikke har nogen fast bevilling og ikke ved, hvordan økonomien ser ud næste år," siger Per Clausen.

Spørgsmål

Både Dansk Folkeparti og Enhedslisten vil stille paragraf 20-spørgsmål til ministeren, og Socialdemokraterne har på baggrund af undersøgelsen kaldt ministeren i samråd om forskningsfriheden i Danmark, for som forskningsordfører Kirsten Brosbøl siger: "Der er et problem, og mange i miljøet taler om nøjagtig de samme ting." Helge Sander har den modsatte opfattelse:

"Jeg møder udbredt tilfredshed med det her, når jeg er rundt på universiteterne."

- Du mener altså ikke, at der er nogen som helst problemer med forskningsfriheden på universiteterne?

"Nej."

Trods kritikken vil Socialdemokraterne først være med til at evaluere universitetsloven i 2009 som planlagt.

ville@informationd.dk

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu