Læsetid: 3 min.

Tidsgrænse for varetægtsfængslinger på vej

Det skal være slut med at sidde fængslet i årevis uden dom. Justitsministeren varsler et lovforslag, der skal gøre op med Danmarks meget lange varetægtsfængslinger
Indland
4. december 2007

Kan De huske Anette Sørensen? Det var hende, der her i avisen fortalte om sine 15 måneder som varetægtsfange, først i isolation og senere i den lukkede arrest i Odense. Hun blev frikendt den 2. juli. Anklagerne og politiet kunne ikke bevise, at Anette Sørensen var hovedkvinden bag et stort narkodynasti i Horsens, og efter de mange måneders indespærring fik hun lov til at komme hjem til sine fem børn og sine efterhånden skrantende forretninger.

Allerede dengang i september, da vi bragte Anette Sørensens historie, lovede justitsminister Lene Espersen (K) at komme med et lovforslag med en grænse for, hvor længe vi i Danmark må holde folk indespærret uden dom. Og nu, 21 dage efter valget, begynder der faktisk at ske noget.

I går kom det såkaldte Strafferetsplejeudvalg med en betænkning, som anbefaler to øvre grænser. Den ene hedder et år - det er den for de hårdeste forbrydelser. Den anden grænse hedder seks måneder, og det er den, der gælder de mindre alvorlige anklager. Endelig er der en kattelem i betænkningen. Fristerne kan således fraviges, "hvis særlige omstændigheder taler for det", som der står.

Justitsministeren selv er "meget glad" for forslagene og varsler et lovforslag inden sommerferien. Men der skal files nogle kanter i folketingssalen, hvis hun skal hive et bredt forlig hjem.

Venstre ser ifølge retsordfører Kim Andersen positivt på Strafferetsplejeudvalgets forslag til øvre grænser for varetægtsfængslingerne. Og fra socialdemokratiets retsordfører Karen Hækkerup lyder det:

"Når forslaget kommer, så vil vi bestemt støtte det."

Men hos de radikale, SF og Dansk Folkeparti får betænkningen en køligere modtagelse.

"Danmark har i forvejen en meget voldsom, liberal eller hvad du nu vil kalde det, brug af varetægts- og isolationsfængsling, og jeg synes, at man skulle begrænse begge dele mest muligt," siger de radikales Simon Emil Ammitzbøll.

De radikale mener derfor, at det skal diskuteres, om loftet stadig er før højt med udvalgets forslag.

"At man kan sidde varetægtsfængslet for foreteelser op til seks år, synes jeg lyder utrolig voldsomt," siger Simon Emil Ammitzbøll.

SF's Anne Baastrup er stort set enig. Hun kalder det "fint" med en grænse, men påpeger, at det ikke skal være det, hun kalder "den yderste grænse":

"Det skal ikke være sådan, at fordi man sidder og venter på en dom på to år, så siger politiet: 'Ah, vi lader ham lige sidde i seks måneder'. Det skal være sådan, at man arbejder hurtigst muligt. Og så skal vi se på, om det virkelig kan være rigtigt, at man skal sidde i et helt år."

I Dansk Folkeparti har man tidligere været meget betænkelige over for en øvre grænse for varetægtsfængslinger, men nu ser man positivt på anbefalingerne. Men partiet har nogle forbehold, fortæller Peter Skaarup.

"I de alvorlige sager skal man være forsigtig med at lave nogle faste tidsgrænser. Herunder forbrydelser mod statens sikkerhed, altså terror. Der mener jeg ikke, at man skal operere med sådan nogle tidsgrænser. Og så mener jeg også, at alle tidsgrænser skal kunne fraviges i tilfælde, hvor den tiltalte ikke medvirker til sagens opklaring, men bevidst prøver at trænere sagen. Der er jo nogen, der vil forsøge at trække tiden ud, hvis man ved, at der er en frist," siger han og fortsætter med sit sidste forbehold:

"Hvis den varetægtsfængslede er en udenlandsk statsborger, som kan formodes at flygte ud af Danmark efter løsladelse med det resultat, at sigtelsen mod den pågældende ikke kan opretholdes, så bør man også kunne fravige tidsgrænsen," siger Peter Skaarup.

Simon Emil Ammitzbøll er helt uenig. Hvis loftet faktisk bliver et år i de alvorligste sager og et halvt år i de mindre alvorlige, så skal grænserne også være ufravigelige, siger de radikales retsordfører.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her